Aktuellt i grundskolan

Här berättar vi om grundskolan, om nyheter och annat aktuellt.

Aktuellt

 • Nu skickar vi ut påminnelser om önska skola

  Publicerad 30 januari 2023
  Idag och imorgon skickar grundskoleförvaltningen ut påminnelser till vårdnadshavare som inte har önskat skola för sitt barn. Vi skickar påminnelsen via Kivra till båda vårdnadshavarna. Om du som vårdnadshavare inte har Kivra kommer du få påminnelsen via post. Kivra är en digital brevlåda som alla som har Bank-id kan skaffa.
 • Kreativa kockar får eleverna att gilla maten

  Publicerad 27 januari 2023
  En bra skollunch gör att eleverna orkar med i skolan. – Det viktiga är att maten hamnar i magen. Vi testar oss fram med kryddorna för att laga det som eleverna tycker om, säger Zahra Khoobnevis och Kenny Persson, kockar på Björlandaskolan.
 • En lärmiljö tillgänglig för alla

  Publicerad 19 januari 2023
  — Det viktigaste i klassrummet är att alla elever kan ta till sig undervisning så vi behöver möta varje elevs behov säger Sara Pettersson som är grundskollärare på Lillebyskolan.
 • Nu kan du som vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2023

  Publicerad 16 januari 2023
  Med start 15 januari kan du som vårdnadshavare önska på vilken skola du helst vill att ditt barn ska gå till hösten. Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.
 • Ett rikt friluftsliv på Nygårdsskolan

  Publicerad 12 januari 2023
  Ett rikt friluftsliv som skapar flera positiva effekter för elevernas inlärning och hälsa. Nygårdsskolan och Brottkärrsskolan arbetar aktivt med att synliggöra elevernas hälsa och ge dem kunskap och vanor för ett hälsosamt liv. I högstadiet möts de även av en stor vandringsutmaning.
 • Kommunikation om skolplacering och möjligheten att önska skola

  Publicerad 12 januari 2023
  Söndag den 15 januari öppnar ansökningsperioden för dig som vårdnadshavare som vill önska skola för ditt barn. Här kan du läsa mer om hur grundskoleförvaltningen kommunicerar och när.
 • Meningsfullt att skapa tillsammans för att hjälpa andra

  Publicerad 21 december 2022
  Deltagare och pedagoger från kulturskolan byggde skulptur och målade tavla på Kungstorget till förmån för barn på flykt. Hela kulturskolan samlade in drygt 23 tusen kronor till Musikhjälpen under december.
 • Luciamorgon på SVT – med Brunnsbo Musikklasser

  Publicerad 13 december 2022
  Brunnsbo Musikklkassers herrkör, flickkör och elever från klass 9D var med på Luciamorgon på SVT, som i år sändes från Gräfsnäs slottsruin. – Vi blev tillfrågade av produktionsbolaget Warnerbros att vara med. I år sänds det från Västra Götaland. Det är ju olika regioner varje år. De hade sett vår julkonsert på YouTube från 2020 och tyckte om den, säger Kicki Rosén Bejstam, musikansvarig, Brunnsbo Musikklasser.
 • Elever stärks av att vara kreativa

  Publicerad 12 december 2022
  Elever från Rosendalsskolan och Kålltorpsskolan har fotograferat och skrivit poesi om ensamhet och utanförskap. De deltar i utställningen "Att bli synlig" på Milleniumplatsen där temat är psykisk ohälsa och kreativt skapande.
 • Kulturskolans deltagare gör skulptur och konstverk för barn på flykt

  Publicerad 5 december 2022
  Årets tema i Musikhjälpen är ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. — Alla barn, även barn på flykt, har rätt till kultur. Kulturskolan vill erbjuda en trygg plats för barn och unga att få skapa och uttrycka sig fritt, säger Jens Ericson, verksamhetschef Kulturskolan i Göteborgs Stad.
 • Nu kan du se föreläsningarna från Bokmässan 2022

  Publicerad 1 december 2022
  Grundskoleförvaltningen var med på bokmässan den 22 september. Nu kan du ta del av de inspelade programpunkterna.
 • Önskaskola 2023

  Publicerad 29 november 2022
  Du som vårdnadshavare kan önska den skolan som du helst vill att ditt barn ska börja på. Önska skola är öppen 15 januari-15 februari.
 • Fler tidiga stödinsatser behövs för att minska skillnader mellan skolorna i Göteborg - visar grundskoleförvaltningens kvalitetsrapport

  Publicerad 25 november 2022
  Kunskapsresultaten för elever i årskurs 1 och 3 ökar. Skillnaden mellan flickor och pojkars betygsresultat minskar. Fler riktade stödinsatser behövs för att kompensera för elevernas olika förutsättningar. I skolorna arbetar fler legitimerade lärare. Det här och mer går att läsa om i grundskoleförvaltningens kvalitetsrapport för läsåret 2021/2022. 
 • Så arbetar Ängåsskolan mot kränkningar

  Publicerad 25 november 2022
  Ibland krävs ett kliv tillbaka för att komma framåt. När Ängåsskolan fick en anmärkning från Skolinspektionen för antalet kränkningar, blev det starten på en förändringsresa där ledningen tvingades tänka nytt.
 • Språkutveckling pågår på Talldungeskolan

  Publicerad 25 november 2022
  Språket är en nyckel till kunskap. Den insikten präglar arbetet på Talldungeskolan i Kortedala. Genom flera språkutvecklande metoder hjälper skolans medarbetare eleverna att läsa och skriva sig till lärande.
 • Kul på höstlovet med Kulturskolan

