Till sidans huvudinnehåll
illustration med byggnader och broar

Om Prototyp Göteborg


Sommaren 2023, när Göteborg firar 400 år, blir stadens offentliga rum till en utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg.

Vad?

Utställningen riktar blicken mot lösningar och utmaningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för att accelerera hållbar omställning. Huvudområdet är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön och över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret, där besökarna guidas genom ett stadslandskap i förändring. Prototyp Göteborg är en inbjudan att delta och bidra till att staden utvecklas till en framtidsduglig stad mot sitt 500-årsjubileum. 

Prototyp Göteborg lyfter fram flera pågående projekt, i olika skalor, med fokus på lösningar och utmaningar i omställningen; stadens jubileumssatsningar, storskaliga byggnationer, konstverk, studentarbeten, forskningsprojekt och initiativ från allmänheten. I utställningen läggs särskilt fokus på prototypens, det platsspecifika, samskapandets och det humanistiska perspektivets roll i den pågående transformationen.

I programmet kopplat till Prototyp Göteborg kommer det finnas möjlighet att ta del av samtal och diskussioner, byggworkshops, platsbesök, föreläsningar, guidade turer och mycket mer.

Läs mer om Prototyp Göteborg.

Prototyp Göteborg – staden som utställning är ett samverkansprojekt som projektleds av stadsmiljöförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen och Göteborg & Co i samverkan med fler av stadens förvaltningar, bolag, branschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten. Prototyp Göteborg är en utveckling av Göteborgs Stadstriennal som arrangerades vart tredje år från 2015 fram till och med 2021.

Syntolkning till filmen finns längst ner i denna nyhet om hur Prototyp Göteborg firar stadens 400-årsjubileum.

Varför?

Prototyp Göteborg syftar till att skapa öppna forum kring stadsutveckling och involverar göteborgarna i utvecklingen. 

När?

Prototyp Göteborg är en del av stadens jubileumsfirande 2023. På grund av pandemin beslutades det att det stora jubileumsprogrammet för Göteborg firas 2023 istället för 2021. 

Jubileumsfirandet pågår hela sommaren från 2 juni till 3 september. Firandet inleddes med en större Jubileumsfestival 2–5 juni och fortsätter nu med fler aktiviteter dagligen fram till den stora finalhelgen 31 augusti–3 september. Du hittar vad du kan se, höra, göra och uppleva i Jubileumskalendariet.

Kontakt

Björn Siesjö

Stadsarkitekt
E-post: bjorn.siesjo@stadsbyggnad.goteborg.se

Ann Bergermark Rintala

Kommunikationsansvarig
E-post: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se

Aktuellt från Göteborgs stad

Relaterad information

I fokus

barn som springer på en stor plan
Göteborg växer

Aktiviteter och föreläsningar

Jubileumsåret 2023 kommer bjuda på mer publika aktiviteter, här kan du ta del av några av dem.

Tjej i rosa regnkappa står vid Göta Älv
Göteborg växer

Göteborg 400 år - kalendarium

Göteborgs 400-årsdag firas med flera stadsutvecklingsprojekt och ett stort jubileumsfirande i staden sommaren 2023. Här kan du ta del av alla aktiviteter.

För övriga frågor kontakta

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningen", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

${loading}