Aktuellt i grundskolan

Här berättar vi om grundskolan, om nyheter och annat aktuellt.

Aktuellt

 • Lerlyckeskolan har stängt på grund av vattenläcka

  Publicerad 22 oktober 2021
  Lerlyckeskolan på Hisingen har haft en vattenläcka och har inte tillgång till vatten. Därför håller Lerlyckeskolan stängt fredagen 22 oktober. Just nu vet vi inte när vattnet kan vara tillbaka i skolans lokaler.
 • En klass på mellanstadiet går över till undervisning på distans

  Publicerad 20 oktober 2021
  En klass på mellanstadiet i sydvästra Göteborg går över till undervisning på distans. Klassen får undervisning på distans från och med 21 oktober till och med 22 oktober. Anledningen är covid-19 smitta bland elever.
 • GöteborgsOperans danskompani lyfte Donsöskolan

  Publicerad 18 oktober 2021
  Pojkarna vid fönstret börja göra samma rörelser som dansaren Zander Constant gör på den lilla scenen mitt i klassrummet. De fnittrar lite, men kan inte låta bli att dansa med på stolarna.
 • Nu kan du som vårdnadshavare önska skolbyte för vårterminen 2022

  Publicerad 15 oktober 2021
  Den 15-30 oktober kan du som vårdnadshavare önska skolbyte för ditt barn. Samma regler som för skolplacering och det är skarpa skolbyten.
 • Vaccination mot covid-19 för elever från 12 år

  Publicerad 12 oktober 2021
  Grundskoleförvaltningen hjälper Västra Götalandsregionen när elever från 12 år kan bli vaccinerade mot covid-19. Detta betyder att alla elever som har fyllt 12 år kan vaccinera sig i skolan, om de och deras vårdnadshavare vill det. Västra Götalandsregionen genomför och tar ansvar för vaccinationen. Skolan tar ansvar för att det finns lokaler för vaccinationen på skolan men genomför inte vaccinationen. Här kan du läsa mer om vad som är Västra Götalandsregionen ansvar och vad som är skolans ansvar när elever från 12 år kan få vaccin mot covid-19.
 • Artificiell intelligens hjälper eleverna lära sig läsa

  Publicerad 11 oktober 2021
  Skolorna testar hela tiden nya verktyg för att eleverna ska lära sig mer och nå sina mål. På Frölundaskolan prövas ett nytt system som ska hjälpa lärarna se hur bra eleverna läser. Systemet använder till del artificiell intelligens. Det innebär att datorerna lär sig under tiden de arbetar.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 8 oktober 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om andra som de bor med har konstaterad covid-19.
 • Elever kan kandidera till ungdomsfullmäktige 1 oktober till 5 november

  Publicerad 30 september 2021
  Den 1 oktober kan elever kandidera till ungdomsfullmäktige. Alla barn och unga som bor i Göteborg och har börjat årskurs 6 men inte fyllt 18 år kan kandidera till valet. Kandideringen pågår fram till 5 november.
 • Överklagan av tingsrättens beslut om utbetalning av Römosseskolans elevpeng

  Publicerad 15 september 2021
  Römosseskolans elevpeng för maj, juni och juli deponerades hos länsstyrelsen eftersom det var oklart vilka som var de rätta företrädarna för skolan. I augusti beslutade tingsrätten att elevpengen som finns hos länsstyrelsen för maj och juni ska betalas ut till Römosseskolan. Ordförande i grundskolenämnden har nu överklagat tingsrättens beslut genom ett ordförandebeslut.
 • Anette Fredriksson nominerad till pris för sitt arbete med digitala läromedel

  Publicerad 8 september 2021
  Anette Fredriksson på Askimsskolan är nominerad till att få Guldäpplet 2021. Det är en utmärkelse som vill lyfta fram lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.
 • Så agerar grundskoleförvaltningen vid hot- och våldssituationer

