Till sidans huvudinnehåll

Önska skola steg för steg

Här kan du som vårdnadshavare följa alla steg på vägen att önska skola för ditt barn. I varje steg finns sen länkar där du kan läsa mer.

Så här gör du för att önska skola

 1. 1

  Innan du önskar skola

  Innan du önskar skola är det bra att läsa på om de regler som finns om skolplacering. Här kan du läsa om hur långt ditt barn får ha till skolan, vad reglerna säger om vem som får en skolplats och se vem som ska önska skola till hösten samt statistik från föregående år.  Innan du önskar skola

 2. 2

  Vilka skolor kan du önska?

  Nu är det dags att att se vilka skolor som finns i ditt närområde. Det ser du genom att titta på en interaktiv skolkarta som visar vilka skolor som ligger närmst ditt barns folkbokföringsadress. Du kan också läsa mer om musikklass och tvåspråkig undervisning på finska och svenska. 

  Vilka skolor kan du önska

 3. 3

  Nu är det dags att önska skola

  Du kan önska skola för ditt barn genom att logga in i e-tjänsten eller med blankett. Du kan önska fem olika skolenheter. Det finns inga köer till Göteborgs Stads skolenheter. Det spelar ingen roll när under ansökningsperioden du skickar in din ansökan. Det är viktigt att båda vårdnadshavarna skriver under ansökan.

  Här önskar du skola och följer din ansökan.

 4. 4

  Så här fördelar vi skolplatser

  Varje skolenhet har olika antal elever som de kan ta emot i varje årkurs, det kallas för för skolornas kapacitet. När vi placerar elever så har skolan två olika siffror för kapacitet; normkapacitet och maxkapacitet. Här kan du läsa mer om vad det betyder.

  Så här fördelar vi skolplatserna

 5. 5

  Beslut om skolplats

  I slutet på mars får du besked om var ditt barn har fått en skolplats. Om du har önskat skola i e-tjänsten får du ett meddelande om att du kan logga in i e-tjänsten och se skolplaceringen. Om du har önskat skola med blankett eller om du inte har önskat skola, så får du beskedet med post. Nu är det också dags att ansöka skolskjuts om ditt barn behöver det eller kanske ansöka om fritidshem om ditt barn inte haft fritidshem tidigare.

  Beslut om skolplatser

 6. 6

  Om du inte är nöjd med din skolplats

  Du kan överklaga ett beslut om skolplacering om du anser att grundskoleförvaltningen inte har följt reglerna för skolplacering. Om du har önskat skola är det viktigt att du vet att ett önskemål inte betyder att ditt barn har rätt till skolan du har önskat, utan att det är just ett önskemål. Vi gör vårt allra bästa för att så många som möjligt ska få en plats i den skola som de helst vill gå i.  

  Om du inte är nöjd med beslutet trots att placeringen är gjord enligt regelverket, kan du ansöka om ett skolbyte.

  Om du inte är nöjd med din skolplats

 7. 7

  Dags att börja skolan

  Till hösten är det dags för ditt barn att börja på ny skola. Eller så har du ett barn som ska börja förskoleklass och ska gå i skola för första gången, vilket spännande steg! Det är en hel del som är nytt när det är dags att börja i skolan, både för ditt barn och för dig som är vårdnadshavare. Här finns det mer information till dig som vårdnadshavare.

  Börja förskoleklass

Kontakta grundskoleförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om grundskoleförvaltningen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 09 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestads Torg 5

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.004993970299916,57.727959886790366] }, "properties":{ "title":"Grundskoleförvaltningen", "content":"Gamlestads Torg 5" } }]

Postadress

Box 1015
405 21 Göteborg

${loading}