Till sidans huvudinnehåll

Alla nyheter om hur staden utvecklas

Det grävs och ändras mycket mycket runt om i staden, och många stora projekt är på planeringsstadiet. Här kan du hålla dig uppdaterad kring vad som händer i de olika stadsutvecklingsprojekten som är pågående runt om i Göteborg.

Nyheter

Fasaden av förskolan på Friedländers gata.

Återbruk i fokus på Friedländers gata

2024-07-17

På Friedländers gata 20 pågår ett av våra mest spännande byggprojekt just nu. Som en del i innovationsprogrammet Hoppet bygger vi en förskola med sex avdelningar där ledordet är återbruk.

Vy över Jubileumsparkens nybyggda bastu.

Testa bastun i Jubileumsparken i sommar

2024-07-08

Under jubileumsfestivalen i juni 2023 öppnade och invigdes Jubileumsparken, även om en liten men efterlängtad del återstod – en ny bastu. Nu är den klar och öppnar för att testas.

Kartbild som visar sträcken för järnvägstunneln från Lindholmen till södra Älvstranden och sedan till Linneplatsen

Göteborg planerar en spårvägstunnel under Göta Älv

2024-07-05

Göteborgs Stad planerar att bygga en underjordisk förbindelse mellan Lindholmen på Hisingen och Linnéplatsen på fastlandet. Exploateringsförvaltningen går nu ut med en så kallad RFI, där potentiella e…

En del av redskapen vid Stabbeparken, Björkekärr

Testa nya utegym i sommar!

2024-07-04

Under våren har fyra nya utegym byggts i staden, till senhösten startar byggnationen av ett femte. De fyra första står klara i juli och erbjuder träning för hela kroppen.

Skolan färgglad fasad syns i bakgrunden.

Torslandaskolan F-6 laddar för en regnig höst

2024-07-03

Alldeles snart är den klar: Torslandaskolan F-6, skolan som är bäst när det regnar. Höstterminen 2024 ska eleverna börja, och just nu pågår ett intensivt arbete för att få klart det sista.

En modell över hur området kan te sig. Det är en bred allé tvärs igenom området och byggnader i en lägre höjd än de som finns i Centralenområdet.

Detaljplanen för Norr om Nordstan börjar gälla

2024-06-28

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat att den inte ger prövningstillstånd till de som i ett sent skede överklagat detaljplanen för Norr om Nordstan. Det betyder att detaljplanen får laga kraft, oc…

Träden hittar tillbaka till Lindholmsallén

2024-06-28

Under veckan som gått har 14 av 29 tillfälligt flyttade lindarna i Lindholmsallén återfått sin plats efter ett års tillfällig placering i tillfällig depå i närheten.

Mitt i ett flygfoto över centrala Göteborg med Ullevi i nederkant och Svenska mässan i överkant visas ett område i ljusgult med planerad tillkommande bebyggelse. Arenor, bostadshus och ett par högre byggnader.

Nu börjar samrådet för evenemangsområdet

2024-06-26

I dag öppnar samrådet för planprogrammet för evenemangsområdet. Du kan ta del av förslaget både på Stadsbiblioteket och på webben. Välkommen att lämna dina synpunkter.

Ett pågående byggprojekt av ett BmSS-boende syns i förgrunden. I bakgrunden syns de karaktäristiska trekantshusen ipå Julianska gatan.

Ett nytt hållbart boende med särskild service växer fram

2024-06-26

Med de ikoniska trekanthöghusen från 1950-talet som grannar, kommer sex personer med funktionshinder få ett eget boende på Julianska gatan 8. Bygget är i full gång och till andra kvartalet 2025 är det…

Utomhusvandringen på Södra Älvstranden tar dig förbi Playa Skeppsbron bland annat.

Häng med på utomhusvandringar i sommar!

2024-06-26

Älvrummet fortsätter med sina uppskattade utomhusvandringar under sommaren. Ta med vänner och familj och upptäck områdena Lindholmen och Södra Älvstranden under en guidad promenad. Kostnadsfritt.

Ett stort växthus där delar är täckt av byggställningar. Framför står en blå container.

Följ med bakom byggställningarna i Palmhuset

2024-06-24

Vi har fått en exklusiv titt in bakom byggnadsställningarna på Tropikhuset i Palmhuset, där restaureringen av gjutjärnsstommen pågår för fullt.

Ett hamnbad i älven med en rund

Hamnbadet får utmärkelsen ”Årets stadsbyggnadsprojekt”

2024-06-20

Utmärkelsen ”Årets stadsbyggnadsprojekt" går i år till hamnbadet i Jubileumsparken i Göteborg. Officiell utdelning av priset sker den 16 september.

