Aktuellt i grundskolan

Här berättar vi om grundskolan, om nyheter och annat aktuellt.

Aktuellt

 • Elevgrupper på fyra skolenheter får ändrad undervisning på grund av covid-19

  Publicerad 29 mars 2021
  Skolenheterna som ligger i olika delar av Göteborg har smitta av covid-19 bland elever eller medarbetare. Därför har Bengt Randén, grundskoledirektör, fattat beslut om undervisning på distans för vissa elever och stängning av skolan för andra elever. Detta gäller från och med 29 mars till och med 31 mars.
 • Beslut om skolplacering i förskoleklass och grundskola

  Publicerad 25 mars 2021
  Grundskoleförvaltningen är klara med skolplaceringarna i förskoleklass och grundskola inför hösten 2021. Idag skickar förvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna.
 • Utmarksskolan – Arbete på lång sikt ger resultat

  Publicerad 24 mars 2021
  På Utmarksskolan i Norra Kortedala är det långsiktiga arbetet i fokus. Det är det som ger resultat, menar rektor Torbjörn Bengtsson. — Vi arbetar inte med jippon eller korta projekt . Vi skruvar hellre på detaljerna i det vi har hållit på med i flera år, säger han.
 • På torsdag skickar grundskoleförvaltningen ut beslut om skolplacering

  Publicerad 23 mars 2021
  Arbetet med skolplaceringar i förskoleklass och grundskola är i stort sett klart. På torsdag eftermiddag skickar grundskoleförvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 16 mars 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om det är andra som de bor med har konstaterad covid-19. Från och med 25 januari gäller växelvis distansundervisning för årskurs 7 till 9.
 • Skolmaten ger ork att lära

  Publicerad 11 mars 2021
  — Eleverna ska tycka om att gå hit och vi måste anpassa oss efter dem. Samtidigt som vi ska utmana med nya rätter och nya smaker. De kan ju inte välja lunchrestaurang
 • Nu kan vårdnadshavare ansöka om skolskjuts för nästa läsår

  Publicerad 11 mars 2021
  Om du som är vårdnadshavare behöver skolskjuts åt ditt barn nästa läsår kan du ansöka om det med e-tjänst eller blankett. Sista dagen att skicka in ansökan är 18 april. Det gäller oavsett om ditt barn går i grundskolan eller i grundsärskolan.
 • Mariell Frostenäs, elevassistent: Jag är en extra hand där det behövs

  Publicerad 5 mars 2021
  — Vi anpassar skoldagen till elevens behov. Vi lägger skoldagen och undervisningen på den nivå som passar eleverna. Det de klarar försöker vi utveckla. Och vi blir så stolta när de lyckas.
 • Helen på Askimsskolan är årets lärare i fritidshem

  Publicerad 4 mars 2021
  Årets lärare i fritidshem 2020 är Helen Lenving Ekstrand på Askimsskolan. Det är Lärarförbundet som utsett henne efter att en kollega nominerat henne.
 • Rektorsverkstad nummer 2 år 2021, tema: att stärka elevers motivation och engagemang.

  Publicerad 3 mars 2021
  En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen en rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 24 februari handlade verkstaden om att stärka elevers motivation och engagemang. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna eller biträdande rektorerna. Den här gången är det Eva Demka, biträdande rektor grundsärskola F-9 och fritidshem grundskola åk 4-6 på Svartedalsskolan, som svarar.
 • Skolplaceringar 2021 – så många har önskat skola

  Publicerad 2 mars 2021
  15 februari stängde ansökan för de vårdnadshavare som ville önska skola åt sina barn för nästa läsår. Det gäller de som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att gå klart grundskolan. Nu går grundskoleförvaltningen igenom alla ansökningar. Här kan du läsa hur många som har önskat skola och vad som händer nu.
 • Skolplaceringar för hösten 2021 - detta händer nu

  Publicerad 27 februari 2021
  Har du önskat förskoleklass eller grundskola åt ditt barn inför hösten? Just nu går grundskoleförvaltningen igenom alla ansökningar. I slutet på mars är arbetet klart. Då kommer du som vårdnadshavare få besked om var ditt barn ska gå i skolan till hösten. Om du har önskat musikklass åt ditt barn så är det den skolan du har önskat som hanterar ansökningarna. Det är även skolan som kallar till inträdesprov och som sen beslutar om ditt barn får en plats eller inte. Under vecka 9 kommer vi kunna berätta mer om hur många som önskade skola och hur det såg ut i olika delar av staden.
 • Ansökan för att önska skola är stängd – detta händer nu

  Publicerad 16 februari 2021
  15 februari var sista dagen för vårdnadshavare att önska skola åt sina barn inför hösten. Det gäller de som ska börja förskoleklass eller som går sista årskursen och därför behöver byta skolenhet för att gå klart grundskolan. I slutet på mars får alla besked om var deras barn har fått en skolplats.
 • Rapport om arbetet med skolplaceringar

  Publicerad 10 februari 2021
  Nu finns det en rapport som beskriver hur grundskoleförvaltingen har arbetat med att förbättra processen för skolplaceringar. I rapporten kan du läsa vad förvaltningen har gjort hittills och vad förvaltningen behöver göra framöver. Syftet är att skapa trygga och rättssäkra skolplaceringar där misstagen från i fjol inte kan hända igen.
 • Grundskolornas ekonomi i ny skolorganisation från och med hösten 2021

