Aktuellt i grundskolan

Här berättar vi om grundskolan, om nyheter och annat aktuellt.

Aktuellt

 • Så går det för eleverna i Göteborgs Stads grundskolor

  Publicerad 22 juni 2022
  De preliminära kunskapsresultaten för vårterminen 2022 är klara. Pojkarnas kunskapsresultat ökar jämfört med förra året. Nu börjar arbetet med att analysera varför elevernas kunskapsresultat ser ut som de gör.
 • Fel i utskicket om sommarlovskort

  Publicerad 22 juni 2022
  För ett par dagar sedan skickade Västtrafik ut sommarlovskorten. Sommarlovskorten ger ungdomar i årskurs 6 till år 2 på gymnasiet gratis kollektivtrafik under sommarlovet. Tyvärr har Västtrafik skickat ut felaktig information tillsammans med sommarlovskorten. Det kortet som har skickats ut gäller för hela sommarlovet, även lördag, söndag och helgdag.
 • Lågt valdeltagande till Ungdomsfullmäktige

  Publicerad 21 juni 2022
  Enklare att rösta och kandidera digitalt. Rösta under skoltid och mer stöd till skolor. Det är några förslag för att öka valdeltagandet till Göteborgs Stads Ungdomsfullmäktige som presenteras i en ny rapport från grundskoleförvaltningen.
 • Hisingens elever uppträdde på GöteborgsOperan i Tvåornas kör

  Publicerad 16 juni 2022
  Under läsåret har cirka 300 elever på Hisingen i årskurs två tränat på sång och dans inför Tvåornas kör. Den tredje juni fick de äntligen kliva upp på GöteborgsOperans stora scen och sjunga tillsammans.
 • Ta en RISK och pröva något nytt på Lövgärdesskolan

  Publicerad 16 juni 2022
  — De praktiska och estetiska ämnena är ju det som gör livet värt att leva, skrattar Sanna-Maria Cacatian och låser upp en dörr. Dagen handlar om dans, musik, mat eller rörelse — alltså om skapande och kreativitet.
 • Grundskoleförvaltningens granskning av olycka på en skolgård är nu klar

  Publicerad 10 juni 2022
  Grundskoleförvaltningens egen granskning av olyckan när en elev trillade från en klippa på en skolgård på Hisingen är nu klar.
 • Biblioteksverksamheten på Donsö och Styrsö förändras med start i sommar

  Publicerad 1 juni 2022
  Med start i sommar förstärks Styrsö bibliotek med resurser från Donsö bibliotek, som flyttar ut ur sina nuvarande lokaler på Donsöskolan. Skolan kommer istället att bygga upp ett skolbibliotek för eleverna.
 • Grundskoleförvaltningens omvärldsanalys och verksamhetsnomineringar inför budgetåret 2023

  Publicerad 31 maj 2022
  I Göteborgs Stad spänner budgetprocessen över hela kalenderåret. Alla nämnder i staden ska ta fram verksamhetsnomineringar inför stadens budgetarbete. I verksamhetsnomineringarna finns det som grundskolenämnden anser vara det viktigaste för budgetprocessen i staden att ta hänsyn till inför nästa år. Verksamhetsnomineringarna beslutades av grundskolenämnden i mars. Därefter överlämnades de som ett underlag för Göteborgs Stads budgetprocess. I samband med att vi inom grundskoleförvaltningen tar fram våra verksamhetsnomineringar tar vi också fram en nuläges- och omvärldsanalys. Den fungerar som ett underlag för verksamhetsnomineringarna.
 • När eleverna blir lärare för en dag

  Publicerad 31 maj 2022
  På Nygårdsskolan håller några elever från årskurs fem en lektion för lågstadiet. De berättar om näringskedjan i havet och vad som händer när det blir obalans. Lektionen är en del av skolans arbete med naturvetenskap och hållbar utveckling. Och en del av programmet ”Globala målen i skolan”.
 • En lektion eleverna kommer ihåg

