Göteborg i Minecraft
Vad?
Hur ser din framtida drömstad ut? Ska den vara grönare, skönare, tätare? Vad ska Göteborg innehålla för att vara en härlig stad att leva i och hur bygger vi en stad där alla får plats och känner sig trygga? Hur tar vi oss fram i framtiden? Vad gör vi på fritiden? Hur och var träffas och umgås vi?
Datorspelet Minecraft saknar förutbestämt mål och det är upp till dig om du vill bygga skyskrapor i Brunnsparken eller bara ta en sightseeingtur i en okänd stadsdel.
– Man väljer själv hur man vill uppleva staden. Många, särskilt barn och unga, känner ju inte till hela staden och då kan det här vara ett sätt att springa omkring och utforska. Och om man inte tycker det ser bra ut är det bara att bygga om. När man startar spelet placeras man i mitten av stadsdelen man valt och det kan faktiskt vara lite lurigt att förstå var man är någonstans, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.
Att använda Minecraft för att väcka intresse och engagemang för stadsutvecklingsfrågor är relativt nytt för Göteborgs Stad. Det är dessutom ett nytt sätt att göra sina geografiska data tillgängligt för allmänheten.
Fler virtuella redskap
Var?
Vid din dator.
Varför?
– Tanken är att vi i framtiden ska kunna använda Minecraft-Göteborg som ett sätt att få in idéer från barn och ungdomar, och det kan också vara ett verktyg för att visa upp hur framtidens stad kommer se ut. Det är dagens unga som ska bo i den framtida staden så det är väldigt viktigt att göra dem delaktiga, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.
Minecraftprojektet startade som en lokal pilotstudie i Hammarkullen, där ungdomar från Nytorpsskolan tillsammans med pensionärer och Hyresgästföreningen byggde om sin egen närmiljö. Projektet var ett led i satsningen Jämlikt Göteborg, som bland annat har som mål att planera och bygga staden för ökad jämlikhet.
Hur?
De ville arbeta med hur man kan få bort de mentala och fysiska barriärerna med stadsplanering och för oss som arbetar med stadsutveckling blir det ett viktigt inspel samtidigt som vi når ut till ungdomar när det gäller stadsutvecklingsfrågor. Vi kan också använda oss av Minecraft vid exempelvis samråd och kan få in förslag på hur man vill skapa den nya framtida staden
Ladda ner Göteborg i Minecraft
Aktuellt från Göteborgs stad
Relaterad information
Aktuellt från Göteborgs stad
Relaterad information
Kontakt
Ann Bergermark Rintala
Kommunikationsansvarig
ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se
För övriga frågor kontakta
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg