Cykelvägar

Det är lätt och smidigt att ta sig fram med cykel i Göteborg. Cykelnätet är 80 mil och består av separerad cykelbana och av fartsäkrade (max 30 km/h) blandtrafikgator. Nätet binder samman stora delar av staden. Du kan cykla till skolan eller till jobbet. Eller kanske vill du bara göra en utflykt. Varje år läggs nya sträckor till de gamla.

 

Vasagatan och Viktoriagatan. Foto Asbjörn Hanssen

Cykelregler

Trafikregler för cykel gäller överallt, både på vägarna och i terrängen. Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Så säger lagen som trädde i kraft den 1 januari 2005. Alla barn under 8 år får lov att cykla på trottoaren.

Information om cykelregler hittar du på Transportstyrelsens webbplats.

Här kan du läsa om vad som gäller för att cykla i naturen.

Felanmälan cykelbanor

Felanmälan av cykelbanor gör du via Kontaktcenter eller via appen Cykelstaden. Din synpunkt/felanmälan skickas vidare till de som jobbar på cykelbanorna med att sopa, klippa, skotta eller laga asfalt. Handlar din felanmälan om andra saker skickas ärendet till en handläggare som har ansvar för just den speciella cykelbanan.

Så sköts cykelbanorna

Här kan du läsa hur cykelbanorna sköts både sommar och vinter.

Trafikinformation

Du kan få information om aktuell trafiksituation på trafiken.nu. Aktuella vägarbeten finns listade på goteborg.se/vagarbeten.

Frågor och svar

 • Hur tar jag mig till jobb/skola med cykel, det vill säga hur går lämpligaste cykelvägen där jag bor?

  Cykelreseplaneraren finns på Trafiken.nu och omfattar hela Göteborg samt hela vägen från Kungälv ned till Kungsbacka.

  I appen Cykelstaden kan du bland annat hitta kartor över cykelvägnätet och planera din cykelväg i reseplaneraren. Cykelstaden finns tillgänglig för nedladdning via Appstore och Google Play.

 • Hur ser förutsättningarna ut för att cykla på vintern?

  Trafikkontoret jobbar mellan november till och med mars att se till att snöröja och halkbekämpa runt om i staden. Första prioritet har det så kallade huvudvägnätet i centrala staden där vi är på plats först och gör det framkomligt genom plogning och saltning/sandning för att minska halkrisken. Har du frågor eller synpunkter på vinterväghållningen går det bra att kontakta kundtjänst på 031-365 00 00, genom appen cykelstaden eller genom webbplatsens formulär för felanmälan.

   

 • Finns det något hyr- eller lånecykelsystem i staden och var kan jag hitta mer information om det?

  I Göteborg finns lånecykelsystemet Styr & Ställ. Läs mer om Styr & Ställ här.