Betyg och prövning
Betyg i grundskolan
Elever i grundskoIan får betyg varje termin från årskurs 6. I slutet av årskurs 9 får eleverna slutbetyg. Det är med slutbetyget som eleven söker in till gymnasieskolan. I grundskolan finns sex olika betyg: fem godkända betyg (A, B, C, D eller E) och ett icke godkänt betyg (F).
Se en film om hur betygssättningen i grundskolan går till
I den här filmen får du veta mer om lärarnas arbete med att sätta betyg.
Här kan du läsa en sammanfattande textversion av filmen
Betyg i den anpassade grundskolan
Eleven kan få betyg i den anpassade grundskolans ämnen om eleven eller vårdnadshavare ber om det. Du kan välja om du vill ha betyg i ett eller flera ämnen. Betygen utgår ifrån kunskapskraven i den anpassade grundskolans ämnen. I den anpassade grundskolan finns fem olika godkända betyg: A, B, C, D eller E. Betyget F (icke godkänt) finns inte. Läraren sätter betyg i slutet av varje termin i årskurs 6–9. Elever som enbart läser ämnesområden får inte betyg.
Så kan du få ut gamla betyg
Om du vill få ut dina betyg från skolan efter att du slutat kontaktar du skolan du gått på. Om betygen är äldre och skolan inte har kvar dem kan du kontakta Regionarkivet. Regionarkivet samlar även betyg från fristående skolor (friskolor).Prövning i grundskolans ämnen
Vad är en prövning?
Om du gör en prövning i grundskolan bedöms dina kunskaper i ett ämne utifrån kunskapskraven i årskurs 9. Du har rätt att göra prövning i ett eller flera ämnen. Det är skolan som bestämmer hur prövningen går till och när den ska genomföras.
Vem kan göra en prövning?
- Elever som går i grundskola i Göteborgs Stad har rätt att göra en prövning i ett eller flera ämnen. Eleven gör då prövningen tidigare än slutbetyget i årskurs 9. Eleven kan till exempelvis pröva i ämnet matematik när eleven går i årskurs 8. Prövningen utgår alltid från kunskapskraven i ämnet i årskurs 9.
- Elever som går i den obligatoriska lovskolan i årskurs 9 kan också göra prövning.
- Personer som inte gått i grundskola i Göteborgs Stad eller har någon koppling till kommunen kan också göra en prövning i ett eller flera ämnen. Santosskolan på Hisingen sköter de prövningarna.
Anledningar till att göra en prövning
Det finns många anledningar till att göra en prövning. Ett exempel är att en elev bott utomlands och har goda kunskaper i ett språk. I stället för att följa undervisningen vill eleven göra en prövning och få ett betyg i ämnet tidigare än i årskurs 9. Om eleven får godkänt betyg på prövningen behöver eleven inte längre följa undervisningen i det ämnet.
Kostnad för att göra en prövning
Om du har gått ur grundskolan och saknar godkänt betyg i ämnet du vill göra prövning i kostar det inget att göra prövningen. I övriga fall kostar det 500 kronor att göra en prövning.
Anmäl dig till prövning
Om du vill göra en prövning fyller du i och mejlar in din ansökan till diariet.grundskola@grundskola.goteborg.se.Ansökningsblankett för prövning
Efter prövningen kan du be om ett nytt slutbetyg
Om du redan har slutbetyg har du rätt att få ett nytt slutbetyg efter prövning i ett eller flera ämnen. Slutbetyget innehåller alla ämnen.
Kontakta grundskoleförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om grundskoleförvaltningen så kan du kontakta oss.
Besöksadress
Gamlestads Torg 5
Postadress
Box 1015
405 21 Göteborg