  Publicerad 27 oktober 2022
  Under höstlovet har Kulturskolan gratis aktiviteter och kurser för barn och unga mellan 6 och 19 år över hela staden. Testa att bli låtskrivare för en dag, dansa, sjung i kör, filma och mycket mer.
 • Kultur för unga av unga

  Publicerad 25 oktober 2022
  Nu har det varit premiär för ”Creative Youth Angered”. Det är en ny satsning av Kulturskolan i Göteborgs Stad för att introducera kultur till fler unga mellan 13 och 19 år. Drygt 100 ungdomar kom på premiären. En succé.
 • Skälltorpsskolan fick besök av Alicia Vikander

  Publicerad 7 oktober 2022
  Nyligen besökte skådespelerskan Alicia Vikander Skälltorpsskolan då hon tillsammans med Göteborg Filmfestival driver filmprojektet Filmlabb. – Vi vill att de unga ska inspireras till att utrycka sig genom film. Skälltorpsskolan tillsammans med Kannebäcksskolan och Nordhemsskolan är skolorna som blivit utvalda att delta, säger Samuel Jonasson, SO-lärare och kulturombud på Skälltorpsskolan.
 • Caroline Hatcher på Ryaskolan får Pennsvärdet

  Publicerad 30 september 2022
  Caroline Hatcher är lärare på Ryaskolan i Biskopsgården. Hon vet hur man väcker sina elevers kreativitet och vilja att lära sig. Hon är en förebild för både lärare och elever. För Carolines engagemang och inspirerande arbete får hon årets ”Pennsvärdet” som delas ut av Berättarministeriet.
 • Elever målar sig in i svenska språket

  Publicerad 20 september 2022
  Ett svallande blått hav omger en ö full av aktiviteter. Tavlan är nästan en exakt kopia av Donsö. Elever från Ukraina gjorde tavlan under sina lektioner i svenska. – Språket tränas under tiden som eleverna är kreativa, säger Maria Lidman, lärare i svenska som andra språk på Donsö skola.
 • Ökad kunskap om nationella minoriteter ökar tryggheten

  Publicerad 19 september 2022
  Vi behöver öka kunskapen om våra nationella minoriteter för att bättre förstå de problem som ibland uppstår. Det är viktigt för ökad trygghet för både vårdnadshavare och elever på skolorna, inledde Peter Johansson utbildningschef Nordost, temadagen om Romsk inkludering.
 • Gårdstensskolan satsar på Skolvalet och Ungdomsfullmäktige

  Publicerad 7 september 2022
  I förra veckan var det skolval på Gårdstensskolan. Alla elever i årskurs 6-9 deltog. "Vi vill skapa intresse för demokrati och politik och visa för eleverna hur de kan påverka samhället. Samtidigt vill vi visa hur ett val går till", berättar Alfred Zakrisson, biträdande rektor på Gårdstensskolan.
 • Kulturskolan sätter tonen på kulturkalaset

  Publicerad 2 september 2022
  Årets kulturkalas i Göteborg startade på bästa sätt med musik, sång och kreativt skapande med Kulturskolan i Slottsskogen.
 • Ny lärplattform för skolorna i Göteborg – Pilotskolan Svartedalsskolan har tyckt till

  Publicerad 29 augusti 2022
  ”Här är platsen där de digitala kanalerna pratar med varandra”. Så beskriver Frida Hellgren Kesti den nya digitala lärplattformen Vklass. Hon är biträdande rektor på Svartedalsskolan som är en av två pilotskolor i grundskolan som testat plattformen. Vklass införs nu på alla kommunala grund- och gymnasieskolor i Göteborg.
 • Lundenskolans kök lagar 3 600 portioner till hungriga fotbollsspelare varje dag

  Publicerad 21 juli 2022
  Det är färgrikt i Lundenskolans matsal. Röda, gröna och randiga lag sitter i grupper och äter kycklinggryta. Peter Skånberg arbetar i Lundenskolans skolrestaurang, men hoppar nu in och arbetar under de stora cuperna. ”Det är god mat”, förklarar William från Hamburg i sin randiga fotbollströja.
 • Skolinspektionens utredning av olyckan på Sjumilaskolan är klar

  Publicerad 29 juni 2022
  Skolinspektionen ger i sin rapport Göteborgs Stad kritik när det gäller ansvaret för tillsynen av eleverna på skolan.
 • Lågt valdeltagande till Ungdomsfullmäktige

  Publicerad 21 juni 2022
  Enklare att rösta och kandidera digitalt. Rösta under skoltid och mer stöd till skolor. Det är några förslag för att öka valdeltagandet till Göteborgs Stads Ungdomsfullmäktige som presenteras i en ny rapport från grundskoleförvaltningen.
 • Ny organisation för grundskolorna ska ge bättre stöd i undervisningen

  Publicerad 16 juni 2022
  Sedan 2020 arbetar grundskoleförvaltningen med att utveckla organisationen för de kommunala grundskolorna i Göteborgs Stad. Just nu är fokus på elever som har behov av extra stöd i undervisningen.
 • Ta en RISK och pröva något nytt på Lövgärdesskolan

  Publicerad 16 juni 2022
  — De praktiska och estetiska ämnena är ju det som gör livet värt att leva, skrattar Sanna-Maria Cacatian och låser upp en dörr. Dagen handlar om dans, musik, mat eller rörelse — alltså om skapande och kreativitet.
 • Grundskoleförvaltningens granskning av olycka på en skolgård är nu klar

  Publicerad 10 juni 2022
  Grundskoleförvaltningens egen granskning av olyckan när en elev trillade från en klippa på en skolgård på Hisingen är nu klar.