Lindholmsförbindelsen
Vad ska utvecklas i delprojektet Lindholmsförbindelsen?
En ny spårvägsförbindelse i tunnel ”Lindholmsförbindelsen” planeras mellan Lindholmen och Linnéplatsen, via Stigberget i Göteborg där det blir en underjordisk hållplats. Lindholmsförbindelsen är en del av program Spårväg och citybuss Brunnsbo – Linné via Lindholmen.
Genom att knyta ihop Hisingen med fastlandet på ytterligare ett sätt förs stadsdelar och människor närmare varandra. Genom skapandet av en innerstadsring för spårväg avlastas trafiken i de centrala delarna av Göteborg och många resor blir snabbare och smidigare.
Lindholmsförbindelsen är en del av den så kallade Sverigeförhandlingen, med syfte att bl.a. öka tillgängligheten i storstäderna, och utbyggnaden delfinansieras av staten samt Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen.
Lindholmsförbindelsen är en förlängning av spårväg Frihamnen-Lindholmen
Lindholmsförbindelsen är en fortsättning på spårvägen Frihamnen-Lindholmen och går sedan från markplan söderut genom ett tunneltråg vid Plejadgatan på Lindholmen till en sänktunnel under Göta älv tills den kommer fram till Stigberget, där en ny underjordisk hållplats byggs.
Därifrån går förbindelsen vidare söderut och ansluter till Linnéplatsen strax öster om Göteborgs Naturhistoriska museum. Vid Linnéplatsen ska tunnelförbindelsen gå över i ett tråg där spåren når marknivån vid hållplats Linnéplatsen och knyter an med befintlig spårväg.
Den nya spårvägssträckan får tre hållplatser; Lindholmen, Stigberget och Linnéplatsen.
Projektet tar fram underlag för att möjliggöra en planering och olika tillstånd, projektering samt byggnation av spårväg från Lindholmen-Linnéplatsen via Stigberget.
Var ligger området i Göteborg?
Sträckan Lindholmen-Linnéplatsen
Karta som visar projektet och spårvägens sträckning. Den blåa linjen visar tunneln från Lindholmen till Linnéplatsen.
Varför behöver kollektivtrafiken utökas?
Som en del av program Spårväg och citybuss Brunnsbo – Linné bidrar Lindholmsförbindelsen till att uppnå Koll2035:s målbild om minskad restid, ökad kapacitet och robusthet i kollektivtrafiksystemet i enlighet med Sverigeförhandlingen.
Lindholmsförbindelsen ska vara en snabb, kapacitetsstark och tillförlitlig förbindelse som möjliggör ett ökat hållbart resande i Göteborg, fortsatt stadsutveckling på båda sidor Göta älv samt avlasta kollektivtrafiksystemet i de centrala delarna av Göteborg.
Hur ska projektet genomföras?
Lindholmen-Linnéplatsen fick under 2021 beslut i regionfullmäktige och kommunfullmäktige om att förbindelsen ska vara en tunnel under Göta älv.
Inom ramen för alla dessa processer ska samråd hållas. Samråden genomförs så att särskilt berörda enskilda, myndigheter och organisationer m.fl. ges möjlighet att lämna synpunkter i ärendet samt yttra sig om förhållanden som är viktiga att beakta i arbetet med järnvägsplanen, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Exempelvis hur spårvägstunneln påverkar närområdet, utformningen av anläggningen, miljöfrågor och andra viktiga aspekter. Detta gäller även detaljplanerna för Lindholmsförbindelsen som hanteras av Stadsbyggnadsförvaltningen.
- Underhandssamråd för lokalisering av sträckning av spåret vid Linnéplatsen mars 2023
- Samråd för betydande miljöpåverkan hölls december 2023
- Samråd för miljötillstånd hölls hösten 2024
- Under maj 2025 hålls samråd för järnvägsplanen.
- Under hösten 2025 hålls samråd för de fyra nya detaljplanerna Lindholmen, DP Tunnel, Stigberget och Linnéplatsen.
- Utöver detta behövs miljötillstånd (MT) för vissa arbeten under byggtid.
Under hösten 2026 planeras granskning av järnvägsplanen och den detaljplan som berör spårvägstunneln (LHF) under Göta älv.
Under kvartal 1 i 2027 planeras nytt samråd för detaljplanen för Lindholmen, Stigberget och Linnéplatsen.
När samtliga samrådsprocesser är genomförda och detaljplanerna och järnvägsplanen har fastställts kommer tillståndsansökan att tas upp i Mark- och Miljödomstolen 2029.
Planerad byggnation är 2031–2039, då första spårvagnen kommer att trafikera den nya spårvägen
Efter detta remissförfarande arbetas det vidare med handlingarna, med beaktande av inkomna synpunkter.
När beräknas planering och genomförande vara klart?
Lindholmsförbindelsen befinner sig i en tidig planeringsfas. Just nu pågår arbetet med att ta fram en järnvägsplan och detaljplaner som är under uppstart för spårvägstunneln och dess sträckning.
Byggstart för Lindholmsförbindelsen är planerad till 2031, förberedande entreprenadarbeten påbörjas 2027.
Hela tidslinjen för Lindholmen- Linnéplatsen (Lindholmsförbindelsen)
Trafiknytt om trafikstörningar som kan förekomma i delprojekten
Vem är ansvarig för projektet?
Lindholmen-Linnéplatsen via Stigberget är en del av program Brunnsbo-Linné som delfinansieras av staten genom den så kallade Sverigeförhandlingen. Övrig finansiering står Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen för. Programmet och de tre projekt som ingår leds av exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad.
