Mat i förskolan

Här finns information från stadsdelarna om maten som serveras på förskolorna. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för personalen.

Mat i förskolorna i din stadsdel

Behov av specialkost

Det finns två skäl till att få specialkost – sjukdom eller av religiösa skäl.

Om ditt barn behöver specialkost ska du som vårdnadshavare meddela rektorn detta. Om ditt barn sedan byter förskola behöver du ansöka om specialkost på nytt.

Om ditt barn har luftburen allergi behöver du som vårdnadshavare lämna in ett läkarintyg till rektorn (undantag är luftburen nötallergi eftersom alla förskolor i Göteborgs Stad har nötförbud). I andra fall behöver du inte lämna in läkarintyg.

Om ditt barn behöver specialkost av religiösa skäl erbjuder förskolan lakto-ovo-vegetarisk kost (vegetarisk kost som kan innehålla mjölk eller ägg) eller kost utan fläskkött.

Förskolan behöver inte erbjuda vegankost av etiska skäl.

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Affisch - Förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam i förskolor

Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Oavsett var du bor i staden ska du serveras en måltid som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld – lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den överträffa dina förväntningar. I Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad finns mer information.

Måltidsprogrammet

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider