Till sidans huvudinnehåll

Önska förskola steg-för-steg

Här kan du läsa om hur processen från ansökan till start i förskola eller pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare ser ut.

Så här gör du för att önska förskola

 1. 1

  Vilka förskolor kan du söka

  Du kan ange upp till fem olika alternativ när du ansöker. Du kan kombinera förskola och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare. Fram till att du fått ett erbjudande om plats, kan du när som helst ändra i dina val och ändå behålla ditt ködatum. Du kan läsa om förskolorna på Hitta förskolor. Här kan du även hitta information om eventuella planer på renoveringar.

 2. 2

  Så här ansöker du

  Du kan ansöka om en plats på förskola eller pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare tidigast 180 dagar innan ditt barn behöver platsen. Barnet kan få en plats tidigast från att barnet fyllt ett år. Tänk på att ansöka minst 4 månader innan önskat startdatum.

  Du kan ansöka om plats på goteborg.se eller via pappersansökan. Du hittar mer information på Ansök till förskola och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare.

  Tänk på att om du har skyddade personuppgifter, saknar personnummer eller är familjehemsföräldrar kan du endast använda pappersansökan.

  Om du ansökt via goteborg.se får du en bekräftelse via mejl om att förvaltningen mottagit din ansökan, då är din ansökningsprocess igång. Det är viktigt att det finns korrekt kontaktinformation då all kommunikation i första hand sker via sms och mejl.

 3. 3

  När kommer erbjudande om förskoleplats?

  Om din ansökan har kommit in minst 120 dagar innan det datum du önskar plats är kommunen skyldig att erbjuda förskola eller pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare, i anslutning till detta datum.

  Målet är att skicka platserbjudandet två månader innan ditt barn ska börja förskola/pedagogisk omsorg (garantidatum)

 4. 4

  Vad händer om det inte finns plats på önskat val?

  Vi strävar alltid efter att erbjuda plats på önskat alternativ samt på samma förskola som syskon. Kan vi inte erbjuda önskat alternativ erbjuder vi plats på närmsta lediga förskola från hemmet. Då kan du tacka ja eller nej men ändå behålla ditt ködatum om du önskar det.

 5. 5

  Bekräftelse på platserbjudande

  Bekräftelse på platserbjudande skickas när svar på platserbjudandet kommit in från vårdnadshavare. Om vårdnadshavarna har gemensam vårdnad behöver båda vårdnadshavarna komma in med svar. Det är viktigt att veta att när man accepterar placeringen, godkänner man Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare.

 6. 6

  Om du inte är nöjd

  Bekräftelse på platserbjudande är inte överklagningsbart.

 7. 7

  Dags att börja på förskola/pedagogisk omsorg av dagbarnvårdare

  Verksamheten kommer att kontakta dig för att välkomna dig och ditt barn till introduktion i anslutning till barnets startdatum. Introduktionen kan vara i två veckor.

 8. 8

  Uppsägning av plats

  Det är en månads uppsägningstid från det datum uppsägningen inkommit till förskoleförvaltning. Det är du som vårdnadshavare som ansvarar för att säga upp platsen via goteborg.se alternativt via blankett. Finns det två vårdnadshavare måste bägge bekräfta/skicka uppsägning på webben, på Säga upp plats.

Kontakta förskoleservice

Har du synpunkter eller frågor om ansökan till förskola så kan du kontakta förskoleservice.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 09 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestads Torg 5

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.004993970299916,57.727959886790366] }, "properties":{ "title":"Förskoleservice", "content":"Gamlestads Torg 5" } }]

Postadress

Box 1116
405 23 Göteborg

${loading}