Till sidans huvudinnehåll

Börja förskoleklass


Här har vi samlat information som är bra att veta när ditt barn ska börja skolan i Göteborgs Stad. Vi på grundskoleförvaltningen hoppas att du och ditt barn ska känna er förberedda inför skolstarten och varmt välkomna.

Välkommen till skolan

Det är dags för ditt barn att börja i skolan, vilket spännande steg!

Det är en hel del som är nytt när det är dags att börja i skolan. Det gäller både för ditt barn och för dig som är vårdnadshavare. Som vårdnadshavare är det vanligt att ha frågor: Hur fungerar det i förskoleklass? Kan mitt barn gå på fritidshemmet? Vad behöver jag som vårdnadshavare tänka på inför skolstarten?

Vi kommer skicka hem en broschyr till dig

I slutet av april kommer grundskoleförvaltningen att skicka hem en broschyr till ditt barns folkbokföringsadress. Den finns på flera språk och du kan läsa den här.

Börja förskoleklass 2023

Suomalainen / Finska

English/engelska 

Arabiska

BKS 

دری/ Dari 

پښتو /Pashto

فارسی / Persiska

af-Soomaali / Somaliska

سۆرانی / Sorani

ትግርኛ / Tigrinja

Turkiska

Informationsmöte för dig som är vårdnadshavare

Ditt barns skola kommer att bjuda in dig till ett informationsmöte inför att skolan börjar. Under mötet får du information om förskoleklassen och fritidshemmet på just ditt barns skola. Informationsmötet sker under den senare delen av våren.

Ditt barn får besöka sin nya skola

Innan skolan börjar får ditt barn besöka sin nya skola minst en gång. Det sker under den senare delen av våren. Om det är möjligt följer en förskollärare från ditt barns förskola med på besöket eller besöken. Om det inte går kan du som vårdnadshavare följa med i stället. Att besöka förskoleklassen och fritidshemmet ska göra övergången till skolan enklare och tryggare för ditt barn.

Välkomstsamtal för dig som vårdnadshavare

Du bjuds in till ett välkomstsamtal med ditt barns nya lärare. Under samtalet får du möjlighet att berätta om ditt barn. Välkomstsamtalet kommer ske innan skolstarten eller när ditt barn precis har börjat i skolan, alltså någon gång mellan juni och september. Under informationsmötet och välkomstsamtalet kommer du att få information om hur de första dagarna i skolan kommer att se ut.

Om ditt barn är i behov av anpassningar

Varje barn är unikt och undervisningen kan behöva anpassas efter just ditt barns behov. Om ditt barn har behov av särskilda anpassningar är det viktigt att skolan får veta det i god tid. Be i så fall ditt barns förskola att berätta eller ta själv kontakt med skolan så tidigt som möjligt.

Frågor och svar

Vad innebär förskoleklass?

Förskoleklassen är en kombination mellan förskolans och skolans pedagogik och arbetssätt. Undervisningen i förskoleklass bygger vidare på det som ditt barn har lärt sig i förskolan. Lärarna utmanar eleverna i att upptäcka, lära sig mer och skaffa sig nya kunskaper. På så sätt förbereds eleverna inför sin fortsatta skolgång. Undervisningen ska utveckla ditt barns fantasi, inlevelse och förmåga att lära tillsammans med andra. Det gör vi genom lek, rörelse, utforskande och praktiska arbetssätt.

Hur fungerar det med fritidshem?

Om du arbetar eller studerar kan ditt barn vara på skolans fritidshem före och/eller efter skoldagen. Du kan också få en plats på fritidshem om du har särskilda skäl som till exempel att ditt barn behöver öva på det svenska språket. Undervisningen i fritidshem och förskoleklass liknar till stora delar varandra, men fritidshemmets undervisning ska också vara ett komplement till förskoleklassens. Att gå i skolan är gratis, men du behöver betala en avgift om du har ditt barn i fritidshem. Hur mycket du ska betala beror på hur stor inkomst ditt hushåll har.

Här kan du läsa mer om hur det fungerar med fritidshem

Hur fungerar det med hämtning och lämning?

Ditt barn ska vara i förskoleklassen under bestämda tider. Om ditt barn har behov av omsorg tidigare och/eller senare på dagen, på grund av att du arbetar eller studerar, så lämnar och/eller hämtar du ditt barn på fritidshemmet. Ditt barn ska känna sig tryggt hela dagen, därför är lärarna med i övergången mellan förskoleklass och fritidshem.

Får mitt barn mat i skolan och på fritidshemmet?

Alla elever får gratis lunch i skolan. Om ditt barn går på fritidshemmet före och/eller efter skolan serveras också frukost och mellanmål. Om ditt barn behöver specialkost ska du ansöka om det. Det kan till exempel vara på grund av allergier, av medicinska eller religiösa skäl.

Här kan du läsa mer om mat i skolan

Vilka kläder har eleverna i skolan?

Den svenska skolan har inga skoluniformer. Ditt barn behöver ha kläder som passar inne och ute även om det regnar, är kallt eller varmt. En del av förskoleklassens och fritidshemmets undervisning handlar om att eleverna ska utveckla rörelseglädje och upptäcka nya saker. Därför behöver ditt barn ha kläder som passar för olika aktiviteter både inomhus och utomhus, oavsett vilken årstid och vilket väder det är. Tänk på att ditt barn behöver ha ombyteskläder på skolan.

Kan mitt barn få undervisning i sitt modersmål?

Om ditt barn har ett annat språk än svenska som modersmål ska förskoleklassen och fritidshemmet medverka till att ditt barn får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Det sker både i undervisningen och i andra dagliga aktiviteter. Däremot har inte skolan skyldighet att erbjuda modersmålsundervisning förrän ditt barn börjar i årskurs 1.

Här kan du läsa mer om modersmål

När går mitt barn i skolan och när har mitt barn lov?

Läsåret är uppdelat i två terminer - en hösttermin och en vårtermin. Alla kommunala skolor i Göteborg har samma läsårstider. Det innebär att alla börjar och slutar skolan samma dag och att alla har lov samtidigt. Fritidshemmet är öppet även under loven för de fritidshemselever som har behov av omsorg.

Här kan du läsa mer om läsårstider och lov

Kontakta grundskoleförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om grundskoleförvaltningen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 09 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestads Torg 5

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.004993970299916,57.727959886790366] }, "properties":{ "title":"Grundskoleförvaltningen", "content":"Gamlestads Torg 5" } }]

Postadress

Box 1015
405 21 Göteborg

${loading}