Skanstorget
Vad?
Det arbetas med att ta fram en ny detaljplan för Skanstorget. Den nya detaljplanen gör det möjligt att bygga ett nytt bostadskvarter med cirka 140 lägenheter och verksamhetslokaler i bottenvåningen. Kvarteret ska passa in med den omkringliggande bebyggelsen och utformas utifrån den klassiska arkitekturens kvaliteter. I planen ingår också en ny förskola med fyra avdelningar i slänten upp mot Skansen Kronan. Detaljplanen föreslår ett bilfritt-, grönt och levande torg på cirka 4000 kvadratmeter som ska knyta ihop stadsdelarna Haga och Linné. Det öppna torget kommer att vara på den norra delen av Skanstorget och ta upp cirka hälften av dagens yta.
En viktig avvägning i arbetet med detaljplanen handlar om hur en förtätning kan ske utan att medföra påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården.
Var?
Vid Skanstorget utmed Övre Husargatan.
När?
Stadsbyggnadsnämnden beslutade om samråd 27 augusti 2024. Samrådstiden är mellan 25 september och 5 november. Under den tiden kan lämna synpunkter på detaljplanen.
Lämna synpunkter på detaljplan för Haga — bostäder och förskola med mera vid Skanstorget
Enligt preliminär tidplan kan ett antagande av detaljplanen ske under 1-2 kvartalet 2026. Om planen inte överklagas så vinner den laga kraft cirka fem veckor efter antagande. Då kan byggstart ske under 2027 och vara färdigt tidigast 2031.
Samrådsmöte
Den 10 oktober är det samrådsmöte, och mötet sker digitalt via Teams. Då får du höra mer om förslaget och kan skriva in dina frågor.
Tid: 18.00 — 19.00
Länk till mötet hittar du här från den 10 oktober
Varför?
Det finns en politisk vilja att pröva platsen för byggnation för att utveckla platsen till något annat än parkering. Göteborgs centrala delar ska förtätas med fler bostäder och service i kollektivtrafiknära läge. Staden har även ett stort behov av fler förskoleplatser i stadsdelen.
Bildgalleri
Nyheter om Skanstorget
Frågor och svar
-
Hur länge pågår samrådet?
Samrådstiden är 25 september till 5 november 2024.
-
Varför ska det byggas på just den här platsen?
Det finns inget politiskt beslut om detta men det har tagits fram ett göteborgsförslag som föreslår en saluhall på platsen. Förslaget behandlades av SBN 27/8 2024 men ärendet bordlades.
-
Varför måste det byggas bostäder och förskola? Varför inte bara ta bort parkeringar och rusta upp platsen samt återuppbygga en saluhall?
Det finns inget politiskt beslut om detta men det har tagits fram ett göteborgsförslag som föreslår en saluhall på platsen. Förslaget behandlades av SBN 27/8 2024 men ärendet bordlades.
-
Hur många bostäder innebär förslaget?
Cirka 140 lägenheter med lokaler i bottenvåningen. Exakt antal beror lite på lägenhetsstorlek och utformning vilket inte har detaljstuderats ännu.
-
Vad tillförs för kvaliteter till platsen?
- Bilarna tas bort från platsen och ersätts av ett nytt grönt och bilfritt torg med sittplatser och lekmöjligheter.
- En ny modern förskola som täcker upp bristen på förskoleplatser i stadsdelen.
- Fler lokaler och restauranger i området som bidrar till att skapa en mer levande stadsdel och torg.
-
Hur bedömer ni påverkan på kulturmiljön/riksintresset?
Miljökonsekvensbeskrivning
Stadsbyggnadsförvaltningen har beställt en miljökonsekvensbeskrivning för detaljplanen med fokus på hur kulturmiljön påverkas. Den samlade bedömningen är att påverkan på kulturmiljön får måttliga till stora negativa konsekvenser.