  Publicerad 10 februari 2021
  Den första juli bildas en ny organisation för Göteborgs kommunala grundskolor. Därför har politikerna i grundskolenämnden bestämt att de ekonomiska underskotten och överskotten i skolorna slås ihop i de nya så kallade skolområdena.
 • Lämna och hämta barn utomhus

  Publicerad 4 februari 2021
  Många av Göteborgs kommunala grundskolor har bestämt att vårdnadshavare ska lämna och hämta sina barn utomhus. Detta gör skolorna för att minska smittspridningen av covid-19.
 • Bra kontakt med eleverna gav mindre matsvinn

  Publicerad 3 februari 2021
  Tolv gram mat per dag slängde eleverna på Rosendalsskolan förra året. Det innebar att skolan vann Örgryte – Härlandas tävling om att få minst möjliga matsvinn. Och det är den dagliga kontakten med barnen som ger resultat.
 • Påminnelse om att önska förskoleklass och grundskola

  Publicerad 29 januari 2021
  Nästa vecka skickar grundskoleförvaltningen påminnelser till de vårdnadshavare som inte har önskat förskoleklass eller grundskola.
 • Engagerade elever fick alla delar av teknikundervisningen på en gång

  Publicerad 27 januari 2021
  — VI vann för bästa presentationen! Femteklassen på Fiskebäcksskolan deltog i Chalmers tekniska högskolas tävling ”Rädda Ägget”. En tävling som gör att eleverna får känna på teknikutveckling på riktigt.
 • Kannebäcksskolan: en rektor och fyra skolenheter

  Publicerad 27 januari 2021
  På Kannebäcksskolan är Helena Kominek rektor för fyra enheter med var sin biträdande rektor. Så har de arbetat de senaste två åren och ser stora fördelar med att arbeta i team.
 • Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2021

  Publicerad 15 januari 2021
  Med start 15 januari kan vårdnadshavare önska var de helst vill att deras barn ska gå i skolan till hösten. Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.
 • Bengt Randén berättar om förvaltningens arbete 2021

  Publicerad 12 januari 2021
  Grundskoledirektör Bengt Randén blickar framåt inför 2021 och berättar om arbetet med förändringar i organisationen. Den nya organisationen för skolorna som införs höstterminen 2021 ska bland annat ge större möjligheter att utveckla undervisningen och möta elevers olika behov av stöd.
 • Dialog om skolplaceringar – i januari kommer en rapport om resultatet

  Publicerad 23 december 2020
  Grundskoleförvaltningen har nu genomfört fyra dialoger med vårdnadshavare, politiker, chefer och tjänstepersoner i förvaltningen. Syftet har varit att gemensamt diskutera och komma med förslag på vad förvaltningen kan göra för att kommande skolplaceringar ska bli så bra som möjligt, utifrån de lagar, regler och förutsättningar som finns i staden. I slutet på januari kommer förvaltningen berätta mer om vad som händer nu och hur förvaltningen tar hand om de förslag som har kommit in.
 • Extern granskning av arbetet med skolval och skolplaceringar är klar

  Publicerad 18 december 2020
  Skolvalet och skolplaceringarna inför höstterminen 2020 fungerade inte som de skulle och det orsakade problem för såväl enskilda elever, vårdnadshavare och skolor som för grundskoleförvaltningen. Därför beställde grundskoleförvaltningen dels en intern och dels en extern granskning av arbetet med skolvalet och skolplaceringarna.
 • Alla ska förstå vad de ska lära sig

  Publicerad 8 december 2020
  Eva Högberg blev nominerad till Berättarministeriets pris Pennsvärdet. Och i direktsändning på den digitala galan berättade hon om sitt sätt att undervisa.
 • Dialog för bättre bemötande

  Publicerad 27 november 2020
  I samband med problemen med skolplaceringar blev det tydligt att grundskoleförvaltningen behöver bli bättre på bland annat dialog och bemötande. Den 25 november träffades vårdnadshavare, politiker, chefer och medarbetare i grundskoleförvaltningen för att prata om hur förvaltningen kan bli bättre på att bemöta vårdnadshavare.
 • Skolbytet är klart – 165 elever får nya skolplatser nästa termin

  Publicerad 18 november 2020
  Nu har grundskoleförvaltningen gått igenom alla ansökningar om skolbyte för vårterminen. Totalt är det 611 elever i alla årskurser som har ansökt om ett skolbyte och 165 som får nya skolplaceringar. Inom en vecka skickas besluten hem till vårdnadshavarna.
 • Kärleken är fri på Frejaskolan

  Publicerad 30 oktober 2020
  Det låter ifrån klassrummen på Frejaskolan. Eleverna gör melodier till kärlekstexter på sina datorer. För på Frejaskolan är det kärleksvecka. ”Kärleken är fri” – det går genom hela skolan denna vecka.
 • Nya regler för skolplacering i förskoleklass och grundskola

  Publicerad 29 oktober 2020
  Den 28 oktober beslutade politikerna i grundskolenämnden om nya regler för skolplacering i förskoleklass och grundskola. Reglerna ska stärka elevernas rätt till en skola nära hemmet och börjar gälla 1 januari 2021.
 • Första steget mot en ny organisation för skolenheterna

  Publicerad 23 oktober 2020
  Göteborgs Stads skolenheter blir färre och större. Det ska ge eleven en tydligare väg genom skolan och skolan större möjligheter att möta elevers olika behov av stöd.