Elevhälsans uppdrag
Vad är syftet med elevhälsan?
Elevhälsan ska precis som resten av skolan skapa en så positiv lärandesituation som möjligt för eleverna. Personal med olika kompetenser arbetar tillsammans för att nå detta gemensamma mål. Elevhälsans roll är i första hand förebyggande och hälsofrämjande. Det innebär att elevhälsan bidrar till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. Elevhälsans medverkan är viktig när det gäller generella frågor om elevernas arbetsmiljö och skolans värdegrund. Det kan till exempel handla om
- arbetet mot kränkande behandling
- undervisning om tobak, alkohol, andra droger och övrig livsstilsrelaterad ohälsa
- undervisning om jämställdhet
- undervisning om sexualitet, samtycke och relationer
Elevhälsan ska också stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. I det arbetet har elevhälsan ett särskilt ansvar för att stödja varje enskild elev. Till exempel kan personal med specialpedagogisk kompetens bedöma och planera hur en elevs problem bäst ska hanteras i undervisningen utifrån vad man vet om bland annat elevens hälsa och sociala situation.
Även om elevhälsan framförallt ska vara förebyggande och hälsofrämjande ska eleverna också kunna få hjälp med enkla sjukvårdsinsatser. Under sin skoltid ska de dessutom erbjudas ett visst antal hälsobesök. I de obligatoriska skolformerna ska de också erbjudas syn- och hörselundersökning och andra begränsade hälsokontroller.
Relaterad information
Normer och värden
I grundskoleförvaltningen arbetar vi med normer och värden på flera olika sätt. Alla elever ska känna sig sedda och trygga i skolan.