Götaplatsen
Varför byggs Götaplatsen om?
Götaplatsen får en varmare atmosfär
Götaplatsen har av många upplevts som stor och ödslig. Nu får platsen den omtanke som behövs för att skapa folkliv och den blir en attraktivare plats att uppleva och stanna till på. Möjligheten till evenemang och stora möten kvarstår men platsen blir också en inbjudande plats till vardags. Poseidon blir mer tillgänglig och betraktaren kommer med den nya utformningen närmare skulpturen och den omgivande bassängen, som konstnären Carl Milles smyckade särskilt för barnens ögonhöjd. En lång uppvärmd bronsbänk gör att man kan sitta varmt även under vinterhalvåret.
Ett eventuellt nytt vattenspel på trafiksäker plats, med möjlighet för lek, kommer att utredas vidare och har därför ännu inte beslutats om. Det befintliga vattenspelet föreslås tas bort.
Götaplatsen kommer hållas ihop i sin helhet med ett nytt sammanhängande golv av marksten ända ner till Avenyn. Platsen blir tryggare och mer tillgänglig för gång, cykel och kollektivtrafik.
"Götaplatsen blir en ny vacker mötesplats med en mer än hundra år gammal historia. Vi har ett väl genomarbetat förslag med kulturmiljön som grund som vi tror kommer tilltala både göteborgarna och våra gäster" säger Birgitta Lööf, processledare på stadsmiljöförvaltningen.
Vad kommer förbättras på Götaplatsen?
Internationellt stråk, sittplatser och grönska
Götaplatsen och Avenyn är stadsrum för både vardag och fest, en plats för alla, varje dag året runt. Här blir mer lockande att flanera uppför Avenyn mot Götaplatsen längs ett sammanhängande gångstråk av internationell standard som är tillräckligt brett för att många människor ska kunna mötas.
Avenyn föreslås i genomförandestudien bli grönare året om med nya planteringsytor och många fler sittplatser än idag. Promenaden längs gångstråket blir mer intressant när nytt innehåll och många nya upplevelser läggs till de befintliga kvaliteterna. Stråket och Götaplatsen fylls med spännande konst, säsongsljus och andra intresseväckande inslag. På Avenyn lockar uteserveringar som de alltid har gjort.
"Beslutet att genomföra upprustningen av Götaplatsen
kommer ge den utveckling som behövs för att
göra göteborgarna stolta över platsen igen"
Karin Pleijel, ordförande i stadsmiljönämnden.
Så utvecklar staden parker och stadsmiljöer
Vem ansvarar för projektet?
Unikt samarbete fullt ut ger styrka
I planeringsarbetet för hela Avenyn och Götaplatsen har Göteborgs Stad arbetat sida vid sida med Avenyföreningen och fastighetsägare runt Götaplatsen och längs Avenyn. Det medför att vi nu har ett förslag för gatans och platsens framtid som alla involverade står bakom. Götaplatsen är en del i den genomförandestudie som har tagits fram genom samarbetet, men det är Göteborgs Stad som finansierar och ansvarar för ombyggnationen av Götaplatsen.
"Att alla arbetar mot samma mål ger en styrka så att vi på ett smidigt sätt kan genomföra byggnationen med förståelse för dess påverkan för både verksamheter, boende, fastighetsägare, turister och evenemang" säger Johan Blomqvist, projektledare för genomförandet på stadsmiljöförvaltningen.
Fakta och bakgrund
Stadsutvecklingsprojektet Avenyn och Götaplatsen inleddes med en projekttävling där förslaget AveNy från Nyréns Arkitektkontor vann 2022. Sedan dess har det gemensamma arbetet gått vidare och förslaget har utvecklats i en så kallad genomförandestudie. Den godkändes av samtliga parter i september 2024. En månad senare beslutade stadsbyggnadsnämnden att starta en detaljplan för att pröva möjligheten att skapa permanenta verandor av hög arkitektonisk kvalitet som kan stå kvar året runt. Fortsatt arbete med Avenyn avvaktar därför detaljplanearbetet som kan ta cirka två år.
Stadsutvecklingsprojektet för Avenyn och Götaplatsen har en total budget på 417 miljoner kronor, varav 300 miljoner ska samfinansieras av Göteborg Stad och fastighetsägarna längs gatan. 117 miljoner kommer från stadsmiljöförvaltningen och avser upprustningen av Götaplatsen, som alltså startar nu. Hittills har 10 miljoner (varav cirka 3 miljoner för Götaplatsen) använts i det första planeringsskedet.
När kommer Götaplatsen byggas om?
Preliminär tidplan för Götaplatsen och Avenyn
2024
Stadsmiljöförvaltningens arbete med genomförandestudien blev klart
och stadsbyggnadsnämnden beslutade att en ny detaljplan ska tas fram
2025
Stadsmiljönämnden tog den 16 maj 2025 beslut om att starta genomförandet av Götaplatsen
2025
Den konstnärliga processen för Götaplatsen fortsätter.
2026
Projektering för Götaplatsen
2027
Byggstart/genomförande av Götaplatsen
2027
Detaljplanen för Avenyn beräknas vara klar
2028
Projektering och byggstart på Avenyn
2028
Konstgestaltningen för Avenyn fortsätter
2028/2029
Färdigställande av Götaplatsen
2032
Avenyn beräknas stå klar
Bildgalleri
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborgs Stads kontaktcenter.
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
404 82 Göteborg
Relaterad information
Avenyn
Sveriges mest kända gata kommer de närmaste åren att utvecklas för att åter bli den vackraste. Göteborgs Stad och fastighetsägare längs Avenyn planerar nu inför en större upprustning och ny gestaltning.