Till sidans huvudinnehåll
En pedagog och två barn sitter vid ett bord i en förskola och spelar spel.

Så fungerar förskola och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare

I förskolan ingår undervisning med läroplanens mål som utgångspunkt. Verksamheten följer Skolverkets lagar och krav och har barnens lärande och utveckling i centrum. Det är politikerna i förskolenämnden och kommunstyrelsen som bestämmer reglerna för förskola och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare.

Att börja i förskolan

Att börja i förskolan är en ny och spännande tid för både dig och ditt barn. Vi hoppas att ni ska trivas och att tiden på förskolan ska bli rolig, trygg och lärorik för hela familjen. Har du frågor kan du alltid prata med personalen på din förskola eller kontakta förskoleservice.

IST Home Skola - ange schema, frånvaro och ledighet

Göteborgs Stad använder ett digitalt verktyg för att sköta närvaron i förskolan. I appen IST Home Skola kan du hantera ditt barns tider. Systemet IST Home Skola är en del av förskolans digitala närvarosystem Lämna & hämta.

Förskola på sommaren

På sommaren är efterfrågan på förskola betydligt lägre. Därför är färre förskolor öppna än vanligt.

Studiedagar i förskolan

Några dagar per år har förskolans personal studie- och planeringsdagar. Under dessa dagar är färre förskolor öppna och då kan ditt barn eventuellt behöva vara på en annan förskola än den ordinarie.

Förskolans öppettider

Förskola och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare erbjuds i den omfattning som det behövs, med hänsyn till föräldrarnas arbete eller studier.

Svar på vanliga frågor om förskolan

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna som vi får från vårdnadshavare.

Mat i förskolan

Här finns information från måltidsservice om maten som serveras på förskolorna. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för personalen.

När ditt barn blir sjukt

För att undvika sjukdomar så långt det är möjligt följer förskolorna riktlinjerna från Västra Götalandsregionen, smittskydd i förskolan (HYFS).

Unikum

Göteborgs Stads förskolor använder det digitala verktyget Unikum för dokumentation och kommunikation i förskolan. Unikum finns både som app och på webben. Här kan du enkelt följa ditt barns vardag och utveckling i förskolan.

Filmning och fotografering i förskolan

Den här informationen förklarar vilka regler som gäller vid fotografering, filmning och ljudupptagning i förskolan för att skydda ditt barns personliga integritet.

Omsorg på obekväm arbetstid (kväll, natt, helg)

Behöver ditt barn förskola eller omsorg på annan tid än dagtid finns det olika alternativ. Dygnet-runt-förskola eller nattomsorg har längre öppettider än vanliga förskolor.

Information om fristående förskola

I Göteborg finns det många fristående verksamheter. Här hittar du mer information om fristående förskolor och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare.

Rätt och fel om förskolan

Det sprids falska påståenden om förskolan. På den här sidan hittar du information om vilka rykten som sprids och information om hur vi arbetar i förskolan.

Relaterat innehåll

Kommun och politik

Förskoleförvaltningen

Förskoleförvaltningen ansvarar för de kommunala förskolorna, familjedaghemmen och öppna förskolorna. Här hittar du information om organisationen där barnens lärande och utveckling är i centrum.

Jobba i Göteborgs Stad

Jobba i förskolan

Vi behöver alltid timvikarier och har många andra lediga jobb inom förskoleskoleförvaltningen. Läs mer om vilka yrkeskategorier som finns.

${loading}