Påverkan på riksintresset för kulturmiljö
Den föreslagna byggnationen av kvarter och förskola vid Skansbergets fot kommer att försvaga centrala riksintressanta egenskaper. Men bedömningen är att dessa värden inte kommer försvinna eller förvanskas helt. Att cirka hälften av Skanstorgets yta lämnas öppen gör att man fortfarande kommer kunna se hur topografin historiskt har använts för den befästa stadens anläggningar. De riksintressanta uttrycken finns fortsatt representerade i andra sammanhang och på andra platser inom riksintresset. Den sammantagna bedömningen är att planförslaget riskerar att orsaka skada, men inte påtaglig skada, på riksintresset.
Fortsatt arbete med kulturmiljön / riksintresset
Under samrådet kommer Länsstyrelsen att ge sin samlade bedömning kring planen. Efter samrådet kommer miljökonsekvensbeskrivningen att kompletteras och bearbetas vidare utifrån inkomna yttranden inför den fortsatta planeringen. Efter samrådet kommer förvaltningen jobba vidare för att lindra och minimera skadan.
Var kan jag läsa mer om påverkan på kulturmiljön/riksintresset?
Mer information finns i planbeskrivningen på sidan 73.
-
Varför måste berget bebyggas?
För att möjliggöra en ny fristående förskola som dels täcker det underskott av förskoleplatser i stadsdelen, dels ger förskoleplatser för de kommande bostäderna. Förskolan har anpassats i placering och utformning för att vara underordnad Skansberget och möjliggöra att det fortfarande är möjligt att utläsa Skansen, bergets fot och torget från Övre Husargatan.
Det råder en stor brist på förskoleplatser i stadsdelen.
-
Vad händer med parkeringen?
Andelen parkeringsplatser kommer att minska från dagens 166 platser till cirka 60 platser i ett underjordiskt garage under kvarteret som kommer vara allmänt tillgängligt. De nya parkeringsplatserna kommer vara huvudsakligen besöksparkering. Antalet platser tillgängliga med boendeparkeringskort tas därmed bort från Skanstorget. Det kommer bli dyrare att parkera i garaget vilket gör att efterfrågan på boendeparkering förväntas minska.
Det är i linje med stadens mål om minskad bilanvändning och att prioritera stadsutveckling framför parkeringsplatser i centrala staden, där tillgänglighet med kollektivtrafik, cykel och gång är god.
-
Varför har ni ändrat förslaget som vann omröstningen 2018?
Tävlingsförslaget Haga hjärta Linné som vanns av Ernst Rosén och Okidoki Arkitekter har varit utgångspunkten för planarbetet. Men när Länsstyrelsen gav ett negativ planeringsbesked för utformning enligt det förslaget har staden behövt anpassa förslaget och bearbeta det för att kunna tillgodose riksintresset för kulturmiljö.
-
Hur stort blir torget?
Cirka 4000 kvadratmeter (40x100 meter). Ungefär lika stort som Brunnsparken mellan Arkaden fram till kanalen.
-
Hur stor del av torget kommer att bebyggas?
Cirka 50 procent av stadsrummet mellan Haga och Kommendantsängen kommer att bebyggas. Kvarteret placeras i södra delen av torget och det öppna torget i norra delen, detta för att bevara de viktiga vyerna från norra delen av Övre Husargatan.
-
Hur kommer torget se ut?
Torget kommer att vara öppet, grönt och bilfritt. Det är cirka 4000 kvadratmeter och går i storlek att jämföra med Brunnsparken. Det kommer planläggas som allmän plats Torg. Exakt utformning av torget är inte klar ännu utan kommer ske senare, vid den så kallade detaljprojekteringen. Markbeläggningen på torget kommer att studeras vidare då det är väldigt viktig för att knyta ihop platsen men även för att stärka platsens historiska identitet. Torget kommer även användas för dagvattenhantering.
-
Vilken upplåtelseform kommer bostäderna att ha?
Detaljplanen reglerar inte upplåtelseformen för de kommande bostäderna. Däremot har exploateringsförvaltningen skrivit ett markanvisningsavtal med Ernst Rosén som är markanvisad byggaktör. Avtalet reglerar att av de markanvisade bostäderna ska 40 procent upplåtas med hyresrätt och 60 procent som bostadsrätt.
Kontakt
Öppettider
Besöksadress
Postgatan 10
Postadress
Box 2554
403 17 Göteborg