Aktuellt i grundskolan

Här berättar vi om grundskolan, om nyheter och annat aktuellt.

Aktuellt

 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 21 januari 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om det är andra som de bor med har konstaterad covid-19. Från och med 25 januari gäller växelvis distansundervisning för årskurs 7 till 9.
 • Undervisning i skolan och på distans för eleverna i årskurs 7-9 på Göteborgs kommunala skolor

  Publicerad 20 januari 2021
  Från och med 25 januari till och med 14 februari får eleverna i årskurs 7-9 på Göteborgs kommunala skolor sin undervisning både på skolan och på distans hemifrån. Orsaken till att eleverna får undervisning både på skolan och på distans är att minska trängseln i skolan och i kollektivtrafiken, det vill säga att minska spridningen av covid-19 i samhället.
 • Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2021

  Publicerad 15 januari 2021
  Med start 15 januari kan vårdnadshavare önska var de helst vill att deras barn ska gå i skolan till hösten. Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.
 • Bengt Randén berättar om förvaltningens arbete 2021

  Publicerad 12 januari 2021
  Grundskoledirektör Bengt Randén blickar framåt inför 2021 och berättar om arbetet med förändringar i organisationen. Den nya organisationen för skolorna som införs höstterminen 2021 ska bland annat ge större möjligheter att utveckla undervisningen och möta elevers olika behov av stöd.
 • Undervisning på distans för årskurs 7-9 i Göteborgs kommunala skolor

  Publicerad 11 januari 2021
  Eleverna i årskurs 7-9 på Göteborgs kommunala skolor får från och med tisdag 12 januari till den 24 januari sin undervisning på distans. Eleverna på högstadiet ska alltså inte få undervisning i skolan under den perioden. Orsaken till undervisningen på distans är att minska trängseln i skolan och i kollektivtrafiken, det vill säga att minska spridningen av covid-19 i samhället.
 • Dialog om skolplaceringar – i januari kommer en rapport om resultatet

  Publicerad 23 december 2020
  Grundskoleförvaltningen har nu genomfört fyra dialoger med vårdnadshavare, politiker, chefer och tjänstepersoner i förvaltningen. Syftet har varit att gemensamt diskutera och komma med förslag på vad förvaltningen kan göra för att kommande skolplaceringar ska bli så bra som möjligt, utifrån de lagar, regler och förutsättningar som finns i staden. I slutet på januari kommer förvaltningen berätta mer om vad som händer nu och hur förvaltningen tar hand om de förslag som har kommit in.
 • Extern granskning av arbetet med skolval och skolplaceringar är klar

  Publicerad 18 december 2020
  Skolvalet och skolplaceringarna inför höstterminen 2020 fungerade inte som de skulle och det orsakade problem för såväl enskilda elever, vårdnadshavare och skolor som för grundskoleförvaltningen. Därför beställde grundskoleförvaltningen dels en intern och dels en extern granskning av arbetet med skolvalet och skolplaceringarna.
 • Föräldraträffar ska hjälpa elever att nå målen

  Publicerad 15 december 2020
  Under hösten har både Önneredsskolan F–9 och den särskilda undervisningsgruppen Kompassen startat upp träffar för vårdnadshavare. Träffarna riktar sig till alla som vill ha stöd i sitt föräldraskap.
 • En grundsärskoleenhet och tillhörande fritidshem på Hisingen stänger och går över till undervisning på distans för vissa elever

  Publicerad 14 december 2020
  Anledningen är hög frånvaro bland medarbetare på grund av covid-19. Vi kommer att erbjuda vissa elever undervisning på distans. Alla elever vars vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet kommer att få omsorg via fritidshem.
 • Budgeten för grundskolelförvaltningen är klar

  Publicerad 10 december 2020
  I november bestämde politikerna i kommunfullmäktige att grundskoleförvaltningen får 8,8 miljarder kronor nästa år. Nu har politikerna i grundskolenämnden bestämt vad pengarna ska användas till. — Vi har nu möjlighet att satsa på skolan. Våra skolor får mer pengar nästa år. I genomsnitt kan vi öka elevpengen till de kommunala skolorna med 2,4 procent, säger Bengt Randén, förvaltningsdirektör.
 • Alla ska förstå vad de ska lära sig

  Publicerad 8 december 2020
  Eva Högberg blev nominerad till Berättarministeriets pris Pennsvärdet. Och i direktsändning på den digitala galan berättade hon om sitt sätt att undervisa.
 • Dialog för bättre bemötande

  Publicerad 27 november 2020
  I samband med problemen med skolplaceringar blev det tydligt att grundskoleförvaltningen behöver bli bättre på bland annat dialog och bemötande. Den 25 november träffades vårdnadshavare, politiker, chefer och medarbetare i grundskoleförvaltningen för att prata om hur förvaltningen kan bli bättre på att bemöta vårdnadshavare.
 • Grundskoleförvaltningen fortsätter dialogen inför kommande skolplaceringar

  Publicerad 23 november 2020
  Under hösten har grundskoleförvaltningen på olika sätt samlat in vårdnadshavares upplevelser och synpunkter på som behöver förbättras i arbetet med skolplaceringar. Denna vecka är det dags för nästa steg. Då startar förvaltningen en arbetsgrupp med bland annat vårdnadshavare och politiker som ska komma med förslag på vad förvaltningen behöver göra.
 • Skolbytet är klart – 165 elever får nya skolplatser nästa termin

  Publicerad 18 november 2020
  Nu har grundskoleförvaltningen gått igenom alla ansökningar om skolbyte för vårterminen. Totalt är det 611 elever i alla årskurser som har ansökt om ett skolbyte och 165 som får nya skolplaceringar. Inom en vecka skickas besluten hem till vårdnadshavarna.
 • Kärleken är fri på Frejaskolan

