Utländska betyg

Om du har en gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning från ett annat land än Sverige kan du skicka dina betyg till Universitets- och högskolerådet (UHR) för att få veta vad din utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Tänk på att skicka in dina betyg i god tid eftersom det kan ta flera månader att få en bedömning. Du kan också kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR) direkt om du har frågor.

Studie- och yrkesvägledningens sommartider

26 juni 2020

Så här kontaktar du oss i sommar.

Ny besöksadress från 6 juli 2020

27 maj 2020

Från 6 juli finns Arbetsmarknad och vuxenutbildning på Brogatan 4 i Göteborg.

Närmsta hållplats är Järntorget.

Utöver besöksadressen har vi kvar samma kontaktuppgifter som tidigare.

Observera att våra kompetenscenter och Krami, som finns på andra adresser i staden, har kvar samma besöksadresser som tidigare.

Karta som visar var du hittar Brogatan 4.


Kontaktuppgifter till Universitets- och högskolerådet (UHR) hittar du på deras hemsida www.uhr.se. För en del utbildningar ska du inte kontakta UHR, utan annan myndighet för att få en bedömning av dina betyg, läs mer om vart du vänder dig på UHRs hemsida.

Vart skickar jag mina utländska betyg på gymnasienivå?

Du skickar dina utländska gymnasiebetyg till Universitets- och högskolerådet (UHR). Där kan du ansöka om en förhandsbedömning för att få veta vad din utbildning motsvarar i Sverige.

Vart skickar jag mina utländska betyg på högskole- och universitetsnivå?

Du skickar dina utländska betyg på högskole- och universitetsnivå till Universitets- och högskolerådet (UHR). Där kan du ansöka om en förhandsbedömning för att få veta vad din utbildning motsvarar i Sverige.

Yrken som kräver auktorisation

Vissa yrken är reglerade genom lag. Det betyder att det finns en beskrivning av vad som krävs för att få arbeta inom yrket. Det kan vara en examen eller en auktorisation, legitimation eller annat formellt erkännande. För att få arbeta inom ett sådant yrke måste du ansöka om erkännande hos den behöriga myndigheten för yrket, till exempel Revisorsnämnden (auktoriserad revisor), Socialstyrelsen (hälso- och sjukvårdsyrken), Skolverket (lärarlegitimation) och Jordbruksverket (veterinär).

Jag har fått mina betyg men behöver mer vägledning

Om du behöver mer information eller vägledning efter att du har fått dina betyg bedömda av Universitets- och högskolerådet (UHR) kan du ringa eller mejla Vuxenutbildningens expedition eller kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.