Planprogram för Linnéplatsen
Vad?
Programmet ska ge förslag på en helhetslösning för attraktiva och tillgängliga park- och stadsrum, alltså platser där människor kan vistas och umgås. En central del av planprogrammet är att skapa förutsättningar för den kommande Lindholmförbindelsen, som är en planerad spårvägstunnel under älven, mellan Lindholmen och Linnéplatsen. Vid Linnéplatsen ska Lindholmsförbindelsen ansluta i form av ett tråg och en större bytespunkt ska etableras. En annan viktig del i planprogrammet är huvudentrén till Slottsskogen.
Berörda projekt
Lindholmsförbindelsen (Lindholmen via Stigberget till Linnéplatsen)
Hela projektet Brunnsbo -Linné via Lindholmen
Översiktsplan fördjupad för Högsbo Frölunda med Dag Hammarskjöldsleden
Linnéplatsen och dess omgivning ska utvecklas med utgångspunkt i översiktsplanens rekommendationer. Linnéplatsens identitet ska stärkas och utvecklas utifrån platsens kulturmiljö och karaktär, samtidens riktning och de nya anspråken som finns kring platsen.
Planprogrammet har följande intentioner i skapandet av nya stadsrum
- De stora dragen i stadslandskapet lyfts fram.
- Historiska sammanhang förstärks.
- Funktion och form hänger samman.
- Stadsrummen utformas utifrån den gåendes perspektiv.
- Övergångar mellan park-, stads- och gaturum blir tydliga.
Planprogrammet för Linnéplatsen kommer att utgöra underlag för projekt Lindholmsförbindelsen och kommande detaljplaner i området.
Var?
Programområdet sträcker sig från Linnéplatsen i norr till Änggården i söder.
Planprogrammet kommer ha huvudfokus runt Linnéplatsen, då det området kommer att påverkas mest av Lindholmsförbindelsens anslutning.
Platsen utgör en brytpunkt i staden där en tätare kvartersstad övergår till mer öppen stadsstruktur. Linnéplatsen har en stor betydelse för Göteborg och den har en lång historia. Här finns en blandning av innerstadsmiljö och stora viktiga platser för göteborgarna såsom Slottsskogen, Naturhistoriska och universitet med flera institutioner.
Den södra delen kommer beskrivas mer övergripande, då frågor kring Annedalsmotet och Karlsrofältets framtida funktion och utformning inte har studerats fullt ut. Den del som omfattar Slottsskogen kommer att handla om befintliga värden för ej planlagd mark samt att lyfta kvaliteter och i mindre utsträckning presentera utvecklingsförslag utifrån arbetet med bildande av kulturreservat för Slottsskogen
Varför?
Översiktsplanens övergripande inriktning är nära, sammanhållen och robust där fotgängare och cyklister ska vara prioriterade. Den gående människan är i fokus i planprogrammet.
En av de viktigaste frågorna är Slottsskogens roll som stadens största stadspark. Slottsskogens huvudentré och Linnéplatsen ska ha en överordnad roll i stadsrummet.
En ny spårväg ska anslutas på platsen och den förändringen gör det möjligt att utveckla området tillsammans med intilliggande projekt som stämmer överens med översiktsplanens viljeinriktning.
När?
- Beslut om godkännande i stadsbyggnadsnämnden beräknas ske under vintern 2024
- Parallellt har detaljplan och järnvägsplan för Lindholmsförbindelsen startat med planerat samråd våren 2025.
- Ett gestaltningsprogram tas fram för att fördjupa programmets målbild med fokus på Linnéplatsen och Lindholmsförbindelsens anslutning.
Lindholmsförbindelsen och den nya bytespunkten planeras att vara i drift år 2039. Området kan utvecklas i linje med Dag Hammarskjölds Boulevard. Det finns dock ingen planerad tidplan för hela stråket söderut.
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice
Öppettider
Besöksadress
Postgatan 10
Postadress
Box 2554
403 17 Göteborg