  Publicerad 30 oktober 2020
  Det låter ifrån klassrummen på Frejaskolan. Eleverna gör melodier till kärlekstexter på sina datorer. För på Frejaskolan är det kärleksvecka. ”Kärleken är fri” – det går genom hela skolan denna vecka.
 • Nya regler för skolplacering i förskoleklass och grundskola

  Publicerad 29 oktober 2020
  Den 28 oktober beslutade politikerna i grundskolenämnden om nya regler för skolplacering i förskoleklass och grundskola. Reglerna ska stärka elevernas rätt till en skola nära hemmet och börjar gälla 1 januari 2021.
 • Första steget mot en ny organisation för skolenheterna

  Publicerad 23 oktober 2020
  Göteborgs Stads skolenheter blir färre och större. Det ska ge eleven en tydligare väg genom skolan och skolan större möjligheter att möta elevers olika behov av stöd.
 • Förr läste vi Nils Holgersson i skolan – i Läslust läser vi populärkultur

  Publicerad 22 oktober 2020
  Det fnittras lite vid fönstret i Brunnsboskolans bibliotek. Eleverna i 9B läser skönlitteratur på schemalagd tid. De har 30 minuter läsning två gånger varje vecka. Syftet med projekt Läslust är att höja måluppfyllelsen i läsförståelse. Speciellt för elever med svenska som andra språk.
 • Grundskoleförvaltningen anmäler personuppgiftsincident

  Publicerad 14 oktober 2020
  Göteborgs Grundskoleförvaltning har anmält en personuppgiftsincident till Datainspektionen.
 • Pippi hjälper eleverna i många ämnen på Kärraskolan

  Publicerad 14 oktober 2020
  Pippi fyller 75 år. Det är känt för de flesta. På Kärraskolan tar lärarna Pippi till hjälp i en rad olika ämnen. Allt för att förbättra barnens lärande och ge dem bättre verktyg att klara skolan.
 • Att vända en skola

  Publicerad 8 oktober 2020
  Måndag morgon i Angered Centrum. En hel hög med barn skrattar under basketkorgen, men börjar dra sig in till lektionerna då rastvakten säger ifrån. Gårdstensskolan har flyttat – till Angered Centrum, en dryg kilometer från den gamla skolan.
 • Göteborgs Stad en av drömarbetsgivarna bland lärar- och förskolelärarstudenter

  Publicerad 28 september 2020
  Varje år får studenter från Sverige rösta fram sin drömarbetsgivare i Företagsbarometern från Universum. I år rankas Göteborgs Stad som tvåa bland de som studerar till lärare och förskolelärare. I Göteborgs grundskoleförvaltning är arbetet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) en högt prioriterad fråga. Att ha skickliga, behöriga lärare som trivs med sitt arbete är en grund för att ge våra elever undervisning med hög kvalitet och kompensera för elevernas olika förutsättningar.
 • Likvärdighet är vardag på Hinnebäckskolans grundsärskola

  Publicerad 16 september 2020
  Det är morgon på Hinnebäcksskolan i Tuve. Marie Jansson kommer tillbaka efter en veckas sjukdom och tar av sig jackan i hallen. Längre bort markerar en elev till sin assistent att hon vill fram och hälsa på Marie. Eleven faller Marie om halsen och visar tydligt hur glad hon är för att medarbetaren är tillbaka på jobb.
 • Köksmästaren vill lära eleverna om mat och klimat

  Publicerad 27 augusti 2020
  Lillebyns kök är nominerat till årets klimatkök. Skälet är deras arbete med fokus på matens påverkan på miljön. — Vi pratar mycket med eleverna om maten, säger Susann Forsberg, köksmästare på Lillebyn.
 • Torslandaskolan F-6 flyttar till paviljonger i väntan på ny skola

  Publicerad 16 juli 2020
  Torslandaskolan F-5 ska rivas. Hösten 2022 ska en ny skola finnas på plats. Under tiden ska cirka 350 elever och 45 medarbetare vara i paviljonger vid Torslandavallen och i gamla Österödskolan F-3. Och i slutet av juni stod skolan mitt i flytten.
 • Grundskoleförvaltningen är klara med ansökningar om skolbyten

  Publicerad 3 juli 2020
  Den 3 juli skickade grundskoleförvaltningen beslut till alla som ansökt om att byta skola inför hösten. Totalt rör det sig om ungefär 2100 ansökningar i alla årskurser, både elever som av olika anledningar vill byta skola och elever som omfattades av skolvalet men inte var nöjda med placeringen de fick.
 • Ny organisation för skolenheterna i Göteborg

  Publicerad 25 juni 2020
  Politikerna i grundskolenämnden har beslutat om ny organisation för skolenheterna i Göteborg. Nämnden beslutade också om planen för hur förändringarna ska genomföras.
 • Så går det för eleverna i Göteborgs Stads grundskolor

  Publicerad 18 juni 2020
  De preliminära kunskapsresultaten för vårterminen 2020 är klart. Fler elever är behöriga till gymnasiet efter årskurs 9 jämfört med förra året.
 • Bengt Randén avrundar skolåret 2019/2020

  Publicerad 17 juni 2020
  Bengt Randén, förvaltningsdirektör, avrundar skolåret 2019/2020 och önskar alla chefer och medarbetare en riktigt härlig sommar.
 • Petra på Kannebäcksskolan överraskades som Årets Min Lärare

  Publicerad 12 juni 2020
  Petra Blomquist trodde att en vanlig skoldag på Kannebäcksskolan Tremastaren i Tynnered väntade. Istället blev hon överraskad av fika och ballonger när eleverna tillsammans med Lilla Aktuellt ville fira att Petra blivit Årets Min Lärare.