Till sidans huvudinnehåll

Ansök till yrkes- och lärlingsutbildning på komvux

Sök till din yrkes- och lärlingsutbildning genom att göra en webbansökan. Följ vår steg-för-steg-guide för att skapa konto välja kurs. Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning för att planera dina studier.

En steg för steg guide

Du ansöker till yrkes- och lärlingsutbildning genom att följa några olika steg.
 1. 1

  Behöver du hjälp med att planera dina studier?

  Behöver du hjälp med att hitta den utbildning som passar dig bäst? Vill du veta vilka jobb som utbildningen kan ge eller undrar du över studietakt och poäng? På Komvux finns det studie- och karriärvägledare som kan hjälpa dig att planera dina studier. De kan ge råd om vilka kurser som passar dina mål och vilka förkunskaper du behöver.

  Välkommen till Karriärvägledning, Göteborgs Stad

 2. 2

  Hitta och sök kurser

  GRvux.se kan du se och filtrera på yrkesutbildningar i utbudet utifrån yrkesområde, utbildningsform, studieort och om utbildningarna är sökbara eller ej. Fritextrutan söker på ord i utbildningsbeskrivningarna.

  Om ordinarie ansökan och/eller efteranmälan är öppen kommer du att se ansökningsbara utbildningar i listan nedan. Under andra tider på året, då ansökan är stängd, hittar du tidigare erbjudna utbildningar här.

 3. 3

  Favoritmarkera valda kurser

  Spara de utbildningar du är intresserad av som favoriter genom att klicka på hjärtat. När du är redo att påbörja din ansökan, klickar du på "Gå vidare till webbansökan" i din favoritlista. Webbansökan öppnas i en ny flik och visar utbildningarna från din favoritlista. 

 4. 4

  Lägg vald utbildning i varukorgen

  I GRvux webbansökan finns listan med dina valda utbildningar om du har följt tidigare steg. Inne i varje beskrivning klickar du på "Lägg i kurskorg" för att spara utbildningen. Du kan antingen välja att gå direkt till kurskorgen eller välja fler kurser. När du är redo för att starta din ansökan finns kurskorgen även i menyraden högst upp på sidan. Kontrollera att dina valda kurser finns i listan och starta ansökan.

 5. 5

  Logga in i webbansökan eller skapa konto

  För att ansöka till yrkes- och lärlingsutbildningar behöver du antingen logga in med dina befintliga inloggningsuppgifter eller skapa ett nytt konto om du inte redan har ett. Detta gör du genom att ange nödvändig information som namn, kontaktuppgifter och personnummer.

  Har du skyddade personuppgifter ska du inte registrera ditt konto här utan i stället kontakta Arbetsmarknad och vuxenutbildning.

 6. 6

  Tidigare utbildning, betyg och arbete

  När du söker till en yrkesutbildning är det viktigt att du skickar med dina betyg från skolan och eventuella intyg, tillstånd eller körkort som efterfrågas i utbildningsbeskrivningen. Du kan antingen scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp till ditt studerandekonto i webbansökan.

  Du som har en UHR-bedömning ska alltid ladda upp denna till din ansökan. Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto.

  Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

 7. 7

  Övergripande mål med studierna

  I detta avsnitt får du beskriva dina övergripande mål och syften med dina studier. Tänk på vad du vill uppnå genom att gå dessa kurser och hur de kan hjälpa dig i din framtida karriär eller vidare studier.

 8. 8

  Bekräfta och skicka in din ansökan

  När du har fyllt i all nödvändig information och kontrollerat att allt är korrekt, är det dags att bekräfta och skicka in din ansökan. Se till att du har dubbelkollat allt för att minska eventuella fel eller missförstånd.

  Nu är du redo att skicka in din ansökan till Komvux! 
 9. 9

  När ansökan är inskickad

  När du är klar med din ansökan skickar du in den. Därefter får du ett bekräftelsemail från ansökningssystemet om att ansökan är inskickad. När antagningspersonalen har börjat behandla din ansökan kan du inte längre göra några ändringar i den. Under antagningsarbetet kan du få ett meddelande om svarskrav. Då måste du tacka ja eller nej till platsen på ditt studerandekonto, annars kommer du att förlora din plats. När ansökan har behandlats färdigt kommer du få besked om du blivit antagen eller inte. 

 10. 10

  Är du folkbokförd i en annan kommun och vill studera i Göteborg?

  Vill du studera på kommunal vuxenutbildning i Göteborg och är folkbokförd i en annan kommun måste din hemkommun bevilja din ansökan. När din hemkommun behandlat din ansökan kan den behandlas i Göteborg. Tänk på att du som bor i en annan kommun än Göteborg måste söka i god tid.

  Du ansöker till utbildningen enligt tidigare steg och beroende på var du bor ser sista steget olika ut:

  Folkbokförd i Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn eller Öckerö?

  Du behöver inte skicka in ansökan till din hemkommun men du måste skicka in tidigare betyg och personligt brev till din hemkommun.

  Folkbokförd i en kommun utanför göteborgsregionen?

  Du skickar en kopia på ansökan till din hemkommun. Till ansökan bifogar du tidigare betyg och personligt brev där du skriver varför du vill studera i Göteborgs kommun.

Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning

Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Öppettider

För frågor om vuxenutbildning

Telefon
031-368 30 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Brogatan 4

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.955524679337568,57.70101050886716] }, "properties":{ "title":"Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Brogatan 4", "content":"Brogatan 4" } }]

Postadress

Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg

Relaterad information

En illustration av pengar.

Ansök om pengar när du går en yrkesutbildning

Du kan ansöka om pengar ifrån Stiftelsen August Ringnérs stipendiefond. Ansökan kan göras mellan 1 januari - 30 april varje år.

${loading}