Mat i grundskolan
Varje dag serverar vi två maträtter tillsammans med ett salladsbord med grönsaker efter säsong. En av maträtterna är alltid vegetarisk. Här kan du läsa mer om hur eleverna får god, näringsriktig och hållbar mat i grundskolan.
Relaterad information
Dagens skolmat på webben
Matsedeln finns vecka för vecka på skolmaten.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon.
På gång i våra skolkök
Ansök om specialkost och anpassad måltid digitalt
Från 6 augusti ansöker du om specialkost och anpassad måltid digitalt för elever i kommunala grundskolor i Göteborg. Du kan också behöva visa att ditt barn behöver kosten genom bland annat intyg från vården.
Tillbaka till rötterna på Lärjeskolan
En vecka i februari lagade Lärjeskolans skolkök 400 kilo potatis. – Vi har potatisvecka eftersom vi vill berätta för eleverna om potatisens historia och att det finns många sätt att laga den på, säger Remon Khalil, köksmästare på Lärjeskolan.
Härlandatjärnskolans kök lagar mat på rester: ”Ungarna gillar det”
En favorit bland eleverna på Härlandatjärnskolan är tomatsåsen som kockarna gör på grönsaksrester. Såsen används som bas till allt möjligt, så som lasagne, grytor och tomatsoppa. Nästan allt som skolköket lagar är gjort på mat som blivit över.
Björlandaskolans kreativa kockar får eleverna att gilla maten
En bra skollunch gör att eleverna orkar med i skolan. – Det viktiga är att maten hamnar i magen. Vi testar oss fram med kryddorna för att laga det som eleverna tycker om, säger Zahra Khoobnevis och Kenny Persson, kockar på Björlandaskolan.
Språksatsning för medarbetare i Göteborgs Stads kök
Shilan vill bli bäst på svenska. För att våga bli starkare i sin yrkesroll har kockar och måltidsbiträden i Göteborgs grundskolor gått en kurs i svenska. – Från början var jag rädd att andra skulle skratta åt mig. Nu vågar jag prata mer och säger till när jag inte förstår, berättar Shilan Hussein, kock på Långmosseskolan.