Till sidans huvudinnehåll

Specialkost och anpassade måltider


Grundskoleförvaltningen ska leverera säker och näringsriktig kost med hög kvalitet. Det gäller också specialkost och anpassade måltider till elever i skolan. Behöver ditt barn specialkost eller anpassad måltid måste du som vårdnadshavare ansöka om detta till skolan.

Vegetarisk mat

Vegetariskt alternativ serveras varje dag till lunch. Du behöver inte skicka in en ansökan om ditt barn endast behöver mat utan fläsk eller vegetarisk mat. Önskar ditt barn fläskfri mat eller vegetarisk mat och samtidigt har behov av specialkost eller anpassad måltid behöver du ange detta i ansökan.

Ansök om specialkost och anpassad måltid

Från och med höstterminen 2024 ansöker du digitalt om ditt barn behöver specialkost eller anpassad måltid i skolan. Den nya e-tjänsten gör det enklare för dig som vårdnadshavare att skicka dina ansökningar direkt på webben. Du loggar in i ansökan med Bank-ID. Om du inte har Bank-ID finns det fortfarande möjlighet att skicka ansökan med pappersblankett.

Den digitala ansökan öppnar 6 augusti. Du kan redan nu förbereda de intyg från vården som krävs för att skolan ska kunna godkänna din ansökan. 

Du ansöker bara en gång

Tidigare har alla behövt ansöka om specialkost eller anpassad måltid på nytt inför varje läsår. Med den nya digitala ansökan behöver du bara lägga in ansökan en gång och sedan behöver du inte ansöka på nytt förrän ditt barn byter skola eller har ett förändrat behov.

Intyg eller journalutdrag

Vården behöver styrka ditt barns behov av specialkost och i vissa fall anpassad måltid. Det betyder att ditt barn behöver vara utrett av vården så att inte livsmedel utesluts i onödan. Du behöver bifoga ett intyg eller journalutdrag om ditt barn:

 • Är allergisk mot något i maten
 • Är intolerant mot något i maten, förutom vid laktosintolerans då behövs inget intyg eller journalutdrag
 • Är överkänslig mot något i maten
 • Har behov av anpassad måltid på grund av tugg- och sväljsvårigheter, diabetes, behov av energilåg mat, behov av energirik mat, eller annan sjukdom som kräver att det görs anpassningar i maten

Vid önskemål om veganmat behövs inget intyg eller journalutdrag. Vid behov av anpassad måltid på grund av synnerliga skäl behöver skolan styrka behovet.

Intygets giltighetstid

Intyget eller journalutdraget är giltigt enligt den tid som vården har skrivit. Står det ingen tid behöver du uppsöka vården på nytt efter två år för att utreda att allergin, intoleransen eller överkänsligheten fortfarande finns kvar.

Specialkost

Elever som är allergiska, intoleranta eller överkänsliga mot något i maten kan ansöka om specialkost. Det kan bland annat vara:

 • Allergi
 • Korsallergi
 • Laktosintolerans
 • Celiaki, "glutenintolerans"
 • Övriga överkänslighetsreaktioner

Anpassad måltid

Elever som behöver göra anpassningar i måltidsituationen eller maten kan ansöka om anpassad måltid. Skälet till anpassad måltid måste vara ett särskilt behov som gör att det är mycket viktigt, nästan nödvändigt för eleven för att klara sin skolgång. Du kan ansöka om anpassad måltid vid:

 • Valet att äta veganmat — då krävs inget dialogmöte
 • Medicinska orsaker
 • Synnerliga skäl

Dialogmöte om anpassad måltid

Om en elev behöver anpassade måltider kallar skolan till ett dialogmöte tillsammans med eleven, vårdnadshavare och representanter från elevhälsa och skolköket. Under dialogmötet tar ni reda på vilket behov eleven har av anpassningar i mat och måltidsmiljö.

Medicinska orsaker

Du behöver styrka alla medicinska orsaker till anpassad måltid genom intyg eller journalutdrag från vården. Det kan bland annat handla om:

 • Konsistensanpassning — ordinarie kost med anpassad konsistens på grund av tugg- och sväljsvårigheter.
 • Energiberikning — ordinarie kost berikad med extra energi, ofta i form av extra fett.
 • Energilåg mat — vid till exempel övervikt, fetma eller metabol sjukdom.
 • Diabetesanpassad mat — vissa maträtter kan vara svårt för diabetiker. Exempelvis pannkakor, risgrynsgröt, potatismos och soppa.
 • Annan sjukdom som kräver anpassning.

Synnerliga skäl

Synnerliga skäl är när en elev inte klarar av att äta i den vanliga miljön i skolmatsalen eller av den ordinarie matsedeln. Den möjligheten kan bara användas i undantagsfall. Att inte tycka om vissa maträtter eller livsmedel är inte ett synnerligt skäl. Exempel på synnerliga skäl är:

 • Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i kombination med selektivt ätande och starkt påverkad skolgång
 • Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med låg aptit till följd av medicinering

Skolor som redan använder digital ansökan

Under vårterminen 2024 har sex skolor testat att ta emot ansökningar om specialkost och anpassad måltid digitalt genom den nya e-tjänsten. Går ditt barn på en av dessa skolor ska du ansöka digitalt genom skolans webbplats eller genom informationsbrevet du har fått från skolan:

Foldrar som du kan skriva ut

Specialkost i grundskolan

Anpassad måltid i grundskolan

Blanketter

Ansök om specialkost via blankett

Ansök om anpassad måltid via blankett

Kontakta grundskoleförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om grundskoleförvaltningen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 09 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestads Torg 5

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.004993970299916,57.727959886790366] }, "properties":{ "title":"Grundskoleförvaltningen", "content":"Gamlestads Torg 5" } }]

Postadress

Box 1015
405 21 Göteborg

${loading}