Till sidans huvudinnehåll

Mat i grundskolan

Varje dag serverar vi två maträtter tillsammans med ett salladsbord med grönsaker efter säsong. En av maträtterna är alltid vegetarisk. Här kan du läsa mer om hur eleverna får god, näringsriktig och hållbar mat i grundskolan.

Relaterad information

Dagens skolmat på webben

Matsedeln finns vecka för vecka på skolmaten.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon.

Dagens skolmat i mobilen

Matsedeln finns vecka för vecka på skolmaten.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon.

Pedagogiska måltider

I Göteborgs grundskolor äter eleverna lunchen i skolan tillsammans med en lärare. De kan prata om mat och hälsa, vad vi äter i olika delar av världen och hur maten påverkar klimatet. Målet är att eleverna ska få en positiv upplevelse av måltiden i skolan.

Så här tar vi fram matsedlar

En bra skollunch som hamnar i magen gör att eleverna orkar med i skolan. I Göteborgs Stads grundskolor skapar vi goda, näringsriktiga och hållbara måltider till alla våra elever.

Specialkost och anpassade måltider

Grundskoleförvaltningen ska leverera säker och näringsriktig kost med hög kvalitet. Det gäller också specialkost och anpassade måltider till elever i skolan. Behöver ditt barn specialkost eller anpassad måltid måste du som vårdnadshavare ansöka om detta till skolan.

Förbud mot nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön

Det är inte tillåtet att ta in och att servera nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö i skolorna i Göteborg. Förbudet gäller i skolans alla lokaler, hela dygnet och alla dagar i veckan.

På gång i våra skolkök

Gör en semla utan mandel så kan fler njuta av den! Foto: Even Bakke
Förskola och utbildning

Skolköket tipsar: Gör en semla utan mandel

I Göteborgs Stads skolor är det inte tillåtet att ta in nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Det är för att skydda elever och medarbetare med allergi som kan råka illa ut om de får i sig.

Förskola och utbildning

Härlandatjärnskolans kök lagar mat på rester: ”Ungarna gillar det”

En favorit bland eleverna på Härlandatjärnskolan är tomatsåsen som kockarna gör på grönsaksrester. Såsen används som bas till allt möjligt, så som lasagne, grytor och tomatsoppa. Nästan allt som skolköket lagar är gjort på mat som blivit över.

Foto: Annelie Alsbjer
Förskola och utbildning

Björlandaskolans kreativa kockar får eleverna att gilla maten

En bra skollunch gör att eleverna orkar med i skolan. – Det viktiga är att maten hamnar i magen. Vi testar oss fram med kryddorna för att laga det som eleverna tycker om, säger Zahra Khoobnevis och Kenny Persson, kockar på Björlandaskolan.

Förskola och utbildning

Språksatsning för medarbetare i Göteborgs Stads kök

Shilan vill bli bäst på svenska. För att våga bli starkare i sin yrkesroll har kockar och måltidsbiträden i Göteborgs grundskolor gått en kurs i svenska. – Från början var jag rädd att andra skulle skratta åt mig. Nu vågar jag prata mer och säger till när jag inte förstår, berättar Shilan Hussein, kock på Långmosseskolan.

${loading}