  Publicerad 20 augusti 2021
  Grundskoleförvaltningen har rutiner för vad skolorna och förvaltningen ska göra om det inträffar en händelse med pågående dödligt våld på någon av våra skolor. Det finns rutiner för vad man ska göra om det finns risk för att något ska hända, om det finns hot om att något ska hända och rutiner för vad man ska göra under själva händelsen.
 • Om elevpeng till Römosseskolan

  Publicerad 18 augusti 2021
  Grundskoleförvaltningen kommer att ansöka om att få deponera augusti månads elevpeng hos Länsstyrelsen. Orsaken är att förvaltningen bara kan betala ut elevpengen till ett bankkonto som Römosseskolan själva äger. Skolan har sedan några månader inte ett bankkonto som grundskoleförvaltningen kan betala elevpeng till. Tidigare har förvaltningen deponerat maj, juni och juli månads elevpeng hos Länsstyrelsen. Grundskolenämnden har bestämt att grundskoleförvaltningen ska undersöka och beskriva vilka risker som finns kring utbetalning av elevpeng till Römosseskolan.
 • Göteborg i miniatyr på Olshammarskolan

  Publicerad 5 juli 2021
  Eleverna på Olshammarskolan grundsärskola har i ämnet verklighetsuppfattning skapat modeller av sina favoritplatser i Göteborg. - Våra elevers favoritplatser kanske inte är de traditionella platserna. Vi passar på att ta det till elevernas nivå, säger Kristina Hellström, lärare på Olshammarskolan.
 • Fler niondeklassare i Göteborgs kommunala skolor blir behöriga till gymnasiet

  Publicerad 24 juni 2021
  Fler elever är behöriga till gymnasiet efter årskurs 9 jämfört med förra året och resultaten för eleverna i årskurs 6 blir bättre. En analys om varför det ser ut som det gör kommer i kvalitetsrapporten i slutet på året. Flickorna har fortfarande bättre resultat än pojkarna.
 • Rektor på tre skolenheter – så arbetar Karolina Cronberg med skolenheternas ekonomi

  Publicerad 23 juni 2021
  Karolina Cronberg är rektor på tre skolenheter. Det betyder att hon bland annat ansvarar för tre olika budgetar. Här berättar hon hur hon jobbar med ekonomin i sitt skolområde.
 • Vad gör du egentligen på jobbet?

  Publicerad 10 juni 2021
  Johanna Prytz, lärare i svenska, hem-och konsumentkunskap och samordnare för skola och arbetsliv har planerat den digitala arbetslivsveckan på Santosskolan. - När praon för eleverna i årskurs åtta blev inställd på grund av covid-19 började jag fundera på vad eleverna hade behov av. Istället fick eleverna digitalt möta människor som jobbar inom olika yrken, berättar Johanna Prytz.
 • Ny skola på Hisingen – en mötesplats för skola, kultur och idrott

  Publicerad 28 maj 2021
  Den 26 maj sattes den första spaden i marken på Blackevägen 1 i Lundby. Här ska en ny skola för årskurs 7-9 byggas. Elever från Ryaskolan och Svartedalsskolans grundsärskola var med och representerade eleverna i staden. Skolans namn blir Lundbyskolan. Elevrådet på Ryaskolan har tyckt till om det beslutade namnet – och arbetat fram egna förslag på namn.
 • Elevenkät: Resultaten är klara

  Publicerad 28 maj 2021
  Med elevenkäten får vi veta vad eleverna tycker om undervisningen och skolan. — Nu ska vi ta reda på vad årets resultat betyder, säger Anders Samuelsson, enhetschef kvalitet och utveckling.
 • Extra pengar till skolorna på grund av covid-19

  Publicerad 21 maj 2021
  Skolorna i Göteborg får 100 miljoner kronor extra på grund av covid-19. Pengarna går till både fristående och kommunala skolor.
 • Två avvikelser inom elevhälsan i grundskoleförvaltningen