  Publicerad 20 maj 2022
  — Ett levande klassrum är mycket roligare än den vanliga undervisningen, säger David Geiser Mellkvist. Han är på väg mellan två av många grupper i klassrummet där hans högstadieelever och vuxna elever som läser svenska för invandrare, SFI, sitter och samtalar. Det är onsdag förmiddag på Önneredsskolan
 • Lärarna på Nygårdsskolan delar erfarenheter med Barcelona

  Publicerad 17 maj 2022
  Tonåringar är tonåringar vart de än är i Europa! Det skrattas runt bordet på gården på Nygårdsskolan där pedagogerna på skolan delar erfarenheter runt lunchbordet med kollegor från Barcelona. Vårsolen skiner och det rasslar i de nyvakna bambubuskarna.
 • Specialpedagog Maria ”duschar eleverna med språk”

  Publicerad 4 maj 2022
  Maria Taheri brinner för att stärka elevers läsförmåga. I sitt arbete tar hon hjälp av ett digitalt läsverktyg som analyserar ögonrörelser. — Att lära sig läsa är grunden för all inlärning. För att kunna ge rätt stöd och stimulans gör vi ett digitalt test av läsförmågan hos alla våra elever. Vi kan då lättare identifiera elever som behöver mer stöttning i sin läsning, säger Maria.
 • Nu byter vi ut Ping pong och Hjärntorget

  Publicerad 4 maj 2022
  Från och med höstterminen byter vi ut Ping pong och Hjärntorget till två nya system, Unikum för förskola och Vklass för grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.
 • Nolltolerans mot skojbråk

  Publicerad 30 mars 2022
  På Kvibergsskolan arbetar pedagoger och elever aktivt med jämställdhet och att motverka machokultur, till exempel genom en nolltolerans mot skojbråk. Jennifer, skolkurator och Alexander, socialpedagog tog initiativ till arbetet och vill nu sprida det vidare till andra skolor.
 • Oscar Fredriksskolan och Skutehagsskolan har gått vidare till semifinal i Vi i femman

  Publicerad 25 mars 2022
  Åtta klasser deltog i kvartsfinalerna. Fyra gick vidare till semifinal. Skolorna som har gått vidare till semifinal är Lackarebäcksskolan 5A, Oscar Fredriksskolan 5A, Skutehagsskolan 5C och Vällsjöskolan 5A.
 • Låt eleverna skriva fritt utan rätt eller fel

  Publicerad 14 mars 2022
  När eleverna får skriva fritt, då blir inte skrivandet ”farligt”. Och det är viktigare att eleverna skriver än att de skriver allt rätt. Det gäller bara att låta dem få ur sig texter. Karin Wickelgren är förstelärare i svenska på Frejaskolan i Västra Frölunda och har tydliga verktyg för att få eleverna att skriva.
 • Hon lär eleverna att se sin egen kunskap

  Publicerad 1 mars 2022
  — Det är fantastiskt när eleverna får syn på sin egen kunskap – genom att jag ställer rätt frågor. Sättet att arbeta i ULAN-projektet gör att eleverna kan visa de förkunskaper eller erfarenheter de har med sig, säger Karin Nyberg.
 • Elever skapar framtidens lekplatser

  Publicerad 21 februari 2022
  Just nu har du möjlighet att ta del av bidragen till tekniktävlingen ”Framtidens lekplats”. Elever på skolor i Göteborgs Stad har skapat flera av bidragen. Till och med 25 februari går det att se bidragen på flera platser i Göteborg. Det går även att titta på utställningen digitalt.
 • ABC föräldraträffar ger barnfamiljer stöd i vardagen

  Publicerad 21 januari 2022
  Göteborgs Stad ger olika slags stöd till föräldrar och andra viktiga vuxna. Ett exempel är ABC föräldraträffar där fokus är att ge stöd och hjälp i föräldrarollen.
 • Fritidshemmet på Sisjöskolan utvärderar verksamheten hela tiden