Bildgalleri
Nyheter om Lindholmsförbindelsen
Frågor och svar om Lindholmsförbindelsen
-
Vad är Lindholmsförbindelsen?
En ny spårvägsförbindelse ”Lindholmsförbindelsen” planeras mellan Lindholmen och Linnéplatsen, via Stigberget i Göteborg. Genom att knyta ihop Hisingen med fastlandet på ytterligare ett sätt förs stadsdelar och människor närmare varandra. Genom skapandet av en innerstadsring för spårväg avlastas trafiken i de centrala delarna av Göteborg och många resor blir snabbare och smidigare.
Lindholmsförbindelsen är en del av program Spårväg och citybuss Brunnsbo – Linné via Lindholmen som delfinansieras av staten genom den så kallade Sverigeförhandlingen samt Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, med syfte att bl.a. öka tillgängligheten i storstäderna.
-
Hur och när kan jag påverka i stadsutvecklingsprocessen?
Intressenter kan tycka till om en plan när den befinner sig i gransknings— eller samrådsskede. Via länk nedan kan du se hur hela stadsutvecklingsprocessen hänger ihop.
-
Vad är det som ska byggas?
Projektet innebär att en ny spårvägstunnel ska byggas under Göta älv och under delar av centrala Hisingen och fastlandet från Lindholmen, via Stigberget till Linnéplatsen. Utöver själva spåren ingår också nya hållplatser i båda ändar samt en underjordisk hållplats, tekniska anläggningar och kopplingar till befintligt spårvägsnät.
Spårvägen kommer till största delen att gå i tunnel under mark. Under byggtiden kommer det att bli arbeten för schakt, ventilation eller serviceanläggningar kopplade till tunneln. Exakt vad som byggs och var, kommer att beskrivas i järnvägsplanen.
-
Varför bygger Göteborgs Stad Lindholmsförbindelsen?
Förbindelsen ska göra det enklare och snabbare att resa kollektivt mellan Lindholmen och Linnéplatsen. Förbindelsen knyter ihop Lindholmen med Linnéplatsen och gör kollektivtrafiken snabbare, tryggare och mer pålitlig, och avlastar också annan trafik. Den bygger ihop kollektivtrafiken till en hel innerstadring i Göteborg och skapar bättre kopplingar mellan stadsdelar – både för dem som bor i området och för dem som pendlar dit.
Förbindelsen bidrar till en mer hållbar stadsutveckling, minskar restider, avlastar andra delar av kollektivtrafiken och stärker Lindholmen som arbetsplats- och kunskapsområde.
-
Hur ska spårvägen byggas?
Större delen av spårvägen kommer att gå i tunnel under mark. Det gör att påverkan på staden ovan jord blir mindre under byggtiden, och att spårvägen inte påverkar övrig trafik när den sen är i drift.
Arbetet planeras att ske etappvis och med hänsyn till omgivningen. Under byggtiden kommer det att förekomma buller, transporter och tillfälliga avstängningar. Allt planeras noga för att minimera störningar, och information kommer att distribueras löpande till de som berörs.
-
När startar byggandet?
Byggstart planeras preliminärt till 2030 men exakt datum beror bland annat på när alla tillståndsprocesser är klara och järnvägsplanen har vunnit laga kraft.
Du som bor i området kommer att få information i god tid innan något byggarbete drar igång.
-
Hur ser tidplanen ut och hur länge kommer arbetet pågå?
Efter alla samråd och fastställande av järnvägsplanen följer projektering och upphandling. Själva byggskedet förväntas ta flera år, och när spårvägen är färdig kommer den att trafikeras med modern kollektivtrafik som knyter ihop stadens norra och södra delar.
Själva byggskedet kommer att pågå under flera år, men arbetet görs i etapper. Det innebär att det inte kommer att vara byggaktivitet på alla platser samtidigt. När allt är klart får Göteborg en ny, snabb och hållbar spårvägslänk under staden.
-
Nu går vi ut på samråd för Järnvägsplanen i maj 2025, vad är det och vad innehåller den delen?
Inför anläggandet av spårvägen tar vi fram en järnvägsplan som visar spårens sträckning, anläggningens utformning, vilken mark som behövs, vilken miljöpåverkan anläggningen får och vilka skyddsåtgärder som behövs för att undvika att människor och miljö påverkas negativt.
Som en del av arbetet med järnvägsplanen, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, genomför Göteborgs Stad, exploateringsförvaltningen, ett samråd. I samrådet ges särskilt berörda, enskilda, myndigheter och organisationer m.fl. möjlighet att lämna synpunkter som kan vara viktiga att beakta i arbetet, exempelvis hur spårvägskopplingen påverkar närområdet, utformningen av anläggningen, miljöfrågor och andra viktiga aspekter.
Samrådet för järnvägsplanen är en viktig del av planeringsprocessen. Inkomna synpunkter bidrar till välgrundade beslut och är värdefulla i den fortsatta handläggningen av järnvägsplanen. Efter genomfört samråd sammanställs alla inkomna synpunkter i en samrådsredogörelse.
-
Hur och när kan jag påverka i stadsutvecklingsprocessen?
Intressenter kan tycka till om en plan när den befinner sig i gransknings - eller samrådsskede. Via länk nedan kan du se hur hela stadsutvecklingsprocessen hänger ihop.
Övrig kontakt
Besöksadress
Postgatan 10
Postadress
Box 2258
403 14 Göteborg