Undervisning i modersmål på gymnasiet
Får du läsa modersmål?
Om en av dina föräldrar eller vårdnadshavare har ett annat modersmål än svenska, och du pratar det språket hemma och i din vardag, kan du få modersmålsundervisning på gymnasiet.
Studiehandledning
En elev som inte klarar att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål om hon eller han riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen.
Vilka språk kan du läsa?
Om du kan läsa ditt modersmål beror på om det finns andra elever som också vill läsa samma språk. Minst fem elever i Göteborgs kommunala skolor måste anmäla intresse för att en kurs ska bli av. För friskolor måste minst fem elever per skola anmäla intresse för att kursen ska bli av.
Nationellt minoritetsspråk
Undervisning i ett nationellt minoritetsspråk det vill säga finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska, erbjuds även om det endast är en elev som vill läsa språket.
Information om nationella minoriteter
Så ansöker du
Om du vill läsa modersmål ansöker du om detta hos din rektor. Rektorn godkänner din ansökan och anmäler den sedan till Språkcentrum, som håller i undervisningen.
Språkcentrum organiserar undervisningen
Det är Språkcentrum i Göteborgs Stad som ger modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning till förskolorna, grundskolorna och gymnasieskolorna i Göteborg.
Kontakta Språkcentrum
Har du synpunkter eller frågor om undervisning och studiehandledning i modersmål så kan du kontakta Språkcentrum.
Besöksadress
Skånegatan 11BPostadress
402 29 Göteborg
Relaterad information
Språkcentrum
På Språkcentrum finns cirka 300 modersmålslärare som tillsammans undervisar i mer än 70 språk.