Till sidans huvudinnehåll
Barn som leker på golvet

Önska skolbyte i april och oktober


Om du vill att ditt barn ska byta skola kan du inför varje terminsstart önska skolbyte. Du önskar med e-tjänst eller blankett. E-tjänsten för att önska skolbyte är öppen i april och oktober varje år.

Du kan önska skolbyte för ditt barn oavsett vilken årskurs ditt barn går i. Grundskoleförvaltningen har två skolbytesperioder varje år. En på vårterminen för kommande hösttermin (15-30 april) och en på höstterminen för kommande vårtermin (15-30 oktober). Om du ska byta från fristående skola till en kommunal skola eller flyttar in till kommunen eller långt inom kommunen ska du läsa mer här.

Innan du önskar skolbyte

  • Under skolbytesperioderna gäller skarpa byten. Det betyder att du inte kan ångra dig om du får en ny skolplacering, din ansökan är alltså bindande. Du kan inte tacka nej om ditt barn får en plats i en av skolorna du önskade byta till.
  • Du kan bara få ett skolbyte till en skola om det finns en ledig plats på den skola du önskat. Är det fler elever som önskar en skolenhet än vad det finns lediga platser är det kommunens antagningsregler som avgör vilken elev som får platsen. Här kan du läsa regler för skolplacering.
  • Grundskoleförvaltningen hanterar alla ansökningar när skolbytesperioden är slut. Genom att ha skolbytesperioder och hantera ansökningarna samtidigt blir det rättssäkert och alla får samma möjlighet.
  • Vi tar bara in ansökningar om skolbyte mellan ovan perioder. Skickar du in ansökning om skolbyte innan eller efter dessa datum så blir din ansökan avvisad.

Här önskar du skolbyte

Du kan önska skolbyte med e-tjänst eller blankett. E-tjänsten är öppen 15–30 oktober inför vårterminen och 15-30 april inför höstterminen.

Här önskar du skolbyte

Önska skolbyte med blankett

Tänk på att om ditt barn har två vårdnadshavare så måste båda godkänna ansökan för att den ska gälla. Din ansökan om skolbyte måste vara komplett senast sista ansökningsdagen (30 oktober eller 30 april). Är den inte komplett är ansökan inte godkänd.

Beslut om skolbyte

Du som har önskat skolbyte via e-tjänsten kommer få ett sms när beslutet är taget. Beslutet ser du genom att logga in i e-tjänsten. Du som har önskat skolbyte via blankett kommer få beslutet skickat till din folkbokföringsadress. Du kan också logga in i e-tjänsten och se beslutet. Besluten kommer senast i december för vårterminen och maj för höstterminen.

Här kan du se ditt beslut om skolbyte

Om ditt barn får en plats på ny skola

Om ditt barn får en plats i någon av de skolor du önskat så är det den skolplaceringen som gäller från och med nästa termin. Det innebär att platsen på den skola ditt barn önskar byta ifrån kan gå till en annan elev i samband med skolbytet.

Om ditt barn inte får en plats på ny skola

Om du får avslag på ansökan behåller ditt barn sin plats i sin nuvarande skola. Om du fortfarande önskar att byta skola för ditt barn kan du ansöka igen under nästa skolbytesperiod.

Kontakta grundskoleförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om skolbytet så kan du kontakta grundskoleförvaltningen.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 09 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestads Torg 5

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.004993970299916,57.727959886790366] }, "properties":{ "title":"Grundskoleförvaltningen", "content":"Gamlestads Torg 5" } }]

Postadress

Box 1015
405 21 Göteborg

Öppettider

${loading}