  Publicerad 13 januari 2022
  När ”Feliz Navidad” låter på Sisjöskolans gård springer alla eleverna till leksaksboden. För de vet att nu blir det julkalender – och roligt. Men de vet inte vilket arbete som ligger bakom för att aktiviteten kring ”Julkalendern” ska fungera. Efter en enkel utvärdering vet alla de som arbetar i fritidshemmet hur de ska göra. För de utvärderar verksamheten hela tiden.
 • Elever på Kvibergsskolan bygger framtidens lekplats

  Publicerad 21 december 2021
  Tekniktävlingen ”Framtidens lekplats” går ut på att elever ska blicka framåt ungefär 100 år i tiden och designa en lekplats. På Kvibergsskolan deltar årskurs 5 och 6 i tävlingen. Eleverna håller just nu på att bygga modeller av hur de tänker sig att lekplatsen skulle kunna se ut. ”Tänk om någon bygger den här på riktigt”, säger en av eleverna.
 • ”Det enda yrket där jag har fått applåder när jag kommit tillbaka efter att ha varit sjuk”

  Publicerad 16 december 2021
  Om fler valde karriärväg som Angelica Lundin skulle skolans stora utmaning med kompetensförsörjning snart vara löst. I podden Skolverkstan berättar hon om resan från kemiforskningen via läraryrket till sin nya roll som skolledare på Ryaskolan.
 • Vi höjer elevpengen med 3,5%

  Publicerad 7 december 2021
  Politikerna i kommunfullmäktige har bestämt att grundskoleförvaltningen får 8,9 miljarder kronor nästa år. Nu har politikerna i grundskolenämnden bestämt vad de 8,9 miljarderna ska användas till.
 • Vårdnadshavarna är med i Anna Elias undervisning

  Publicerad 3 december 2021
  Anna Elias vill arbeta med ”öppen dörr” till klassrummet så att vårdnadshavare kan komma på besök. Hon börjar samarbetet så snart som möjligt efter skolans start. Det är viktigt för att eleverna ska känna lust att lära sig. I dag handlar arbetspasset om att läsa och skriva.
 • Cristina Kullberg på Långmosseskolan får årets Pennsvärd

  Publicerad 29 november 2021
  — Eleverna ska lära sig samarbeta, våga ifrågasätta och säga vad de tycker och tänker. De ska tro att de kan påverka. För att kunna påverka måste man ge eleverna verktyg för att kunna bygga det svenska språket både skriftligt och muntligt, säger Cristina Kullberg. Den 30 november får hon ta emot Pennsvärdet för sitt arbete.
 • Läsårstiderna för läsåret 2022/2023 klara

  Publicerad 18 november 2021
  Nu är det klart vilka dagar eleverna i förskoleklass, grundskola och grundsärskola ska gå i de kommunala skolorna nästa läsår.
 • Så går det för kvaliteten i skolorna

  Publicerad 17 november 2021
  Nu är kvalitetsrapporten för läsåret 2020/2021 klar. Flickorna har fortsatt bättre kunskapsresultat än pojkarna. Eleverna upplever studieron som generellt bättre. Samarbetet mellan professionerna på skolorna ökar.
 • Samverkan mellan skola och hem

  Publicerad 10 november 2021
  Politikerna i grundskolenämnden har beslutat om en riktlinje som är tänkt att vara ett stöd i kontakten mellan skolan och hemmet. Från och med januari nästa år är det upp till skolorna att jobba med riktlinjen på den egna skolan.
 • Monzer El-Sabini vann pris för ”Årets insats” på Framtidsgalan

  Publicerad 9 november 2021
  Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan vann pris för ”Årets insats” på framtidsgalan som hölls i Stockholm idag. — Strålande, jätteroligt och välförtjänt, säger Peter Johansson, utbildningschef i Nordost
 • Läxhjälpare gör skillnad på Ryaskolan

  Publicerad 3 november 2021
  - Jag frågade Noah hur det hade gått på provet om andra världskriget. Eleven svarade att det hade gått jättebra eftersom hen kom ihåg så mycket med hjälp av tankekartan som vi gjorde tillsammans, berättar Sejla Islami, Läxhjälpare på Ryaskolan.