Spårvägsbyggarna del 2

2024-06-20

Dags för det andra avsnittet av Spårvägsbyggarna - serien som följer det enskilt största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier.

FILM: Ny stadsdelspark skapas på Götatunneln

2024-06-19

Götatunnelns på- och avfartsramper ska däckas över i Järntorgsmotet för att skapa plats för områdets nya stadsdelspark, Järnvågsparken.

Ny offentlig konst till Masthuggskajen i Göteborg

2024-06-18

Katja Larsson och Johanna Gustafsson Fürst vinner uppdragen om att skapa offentlig konst för Masthuggskajen i Göteborg. Konsten får en central plats när det historiska området rustas för framtiden.

Finlandsvägens nya rondell för säkrare trafikområde och mer grönska

Finlandsvägen har blivit ett säkrare och vackrare trafikområde

2024-06-18

En säker trafikmiljö för alla trafikslag med ökade förutsättningar för biologisk mångfald. Det är resultatet när den nya trafiklösningen vid Finlandsvägen nu står klar.

Jubileumsparken nominerad till internationellt pris

2024-06-13

Den första permanenta etappen av Jubileumsparken – utflyktslekplatsen och delarna längs vattnet – har nominerats till Landzine International Landscape Award 2024.

Svartvitt porträttbild av konstnären Kerstin Bergendal.

Hon skapar nästa offentliga konstverk på Götaplatsen

2024-06-11

Kerstin Bergendal vinner uppdraget om att skapa offentlig konst på Götaplatsen i Göteborg. Hennes förslag går ut på att göra en resa in i platsen och samla in små och stora berättelser i samverkan med…

250 nya studentlägenheter planeras i Högsbo

2024-06-10

På Tunnlandsgatan i Högsbo planerar Göteborgs Stad att markanvisa cirka 250 nya studentbostäder.

Palmhuset – dåtid och framtid

2024-06-07

I säsongsavslutningen av Götepod tar Björn Siesjö med gäster upp Palmhuset. Vad har denna unika byggnad betytt för Göteborg genom åren?

Fyra personer står framför en affisch med hus och träd på. Illustration

Utställningen för detaljplaner flyttar in på Stadsbiblioteket

2024-05-31

Stadsbyggnadsförvaltningens utställning flyttar tillfälligt in på Stadsbiblioteket medan lokalerna på Köpmansgatan 20 renoveras. Under de kommande två åren kan du besöka utställningen på Stadsbibliote…

Ett flygfoto över älven med en pil i vattnet som pekar mot hamnen vid kasinot på fastlandssidan och till Hugo Hammars kaj på Hisingssidan.

Samrådsstart för ny gång- och cykelbro över älven

2024-05-31

Nu har samrådet för en ny gång- och cykelbro över älven startat. Du är förstås varmt välkommen att lämna dina tankar och synpunkter på en ny förbindelse över älven.

Bild av ackumulatortank

”Helan och Halvan” kan bli nytt landmärke i Göteborg

2024-05-29

Helan och Halvan, av den portugisiske arkitekten Marcelo Dantas, har utsetts som vinnare i gestaltningstävlingen för Göteborg Energis nya ackumulatortank i Gullbergsvass. – En lekfull och elegant bygg…

Stenliknande former i metall

Konstnären Chiara Bugatti berättar om sitt verk vid Slottsskogens ishall

2024-05-27

De senaste åren har Göteborgs Stad fokuserat på att förbättra eller ersätta befintliga isanläggningar i staden. En av dem är Slottskogsrinken som revs 2022 och nu har ersatts av en ny modern ishall so…

Visionsbild på ett högt hus med lägre bebyggelse runt om

Grönt ljus för studentbostäder vid Holtermanska

2024-05-24

Mark- och miljödomstolen meddelade i veckan att detaljplanen för bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset i Landala vunnit laga kraft. Så nu är det klart att omkring 370 studentbostä…

Konstens roll i göteborgarnas vardag

2024-05-24

Hur går det till när förskolor, skolor och boenden förses med offentlig konst? Götepod är tillbaka med ett nytt avsnitt.

FILM: Kolla in nya Opalparken

2024-05-23

Området omkring Opaltorget i Frölunda har varit under utbyggnad sedan 2016, och snart är det klart. Följ med till platsen som har fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren.

Nu byggs gång- och cykelbana över Marconimotet

2024-05-21

Från den 20 maj byggs en gång- och cykelbana över Marconimotet. Arbetet ska vara klart till sommaren 2025.

