Till sidans huvudinnehåll

Undervisning i modersmål på gymnasiet

Pratar du ett annat språk än svenska hemma? Då kan du få läsa kurser i ditt modersmål. Du kan välja att läsa modersmål som ditt individuella val, utökat program eller som ersättning för ett annat språk än svenska och engelska.

Får du läsa modersmål?

Om en av dina föräldrar eller vårdnadshavare har ett annat modersmål än svenska, och du pratar det språket hemma och i din vardag, kan du få läsa modersmål på gymnasiet.

Modersmål och moderna språk

Du kan läsa ditt modersmål som kurs på gymnasiet och även om du är nybörjare i ett språk, finns det ett stort antal kurser i moderna språk att välja emellan. Moderna språk kan ge dig extra poäng i form av meritpoäng när du söker till universitet eller högskola. Maximalt kan du få 1,5 meritpoäng.

Tala med din studie- och yrkesvägledare, så att du väljer rätt kurs.

Studiehandledning

En elev som inte klarar att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål om hon eller han riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen.

Nationellt minoritetsspråk

Undervisning i ett nationellt minoritetsspråk det vill säga finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska, erbjuds även om det endast är en elev som vill läsa språket. Du måste ha goda kunskaper i språket för att få läsa det som modersmål på gymnasiet. 

Information om nationella minoriteter

Vilka språk kan du läsa?

Om du kan läsa en kurs i ditt modersmål beror på om det finns andra elever som också vill läsa samma språk. Minst fem elever i Göteborgs kommunala skolor måste anmäla intresse för att en kurs ska bli av. För friskolor måste minst fem elever per skola anmäla intresse för att kursen ska bli av. 

Så ansöker du

Om du vill läsa modersmål ansöker du om detta hos din rektor. Rektorn godkänner din ansökan och anmäler den sedan till Språkcentrum, som håller i undervisningen.

Språkcentrum organiserar undervisningen

Det är Språkcentrum i Göteborgs Stad som ger modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning till förskolorna, grundskolorna och gymnasieskolorna i Göteborg.

Kontakta Språkcentrum

Har du synpunkter eller frågor om undervisning och studiehandledning i modersmål så kan du kontakta Språkcentrum.

Expedition

Telefon
031-367 04 50
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Skånegatan 11B

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.984037608146537,57.703244123623875] }, "properties":{ "title":"Språkcentrum", "content":"Skånegatan 11B" } }]

Postadress

Box 5428
402 29 Göteborg

Relaterad information

Förskola och utbildning

Språkcentrum

På Språkcentrum finns cirka 300 modersmålslärare som tillsammans undervisar i mer än 70 språk.

${loading}