Lånecyklar (Styr & Ställ)

Styr & Ställ är stadens lånecyklar som funnits runt om i centrala Göteborg sedan 2010. Under våren 2020 är cyklarna tillfälligt borta från gatorna då de gamla stationerna tas bort och arbete pågår med att rulla ut nästa generations cyklar.

Gammalt blir nytt under december-april

25 november 2019

Under januari 2020 fram till dess att vi får ett nytt Styr & Ställ-system på plats under april 2020 kommer det inte att finnas några Styr & Ställ cyklar på stan. Vi kommer i vissa fall redan under december att påbörja nedmonteringen av dagens Styr & Ställ-stationer.

Vi behöver gräva innan marken blir för frusen så att vi får bort det gamla stationerna och kan placera ut de nya. Allt kommer att var färdigt under april 2020.

Snart kommer nästa generation Styr & Ställ till stan - och Mölndal

De gamla Styr & Ställ-cyklarna har nu fått gå i välförtjänt pension efter tio uppskattade år och drygt 5 miljoner cykelresor. I deras ställe kommer du kunna cykla på splitter nya, moderna lånecyklar i ett mycket större område i Göteborg och Mölndal. De nya cyklarna ska finnas på plats under april år 2020.


Så fungerar de nya cyklarna

För dig som vill använda en lånecykel kommer det nya Styr & ställ-systemet att innebära många nya fördelar. Cyklarna blir bättre, kommer att finnas på fler platser, och blir smidigare att låna och lämna tillbaka. Så här fungerar de nya cyklarna:

  • Ett årskort kommer att kosta 300 kronor. Det ger 30 minuters fri cykling för varje lånetillfälle, därefter tillkommer avgift.
  • Antalet cyklar utökas från 1000 till 1750 cyklar i Mölndal och Göteborg.
  • De nya cyklarna har 7 växlar istället för tidigare 3 växlar.
  • Cyklarna låses upp med app, med en kod eller med ett fysiskt kort
  • Återlämning sker vid station, så du behöver inte längre leta efter ett ledigt ställ.
  • Tidigare fanns cyklar i mån av tillgänglighet, nu finns det möjlighet att boka en cykel i förväg.
  • De nya stationerna kommer att finnas på betydligt fler platser än tidigare, se karta. Det kommer att vara möjligt att cykla varsomhelst, men för att kunna avsluta sin cykeltur behöver man lämna tillbaka cykeln vid en station.

Karta över nya stationerna i Styr & ställ

Här hittar du en karta över de nya Styr & ställ-stationerna.

Mer information om Styr & ställ

Mer information finns på www.nyastyrochstall.se där du också kan anmäla dig till nyhetsbrev om cyklarna.

Underlagsrapport för Göteborgs nästa lånecykelsystem.

Frågor och svar