  Publicerad 17 maj 2021
  Grundskoleförvaltningen har gjort fel kring två fall inom elevhälsans psykologiska del. Det ena gäller en händelse där journalhandlingar har kommit bort och att journalanteckningar inte har förts in i journalsystemet. Verksamhetschefen enligt hälso- och sjukvårdslagen i grundskoleförvaltningen gör en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det andra fallet gäller utredningar av barn i förskolan inför mottagande i grundsärskolan.
 • ”Det är viktigt att vi lär oss så många tecken som möjligt”

  Publicerad 12 maj 2021
  På Torslandskolan 1-9 grundsärskola håller Jenny Nilsson, elevassistent, utbildning i tecken för sina kollegor. - Jag vill inspirera andra till att lära sig mer tecken. När jag kan mer tecken kan jag hjälpa eleverna ännu mer. Tecken är bra för alla. Vi kan prata med varandra genom fönster eller i en bullrig miljö, säger Jenny Nilsson.
 • Rektorsverkstad nummer 3 år 2021 med tema: ledning och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd.

  Publicerad 11 maj 2021
  En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen en rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 28 april handlade verkstaden om ledning och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna eller biträdande rektorerna. Den här gången är det Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan, som svarar.
 • Vetenskapsfestivalen på distans: Pilligt, men kul

  Publicerad 21 april 2021
  På Hagenskolan sitter 26 elever och väntar på att den digitala lektionen i kemi ska sätta i gång. De tar på kuverten som innehåller vaniljsocker, mjöl, bakpulver, salt och några till saker till. De ska delta i Vetenskapsfestivalens digitala program från Navet Science Center i Borås. Någon har fuskat in sig på ett spel i lärplattan i väntan på att lektionen ska börja. Hen lägger ner skärmen direkt när fröken säger till.
 • Svettigast vinner!

  Publicerad 20 april 2021
  — Visst har låg och mellanstadiet en fin skolgård här på Nygårdsskolan? IdaLouise Wichmann visar med armen när hon går över skolgården. På led efter sig har hon en svans med 18 elever som går i fjärdeklass. De är på väg till bäckravinen för att leka under gymnastiklektionen.
 • Beslut om skolplacering i förskoleklass och grundskola

  Publicerad 25 mars 2021
  Grundskoleförvaltningen är klara med skolplaceringarna i förskoleklass och grundskola inför hösten 2021. Idag skickar förvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna.
 • Utmarksskolan – Arbete på lång sikt ger resultat

  Publicerad 24 mars 2021
  På Utmarksskolan i Norra Kortedala är det långsiktiga arbetet i fokus. Det är det som ger resultat, menar rektor Torbjörn Bengtsson. — Vi arbetar inte med jippon eller korta projekt . Vi skruvar hellre på detaljerna i det vi har hållit på med i flera år, säger han.
 • På torsdag skickar grundskoleförvaltningen ut beslut om skolplacering

  Publicerad 23 mars 2021
  Arbetet med skolplaceringar i förskoleklass och grundskola är i stort sett klart. På torsdag eftermiddag skickar grundskoleförvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna.
 • Skolmaten ger ork att lära

  Publicerad 11 mars 2021
  — Eleverna ska tycka om att gå hit och vi måste anpassa oss efter dem. Samtidigt som vi ska utmana med nya rätter och nya smaker. De kan ju inte välja lunchrestaurang
 • Mariell Frostenäs, elevassistent: Jag är en extra hand där det behövs

  Publicerad 5 mars 2021
  — Vi anpassar skoldagen till elevens behov. Vi lägger skoldagen och undervisningen på den nivå som passar eleverna. Det de klarar försöker vi utveckla. Och vi blir så stolta när de lyckas.
 • Helen på Askimsskolan är årets lärare i fritidshem

  Publicerad 4 mars 2021
  Årets lärare i fritidshem 2020 är Helen Lenving Ekstrand på Askimsskolan. Det är Lärarförbundet som utsett henne efter att en kollega nominerat henne.