En väg som går genom ett industriområde

Torslanda tvärförbindelse klar för granskning

2024-05-21

En tvärförbindelse i Torslanda är ett steg närmare att bli verklighet. På stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 21 maj godkände nämnden detaljplanen för att gå ut på granskning.

Illustration över ett triangelformat torg med träd, planteringar, buskage och sittplatser. På ena sidan höga hus och på övriga sidor gata och cykelbana. Visualisering 02Landskap

Olof Palmes plats rustas upp för att bli en trivsam, trygg och tillgänglig knutpunkt och mötesplats

2024-05-20

Med placering mitt i den pågående stadsutvecklingen på Masthuggskajen och i Haga kommer Olof Palmes plats att få en ännu viktigare roll som knutpunkt och mötesplats. Nu är det klart hur platsen ska ru…

FILM: Så här utvecklas Masthuggskajen

2024-05-16

Masthuggskajen ska bli grönare och mer vattennära, med plats för människor att trivas och umgås. I den här filmen får du en statusuppdatering om byggnationen på Masthuggskajen. Vad som pågår just nu o…

Konstverk i metallnät som liknar en riddarhjälm står i ett kalt rum.

Konst för eftertanke tar plats i aktivitetsstråket vid Lundbybadet

2024-05-15

Under maj har konstverket ”Enticed contemplation” av Nandipha Mntambo placerats längs Rödlönnsgången, som leder fram till Lundbybadet på Hisingen. Den 3 juli klockan 15–16 invigs konstverket med tal s…

Nu är det klart hur Omställningslabbet vidareutvecklas

2024-05-15

Ett böljande omslag av återbrukade material i röda toner, ätbara vilda växter och en samskapande process – nu står det klart hur Omställningslabbet i Frihamnen kommer utvecklas vidare. Det vinnande fö…

Väg, parkeringar och cykelbana med trädrad ser det ut idag i det aktuella området.

Träd i Eriksberg ska bevaras när cykelbana görs om

2024-05-14

Den nya pendelcykelbanan i Eriksberg ska utformas så att träden längs sträcken bevaras så långt det är möjligt. Det har exploateringsnämnden beslutat.

Hur samsas vi om utrymmet i staden?

2024-05-10

Hur transporterar vi människor och gods på ett hållbart sätt i den tätbefolkade staden? Det är idag en stor konkurrens om stadens gator och vägar. Lyssna på senaste avsnittet av Götepod.

Nu markanvisas byggrätt på Masthuggskajen

2024-05-08

Nu markanvisar Älvstranden Utveckling AB en av de tre sista byggrätterna inom detaljplanen för Masthuggskajen. Byggrätten, en kontorsfastighet om 2 400 kvm BTA, är belägen i områdets västra del i förl…

Nu kan du njuta av den nya Opalparken

2024-05-07

Nu är grindarna borta och parken med lekplats, scen och 64 nya träd står öppen för dig att möta sommaren i.

Översiktsbild på Aschebergsgatan

Tyck till om Aschebergsgatan!

2024-05-02

Det är sträckan från Chalmersplatsen till Läraregatan som förbättras genom en sammanhängande gång- och cykelbana tillsammans med andra åtgärder. Arbetet med den slutliga utformningen pågår och nu har …

Ljusa höghus bredvid Posthotellet och Centralstationen

Domstolen ger klartecken till Norr om Centralstationen

2024-04-30

Mark- och miljööverdomstolen har fastställt detaljplanen för Norr om Centralstationen och Göteborgsregionens nya city intill Centralstationen kan börja ta form.

Järntorgsbrunnen innan restaurering

Järngänget rustas upp för all världens kraft

2024-04-30

Mitt på Järntorget står fontänskulpturen De fem världsdelarna av Tore Strindberg som nu är näst på tur att restaureras för framtiden. I början av april startar arbetet med att lyfta ur den stora järnu…

Fyra höga hus på rad. Det  längst till höger är ett montage och är betydligt högre än de befintliga.

Ett steg närmare nytt höghus vid Svenska Mässan

2024-04-29

Nu går detaljplanen för ett nytt höghus vid Svenska Mässan ut på granskning. Det beslutade stadsbyggnadsnämnden på sitt senaste sammanträde den 23 april. Den nya byggnaden kan bli 140 meter hög och ry…

Ett stort glasväxthus med en byggnadsställning utanför.

Bullriga arbeten i Palmhuset i maj och juni

2024-04-29

Under sommarhalvåren 2023 - 2026 ska Palmhuset restaureras. Nu i maj börjar arbetet med att blästra gjutjärnsstommen ren från rost.

Kontakt

Kundservice

Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Postgatan 10

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.965236766161365,57.70774299130279] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningen", "content":"Postgatan 10" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

${loading}