Olof Palmes plats
Vad ska rustas upp på Olof Palmes plats?
Olof Palmes plats ligger i ett område där det pågår stora stadsutvecklingsprojekt med byggnation av bostäder och verksamhetslokaler och där trafikmiljön genomgår stora förändringar. Dessutom är platsen i behov av underhåll och upprustning.
För att fungera som en plats som knyter ihop stads- och trafikutvecklingen och en trivsam, trygg och tillgänglig mötesplats ska Olof Palmes plats förändras och utvecklas.
Så utvecklas parker- och andra stadsmiljöer
Var ligger området i Göteborg?
Olof Palmes plats gränsar i väster till Masthuggskajen som nu byggs ut för att bli en del av centrum, när staden växer och kommer närmare vattnet. I öster ansluter Pustervik och Haga och i söder finns Järntorget och Linnégatan. Vid torget ligger bland annat Folkets hus och nybyggda hotell Draken, som har sin entré mot Olof Palmes plats.
Varför sker upprustningen?
Omkring Olof Palmes plats pågår omfattande stadsutveckling med utbyggnaden av Masthuggskajen och Västlänkens station Haga. Platsen är en viktig knutpunkt för olika trafikslag och trafikmiljön genomgår stora förändringar. Den är också en viktig knutpunkt för stadens nöjes- och kulturliv.
För att även framöver vara en plats som knyter ihop stads- och trafikutvecklingen och en trivsam, trygg och tillgänglig mötesplats behöver Olof Palmes plats förändras och utvecklas. Under de senaste tio åren har tillfälliga åtgärder gjorts på platsen, till exempel en konstgräsmatta med studsmatta, och platsen är i behov av underhåll och upprustning.
Även ur klimathänseende är Olof Palmes plats viktig. Tillsammans med Järntorget är torget en del av avrinningssystemet för Linnéstaden och Slottsskogen vid stora regnmängder och platsens träd bidrar med viktiga ekosystemtjänster.
När sker upprustningen?
Olof Palmes plats har byggts om flera gånger, senast år 2000.
För att se hur platsen kan bli mer tillgänglig, trygg och trivsam tog dåvarande park- och naturförvaltningen fram en förstudie, som var klar i mars 2022. Som en del i arbetet med förstudien fanns en digital enkät där boende, besökare och verksamheter kunde bidra med synpunkter. Under samma tid fanns förvaltningen även på Olof Palmes plats för att samla in synpunkter från människor som passerade eller vistades på platsen.
Därefter togs en gestaltning fram för hur platsen ska rustas upp. Den blev klar under våren 2024.
Upprustningen måste anpassas till den byggnation som redan pågår i området, bland annat byggs en cykelbana som kommer att gå längs med hela torget, och planerad byggstart är därför under första kvartalet 2025.
Nyheter om Olof Palmes Plats
Förstudie inför upprustning av Olof Palmes Plats
Parker och stadsmiljöer under utveckling
Färjenäsparken
Jubileumsparken
Kontaktpersoner
Johanna Axelsson
Projektledare
E-post: johanna.axelsson@stadsmiljo.goteborg.se
Gunilla Gombrii
Projektledare
E-post: gunilla.gombrii@stadsmiljo.goteborg.se
Angélique Rooth
Kommunikationsstrateg
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg