Färjenäsparken
Vad?
I Färjenäsparken finns en av Hisingens största lekplatser, ett uteklassrum, en motionsslinga på 1400 meter, fotbollsplan, skejtpark, plan för streetbasket samt utsikts- och picknickplatser med anlagda grillkärl.
Under 2021 till och med 2023 byggdes Färjenäsparken ut till en park för rekreation, aktiviteter och varierad grönska. Naturlika planteringar – som på sikt ska utvecklas till en artrik skogsmiljö med både löv- och barrträd – ramar i väster och öster in den stora gräsytan intill älven. Strandpromenaden har blivit en del av parken, som nu når ända ner till älven.
Så utvecklas parker- och andra stadsmiljöer
Var?
Färjenäsparken ligger på Hisingen intill Norra Älvstranden (norra stranden av Göta älv), mellan Älvsborgsbron och Eriksbergs bockkran.
Varför?
Utbyggnaden av Färjenäsparken var en del av Göteborgs Stads jubileumssatsning "Blå och gröna stråk och oaser" inför stadens 400-årsjubileum. Det var ett svar på göteborgarnas önskemål om fler gröna oaser och sammanhängande stråk vid vatten, som binder samman staden och gör det lätt att mötas, koppla av och ta del av natur och kultur.
I Färjenäsparken finns dessutom ruinerna av "det första Göteborg", som Karl den nionde började bygga 1603 och som fick sina privilegier 1607.
Färjenäsparken – platsen för Karl IX:s Göteborg som började byggas 1603.
När?
Göteborgs Stad har sedan början av 2006 arbetat med att utveckla Färjenäsparken, i takt med byggnationen av de nya bostadsområdena längs norra Älvstranden.
2021 till 2024 genomfördes utbyggnaden av Färjenäsparken i mötet med älven. Etapp ett, som omfattar den stora gräsmattan och naturlika planteringar, var klar och öppnade sommaren 2022. Etapp 2, som omfattar stranddelen, öppnade i juli 2023 och var färdigställd vid årsskiftet 2023/2024.
Nyheter om Färjenäsparken
Frågor och svar
-
Vilka delar av Färjenäsparken omfattar utbyggnaden parken och hur ser tidplanen ut?
Utbyggnaden har skett i två etapper. Den stora gräsytan vid älven, omgärdad av naturlika planteringar, var klar till sommaren 2022. Där har bland annat ett fyrtiotal träd planterats som flyttats från andra platser i staden på grund av bygget av Västlänken – ett exempel på hur vi arbetar i Göteborgs Stad för att bevara träd när vi bygger ut staden.
Under slutet av 2023 var även den andra etappen, som omfattar strandpromenaden, klar med nya planteringar, olika typer av sittplatser, belysning, trädäck, bryggor och ny markbeläggning för att öka tillgängligheten och stärka kontakten med vattnet.
-
Har göteborgarna fått vara med och tycka till om utbyggnaden av Färjenäsparken?
2017 hölls en dialog på plats i parken inför utbyggnaden. Att bevara den öppna gräsytan och använda den för olika typer av evenemang var ett önskemål, även att bygga om utegymmet.
Ytterligare önskemål som framkom i dialogen var mer träd och grönska för att minska bullernivåer, spännande stigar, konst, ha kvar pulkabacken och ta bort träd i den, göra nya platser för picknick och grillning, främja växt- och djurliv och tillföra vackra blomsterplanteringar. Längs älven kom önskemål om boule eller beachvolleyboll, strandpromenad, sandstrand och fiskeplatser.
-
Redan innan utbyggnaden startade skedde förändringar i Färjenäsparken, exakt vad är det som har gjorts och när?
Med start 2006, och i takt med att Västra Eriksberg byggdes ut, byggde dåvarande park- och naturförvaltningen bland annat stadsdelslekplats, basketplan, offentlig toalett, utegym med tillhörande löpslinga, skateanläggning, nya promenadstråk i parkens norra del – inklusive ny trappa och ramp – och nya tillgänglighetsanpassade bänkar. Förvaltningen gallrade, röjde, planterade samt restaurerade en mur från den villastad som fanns på platsen tidigare.
Samtidigt anlade idrott- och föreningsförvaltningen en större konstgräsplan i anslutning till Taubeskolan.
Under 2019 renoverade förvaltningen utegymmet med stockredskap, trädäck, belysning och plantering av träd. 60-metersbanan som ligger i anslutning till utegymmet målades och även markeringar i backen intill utegymmet för att underlätta intervallträning. Så byggdes en ny entré från Astris gata med planteringar, grusyta och en bänk runt eken som finns på platsen.
Parker och stadsmiljöer under utveckling
Olof Palmes plats
Mitt i den pågående stadsutvecklingen mellan Masthuggskajen och Haga ligger Olof Palmes plats – en viktig knutpunkt för olika trafikslag och en central mötesplats för stadens nöjes- och kulturliv. Under 2025 ska platsen rustas upp för att bli mer trivsam, trygg och tillgänglig.
Färjenäsparken
Jubileumsparken
Kontaktpersoner
Niclas Bergendahl
Projektledare
E-post: niclas.bergendahl@stadsmiljo.goteborg.se
Johan Blomqvist
Biträdande projektledare
E-post: johan.blomqvist@stadsmiljo.goteborg.se
Angélique Rooth
Kommunikationsstrateg
E-post: angelique.rooth@exploatering.goteborg.se
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg