Aktuellt i grundskolan

Här berättar vi om grundskolan, om nyheter och annat aktuellt.

Aktuellt

 • Skutehagens Skola: Hälsomässan lär eleverna vinna kompetens och erfarenhet

  Publicerad 19 februari 2020
  - Jag tror att Hälsomässan får eleverna att växa som individer. Vi stärker självtillit, självkänsla och självrespekt. Och det gynnar dem även i andra samband i skolan.
 • Påvelundsskolan och Brottkärrsskolan möts i finalen av Vi i Femman

  Publicerad 4 februari 2020
  Idag är det final i Sveriges Radios tävlingsprogram Vi i Femman. På Påvelundsskolan laddar både elever och lärare för fullt. – Det är lite nervöst, men mest är det bara väldigt roligt, säger en av eleverna.
 • ”Massage gör eleverna lugna”

  Publicerad 24 januari 2020
  En gång i veckan får eleverna i Agota och Susannes klass massera varandra. – eleverna blir lugna och bygger upp en bra gruppkänsla. Vi kan träna på siffror och bokstäver genom att rita på varandras ryggar, säger Agota Vass, lärare på Kärraskolan.
 • Nu kan du söka till Svenska Balettskolan

  Publicerad 23 januari 2020
  Är du mellan 9–14 år och vill börja dansa? Då kan Svenska Balettskolan vara någonting för dig. Nu kan du ansöka till höstterminen 2020. Du kan ansöka till årskurs 4 och till enstaka platser i årskurs 5–9.
 • ”Jag tycker det är riktigt kul att läsa”

  Publicerad 17 januari 2020
  Att läsa högt för eleverna är viktigt, tycker Jeanette Schwartze, lärare på Bräckeskolan. För då lär de sig fler ord, och det gör att de lär sig mer.
 • Första mötet för grundskolenämnden i 2020

  Publicerad 16 januari 2020
  15 januari hade grundskolenämndens sitt första möte för 2020. På mötet fick politikerna bland annat information om hur det gått med eleverna från Safirskolan.
 • Frejaskolans satsning på frukost ger bättre lektioner

  Publicerad 15 januari 2020
  På Frejaskolan i Tynnered äter bara hälften av eleverna i årskurs 8 frukost. Sedan två år tillbaka finns därför Frukostklubben. Varje fredag får alla elever i årskurs 7-9 i grundskolan och grundsärskolan gratis frukost på skolan.
 • Nyanlända elever möter svenska skolan på Nya Ullevi

  Publicerad 10 januari 2020
  — Vi hoppas kunna använda arenan som en del av undervisningen, berättar Medzit Selmani. Han slår ut med armen mot fönstret där Nya Ullevis innerplan syns samtidigt som han flyttar på sig för att släppa fram en inredare som bär en stor bordsskiva. Mottagningsenheten är en sammanslagning av flera enheter i syfte att skapa likvärdigt mottagande för nyanlända elever.
 • Extra stöd kring ekonomin till 32 skolor

  Publicerad 9 januari 2020
  I budgeten för 2020 blev det klart att grundskoleförvaltningen får 8,1 miljarder. Det innebär en ökning av elevpengen för de kommunala skolorna på 4 procent. Många skolor har trots detta underskott på totalt cirka 171 miljoner kronor. 32 av skolorna får nu ett extra stöd för att få en budget i balans. Underskottet i de 32 skolorna är på cirka 119 miljoner kronor.
 • Spänning och gemenskap när Frejaskolan sätter upp årets julsaga

  Publicerad 18 december 2019
  Eleverna skriver manus – medarbetarna på skolan står på scen. På Frejaskolan i Tynnered pågår nu förberedelserna inför årets julsaga för fullt. — Vi vill skapa en vi-känsla för hela skolan, säger lärare Kajsa Aspenrot.
 • Skolvalet är stängt – detta händer nu

  Publicerad 16 december 2019
  Skolvalet inför hösten 2020 stängde den 15 december. Nu börjar grundskoleförvaltningen gå igenom ansökningarna för att besluta var alla barn ska gå i skolan.
 • Nobeldag och framtidsdrömmar på Ängåsskolan

  Publicerad 10 december 2019
  Nobeldagen firas idag med pompa och ståt i Stockholm – och på Ängåsskolan i Tynnered. – Våra elever ska känna att de också kan bli framgångsrika forskare och författare som får Nobelpris i framtiden, säger Ängåsskolans biträdande rektor Tomas Björklund Brax.
 • ”Tillsammans samlar vi pokémon”

  Publicerad 31 oktober 2019
  Det startade med att jag hade en elev som inte tyckte det var roligt att börja i skolan och årskurs ett. Jag funderade över hur jag kunde hitta ingångar till varför vi gör saker i klassrummet. Då upptäckte jag att Olivia gillade pokémon och uppfann ”pokémål”, säger Lisa Centerlund, lärare.
 • Glädje och hopp när Ängåsskolan firade FN-dagen

  Publicerad 25 oktober 2019
  Igår var det FN-dagen – och på Ängåsskolan firade man stort. Hela veckan har eleverna arbetat med mänskliga rättigheter, klimat och frågor om fred. - Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa varandra och miljön, säger en av eleverna.
 • Elever på Fiskebäcksskolan gör låt om klimatet

  Publicerad 25 oktober 2019
  ”Det krävs mod för att rädda vår jord.” Så börjar eleverna i klass 2P på Fiskebäcksskolan sin låt om klimatet. I över två år har klassen arbetat med hållbar utveckling och vad som händer om vi inte tar hand om jorden. - Vi känner oss lite som Greta Thunbergs småsyskon, säger de.
 • Jag försöker hitta sätt som kan passa alla elever

  Publicerad 18 oktober 2019
  -Tidigare jobbade jag i förskolan och där hade jag en pojke, Joakim. Med hjälp av olika anpassningar såg jag att han hela tiden utvecklades. Tack vare bilder blev hans språk bättre och bättre. Lärarna trodde inte att det var sant, men i trean hade han lärt sig att läsa, säger Angela Wahlbäck, lärare på Tångenskolan.
 • När eleverna pratar med varandra utvecklar de sitt språk

  Publicerad 26 september 2019
  -Vi startar lektionen med att titta på en bild, eleverna ser ett föremål och kopplar det till området vi arbetar med i samhällsorienterande ämnen, SO, säger Anna Jutnäs, lärare i svenska och SO på Brunnsboskolan.
 • ”Här får eleverna öva på praktisk matte”

  Publicerad 15 augusti 2019
  Det är som vanligt full aktivitet i slöjdsalen. De håller på att ta fram trälådor som finns i lika många varianter som det finns elever i klassen.
 • Nyckeln till mina elever går via deras intressen

  Publicerad 1 augusti 2019
  Det är fredag och Lovisa Falk förbereder en lektion i syslöjd med några elever ur årskurs sex på Fjällskolan. Det är lite stökigt innan Lovisa med lugn och stadig röst förklarar vad som kommer att hända under dagens lektion. Det märks att Lovisa gillar sitt arbete som slöjdlärare.
 • Jag skapar ett lugnt klassrum

  Publicerad 25 juli 2019
  När du går till klassen på Hammarkullsskolan möter du ett lugnt klassrum. - Det spelar roll för hur mycket eleverna lär sig menar läraren Dhoha Chahrour
 • Elever pluggar med hjälp av musik

  Publicerad 18 juli 2019
  Klass 2D på Långmosseskolan använder sig av en app som på ett lekfullt sätt får eleverna att plugga bättre och få bättre studiero med hjälp av klassisk musik. - Jag blir alltid extra glad när vi får lyssna på musik på lektionen, säger eleven Oliver.
 • Beslut om framtiden för stadens lärplattform

  Publicerad 23 maj 2019
  Delar av Göteborgs Stads nuvarande lärplattform, Hjärntorget, ska ersättas. Staden kommer att behålla vissa delar men beslutet innebär ändå att förskolor och skolor på sikt till stor del kommer få en ny lärplattform.