Till sidans huvudinnehåll
En kvinna sitter vid ett skrivbord och för anteckningar i en anteckningsbok. På skrivbordet står det en dator.

Så lyckas du med studier på distans

Studera på distans erbjuder möjligheter att anpassa dina studier till din personliga tidtabell. Det kräver dock självdisciplin och rutin. Här hittar du viktig information som kan hjälpa dig på vägen.

Att studera på en utbildning med ett flexibelt upplägg eller distans med fjärrundervisning innebär att du som elev och din lärare inte träffas lika ofta. Viktigt att tänka på när du studerar mer självständigt är att du behöver ha tillgång till dator och internet. Du behöver lägga mycket tid på dina studier och ha ett större eget ansvar än vid andra studieformer.

Fem tips när du studerar mycket på egen hand

 1. Planera och strukturera din studietid
  Eftersom en del av ditt schema från skolan innehåller självständiga studier så är det viktigt att planera och strukturera din studietid. Gör ett eget schema som passar dig och din tidtabell.

 2. Hitta dina rutiner
  Hur vi lär oss på bästa sätt är individuellt. Därför är det viktigt att hitta dina egna rutiner. Det kan exempelvis vara att studera samma tid varje dag, motionera, äta bra och se till att du får tillräckligt med sömn.

 3. Ta vara på föreläsningar och kursmaterial
  Föreläsningar och inspelat material är en viktig del i utbildningen. Ta vara på dem, där finns den information du behöver för att klara dina studier.

 4. Ta hjälp av dina lärare
  Under de obligatoriska lektionerna via videolänk eller på plats i skolan finns dina lärare där för att hjälpa dig att nå dina mål med utbildningen. Ta vara på den tid du får med dem och be om hjälp, fråga när du inte förstår eller om någonting är otydligt med utbildningen.

 5. Skapa en studiemiljö som passar dig
  Skapa en studieplats där får studiero och där du har allt du behöver, som studiematerial, internetuppkoppling med mera. Tänk även på att ta pauser och röra på dig så att du inte sitter stilla i flera timmar.

Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning

Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Öppettider

För frågor om vuxenutbildning

Telefon
031-368 30 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Brogatan 4

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.955524679337568,57.70101050886716] }, "properties":{ "title":"Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Brogatan 4", "content":"Brogatan 4" } }]

Postadress

Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg

${loading}