Basargatan och Kungstorget
Vad?
Stadsmiljönämnden fick under år 2023 i uppdrag av kommunfullmäktige att med inspiration från Göteborgs Stads stadsmiljöplan ta bort parkeringarna vid Kungstorget längs Basargatan i syfte att skapa en levande stadsmiljö med plats för lek, restauranger, handel och möjlighet att komma nära vattnet. Framkomlighet för leveranser och korttidsparkeringar för butikernas kunder ska tillgodoses. Av närområdets hundra parkeringar tas femtio bort längs vattnet och skapar plats för människor att promenera och mötas nära vallgraven.
Var?
Basargatan sträcker sig längs med vallgraven över den gamla bastionen Carolus Dux och är ett av stadens tydligaste minnen från befästningsstaden Göteborg. Den utgör en mycket speciell plats i innerstaden. Det är en stor och solig plats nära vallgravens vatten och Kungsparkens grönska och med en potential att bli en mycket attraktiv plats för göteborgare och besökare. Idag används platsen till parkering. Projektområdet är avgränsats så att det följer Kungstorgets bredd.
Kungstorget
Varför?
I Göteborgs Stadsmiljöplan utpekas Basargatan och Kungstorget som ett område med stor potential för att skapa mer kvalitet, attraktivitet, fler besökare och fler mötesplatser. Platsen är också väldigt viktig för hela innerstaden. Idag är större delen av projektområdet täckt av parkeringsytor. När hälften av parkeringarna tas bort i närområdet och Basargatan därmed inte längre blir en biltrafikerad gata öppnas ett område dubbelt så stort som Brunnsparken upp. Här finns möjlighet att skapa fler sittplatser, bilfritt stråk, handel, restauranger, plats för lek och aktivitet.
När?
Just nu pågår planeringen av området och ÅWL arkitekter skissar på det första konceptet. För att kunna genomföra projektet krävs ytterligare beslut från politiken. Tanken är att bygga om platsen under 2026.
Tidplan
2024
Dialog med medborgare, fastighetsägare och verksamheter. Ta fram koncept och därifrån förslagshandling för gestaltning av platsen. ÅWL Arkitekter skissar på konceptet.
2025
- Kvartal 1 Uppstart projekt, direktiv och projektplan samt anlita konsult.
- Kvartal 2 och 3 Systemhandling och projektering.
- Kvartal 4 FKU/Upphandling entreprenör.
Vem?
Göteborgs Stad, stadsmiljöförvaltningen, har i uppdrag att genomföra projektet. Under hela projekttiden pågår en nära dialog med områdets fastighetsägare (Higab och Wallenstam), Stora Saluhallen och Innerstadens Cityförening.
Kontakt
Iréne Stewart Claesson
Övrig kontakt
Besöksadress
Postadress
Box 2403
403 16 Göteborg