Elsparkcyklar
Precis som i många andra städer finns i Göteborg privata företag som hyr ut elsparkcyklar.
Transportstyrelsen har bedömt att elsparkcyklar/elscootrar räknas som cyklar och därför ska följa de trafikregler som gäller för vanliga cyklar. Det är polisens uppdrag att se till att trafikreglerna faktiskt följs.
Elsparkcyklarna får inte parkeras var som helst
Elsparkscyklarna, liksom andra fordon, får inte parkeras så att de hindrar framkomligheten eller utgör en fara för andra trafikanter som fotgängare, cyklister, kollektivtrafik och biltrafik.
Elsparkcykelföretagen ansvarar för elsparkcyklarna och Göteborgs Stad kan endast flytta fordon som parkeras så att de utgör en fara eller hinder för andra trafikanter.
Parkera gärna på någon av våra elsparkcykel-parkeringar
Nu finns särskilda platser i stan där du kan parkera din elsparkcykel, för att den inte ska vara i vägen för andra trafikanter. Platserna är markerade med blåa skyltar med en parkeringssymbol och en sparkcykel på, och finns vid:
- Drottningtorget
- Linnéplatsen
- Stenpiren
- Svingeln
- Valand
Elsparkcyklarna regleras i centrala staden
Sedan oktober 2019 regleras elsparkcyklarna i Göteborgs centrala delar efter en frivillig överenskommelse med företagen som hyr ut dem. Från och med april 2020 krävs det också tillstånd för markupplåtelse från Polismyndigheten för att företag ska få ställa ut elsparkcyklar för uthyrning. Tillstånden reglerar bland annat var företagen som hyr ut elsparkcyklar får placera dem, och till tillstånden har det bifogats en villkorsbilaga som Trafikkontoret tagit fram med en rad villkor som företagen måste uppfylla. Tillstånden kan dock inte styra var de som hyrt en elsparkcykel lämnar den när de inte behöver den längre.
Ett av villkoren för markupplåtelse är att man inte kan lämna eller parkera elsparkcyklar på en rad utpekade platser och gator i centrala Göteborg. Tekniken som används för detta kallas geofencing. Om du här nyfiken på hur geofencing fungerar kan du läsa mer i denna artikel på trafiken.nu.
På följande platser kan du inte lämna eller parkera en elsparkcykel:
- Domkyrkan
- Del av Kungsgatan
- Korsgatan
- Fredsgatan
- Trädgårdsföreningen
- Inne i Centralstationen och Nils Ericssonterminalen
- Hisingsbron
- Längs kajerna vid Göta älv och stadens kanaler
- Postgatan mellan Östra Hamngatan och Torggatan
- Gustaf Adolfs torg, in på Köpmansgatan förbi Tingsrätten
- Torggatan från Postgatan ner till Östra Hamngatan
- Östra Hamngatan mellan Gustaf Adolfs torg och Postgatan
- Östra Kyrkogården
- Lisebergsentrén
- Gång— och cykelbanan längs med Dag Hammarsköldsleden
- Västra Kyrkogården
- Älvsborgsbron
De röda markeringarna i kartan visar dessa områden där elsparkcyklar inte får parkeras.
Elsparkcyklarna ska inte kunna köras fortare än 6 km/h på några gator där extra många människor rör sig: Kungsgatan (de fem kvarteren öster om Ekelundsgatan), Korsgatan, Fredsgatan, Haga Nygata, Kungsparken, Trädgårdsföreningen, samt Västra— och Östra kyrkogården. Företagen ska löpande informera användarna om att de på alla andra gångbanor, gågator och i gångfartsområden i staden bara får köra i maximalt 6 km/h.
Trafiknämnden beslutade den 3 mars 2022 om ett maxantal på 4 000 elsparkcyklar i staden. Detta antal fördelas mellan de fem företag som haft verksamhet i kommunen tidigare. Detta gäller fram till slutet av november 2022.
Anmäl fel till elsparkcykelföretagen
Om elsparkcyklar hindrar framkomligheten eller är parkerade på olämpligt ställe, hör av dig till det aktuella företaget för att meddela dem. Skicka gärna med bild och position.
Företag |
Företagets mailadress för felanmälan och kunder |
Företagets telefonnummer för felanmälan och kunder |
Tier |
040-668 81 27 |
|
Voi |
031-354 12 58 |
|
Lime |
08-58 09 75 13.
|
|
Bolt |
08-557 660 47 |
|
Bird |
040-668 86 78 |
|
Hubb |
0706 54 10 20 |
Göteborgs Stad har dialog med företagen som hyr ut kring utveckling och förbättringar av användningen av elsparkcyklarna. Göteborgs Stad har också en dialog med flera andra städer för att diskutera utvecklingen och bästa möjliga åtgärder.
Uppföljning av elsparkcykelföretagen i staden
Elsparkcyklarna omges av många känslor och Göteborgs Stad får in många synpunkter på fordonen, hur de framförs och hur de parkeras. Med anledning av alla synpunkter och en förväntad ökning av elsparkcykeltrafiken i staden under sommarsäsongen 2021 bestämde trafikkontoret att sommaranställa tre feriearbetare under sex veckor (vecka 27–32). De skulle bland annat hjälpa till med att följa upp elsparkcykelföretagens efterlevnad av de villkor till markupplåtelsetillstånd som införts.
Ett antal uppdrag utformades för att säkerställa att rätt data samlades in för varje uppföljningsområde:
- Felanmälan på telefon
- Felanmälan på e-post
- Geofencing
- Lättillgänglig information
- Fordonens körduglighet
- Välta elsparkcyklar
- Uppföljning av befintliga elsparkcykelparkeringar
Det har gjorts en formell bedömning om ett företag uppfyller de testade villkoren eller ej.
Resultatet visar att inget företag uppfyller villkoren för felanmälan på telefon och e-post. Den samlade bedömningen visar att inget företag kan sägas uppfylla de uppsatta villkoren som helhet. Två företag har dessutom tilldelats formella varningar för att de i praktiken helt saknat felanmälan på telefon under testperioden.
Här kan du ta del av rapporten om elsparkcykelföretagen i Göteborg.
Mer om reglering av elsparkcylar
Transportstyrelsen har utrett lagstiftning kring elsparkcyklar och liknande fordon på nationell nivå. Deras förslag presenterades i mars 2021 och finns att läsa på deras webbplats.
Kontakta Göteborgs Stad
Har du synpunkter eller frågor om elsparkcyklar så kan du kontakta Göteborgs Stad
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
Besöksadress
Ekelundsgatan 1
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg