Mat i förskolan

Här finns information från måltidsservice om maten som serveras på förskolorna. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för personalen.

Mat i förskolorna i din stadsdel

 

 • Angered

  Förskolorna i Angered serverar god, näringsriktig och miljövänlig mat. Naturligtvis har grönsaker sin givna plats på tallriken och en dag i veckan äter vi helt vegetariskt.

  Vid behov serveras specialmat utan gluten och laktos och rätter där fläskköttet har ersatts med en annan typ av kött. Ekologisk mjölk är en självklarhet till varje måltid.

  Förskollärarna äter tillsammans med barnen, så kallad pedagogisk måltid.

  Förskolornas menyer finns på din meny.dinskolmat.se som också kan nås via gratisappar för Android och Iphone, sök på skolmaten.

 • Askim-Frölunda-Högsbo

  Vi vill att maten som vi serverar ska vara god, vällagad och näringsriktig samtidigt som måltiderna ska ingå som en del i det pedagogiska arbetet. 65-75 procent av sitt dagliga energi- och näringsbehov ska vi erbjuda ditt barn om de är på förskolan en heldag.

  Dagens måltider

  Frukost

  Frukost består av smörgås, gröt med mjölk eller fil/yoghurt med flingor eller müsli, bär, frukt eller grönsak.

  Lunch

  Lunch består av varmrätt, minst två olika sorters grönsaker samt bröd och matfett, mjölk eller vatten som måltidsdryck.

  Mellanmål

  Mellanmål består av smörgås och mejeriprodukt bär, frukt eller grönsak.

  Lunchmenyn planerar vi efter följande mall varje vecka:

  • 1 kötträtt
  • 1 soppa varannan vegetarisk
  • 1 fiskrätt
  • 1 vegetarisk rätt
  • 1 klimatsmart rätt (vegetarisk eller med mindre andel kött eller fisk)

  Aktuell meny på din förskola hittar du på dinskolmat.se.

  Sockerfri förskola

  På förskolan serveras inte söta livsmedel som saft, läsk, glass, bullar, kakor, snacks eller godis. Detta gäller även i förskolans pedagogiska verksamhet.

 • Centrum

  Näringsriktig och vällagad mat

  Barnen på Centrums förskolor serveras varje dag god, vällagad och näringsriktig mat. En stor andel av våra livsmedel är ekologiska.

  Matsedel uppsatt på förskolan

  Förskolans matsedlar sätts upp på en väl synlig plats på förskolan.

  Olika sorters mat

  Måltiden är en del i det pedagogiska arbetet och ska vara lugn och trivsam. Vi erbjuder barnen olika sorters mat och de bestämmer själva vad och hur mycket de vill äta, men uppmuntras att äta och smaka.

  Så lite söta livsmedel som möjligt

  I enlighet med Livsmedelverkets råd för förskolor och rekommendationer från tandläkare serverar vi livsmedel med så lite socker som möjligt.

 • Lundby

  I Lundby är förskolemenyn anpassad för de små barnens förutsättningar, både utifrån smak och barnens förmåga att kunna äta själva.

  Förskolornas menyer finns på din meny.dinskolmat.se som också kan nås via gratisappar för Android och Iphone, sök på skolmaten. Menyn som finns i appen gäller för följande förskolor: Astris gata 7, Blackevägen 3, Brämaregatan 2D, Ceresgatan 16, Eketrägatan 13A, Fjärdingsgatan 23, Hemmansägaregatan 11, Hällskriftsgatan 1A, Kastvindsgatan 3, Konvaljegatan 8, Kunskapsgatan 3A, Myrekärrsvägen 45, Plåtslagaregatan 19, Prebendegatan 2, Prästkragsgatan 2, Sockenvägen 26, Taklöksvägen 1, Toleredsgatan 12, Trondheimsgatan 15, Äringsgatan 4A, Östra Keillersgatan 3.

  Övriga förskolor i Lundby har egna tillagningskök eller beställer maten från privata aktörer. Fråga personalen på respektive förskola var du hittar deras meny.

 • Majorna-Linné

  Alla maträtter är näringsberäknade och innehåller en stor del ekologiska livsmedel och har säsongsanpassat utbud av grönsaker. De är också planerade efter tallriksmodellen.

  Till lunch serveras en varmrätt, minst två olika sorters grönsaker samt knäckebröd och smörgåsmargarin. Frukt serveras till efterrätt. Ekologisk mjölk och vatten finns till alla måltider. Varje vecka har vi en helvegetarisk dag. Vi följer de riktlinjer som Livsmedelsverket ger i "Bra mat i förskolan" samt Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad.

  Matsedel på webb och i app

  Matsedel för Majorna-Linnés förskolor finns på  meny.dinskolmat.nu

  Du kan även ladda ner appen "Din skolmat" till din mobiltelefon om du har en Android eller Iphone. Sök på "skolmaten".

  Android market

  Appstore/iTunes

  Miljömåltider

  Vår ambition är att de måltider som serveras ska komponeras på ett sätt som är bra både för hälsan och för miljön. Vi planerar matsedeln efter säsong och använder miljömärkta råvaror.

  Kökets val

  "Kökets val" på skolans matsedel innebär att varje kök väljer dagens andra rätt, som kan vara soppa eller gröt.

  Tyck till

  Har du några synpunkter på måltiderna? Ta kontakt med din förskola/skolrestaurang och berätta!

 • Norra Hisingen

  Vi serverar måltider som är miljömärkta, säsongsanpassade och innehåller en vegetarisk rätt i veckan. Vi följer de riktlinjer som Livsmedelsverket ger i "Bra mat i förskolan" samt Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad.

 • Västra Göteborg

  Hälsosamma och klimatsmarta måltider

  Förskolorna i Västra Göteborg serverar varje dag frukost, lunch och mellanmål. Till varje lunch serveras ett rikligt salladsbord baserat på säsongens grönsaker. I köken arbetas det utifrån livsmedelsverkets ”Bra måltider i förskolan”och Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

  Menyn är näringsberäknad och följer livsmedelsverkets rekommendationer. Vi strävar efter att servera hälsosamma och klimatsmarta måltider med hög andel ekologiska råvaror som skapar goda kostvanor hos eleverna. Vi arbetar också kontinuerligt med att minska matsvinn i köken.

  Matsedel på webb och i app

  Matsedel för Västra Göteborgs förskolor hittar du här.

  Du kan även ladda ner appen "Din skolmat" till din smartphone. Sök på "skolmaten" där du laddar ner appar till din telefon.

 • Västra Hisingen

  Västra Hisingens förskolor vill vara ett gott exempel och skapa goda, näringsriktiga och miljövänliga kostvanor för barnen.

  Det innebär att vi serverar måltider som är miljömärkta, säsongsanpassade och innehåller en vegetarisk rätt i veckan. Vi följer riktlinjer som Livsmedelsverket ger i "Bra mat i förskolan" samt Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad. Förskollärarna äter pedagogiska måltider med barnen.

 • Örgryte-Härlanda

  Aktuell matsedel

  Matsedel för Örgryte-Härlandas förskolor finns på webbplatsen www.dinskolmat.se. Du kan också ladda ner appen "Skolmaten" till din mobiltelefon. Du hittar appen via länk på www.dinskolmat.se eller i din app-butik på telefonen. Sök på "Skolmaten".

 • Östra Göteborg

  På förskolan får ditt barn vällagad, nyttig och miljöanpassad mat. Förskolekockarna lagar de flesta rätterna från grunden. De använder en stor andel ekologiska livsmedel och säsongsanpassar grönsaksutbudet. Alla maträtter är näringsberäknade och planerade efter tallriksmodellen. 

  Matsedeln på webben och i mobilen

  Matsedeln finns vecka för vecka på meny.dinskolmat.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon. Läs mer om hur du gör på dinskolmat.se.

Behov av specialkost

När barnet ska börja i förskolan får du som är vårdnadshavare en blankett om specialkost tillsammans med information inför förskolestarten. Om ditt barn har behov av specialkost fyller du i blanketten och lämnar den till rektorn på förskolan.

Luftburen allergi ska styrkas med intyg. Intyg behövs inte för nötter eftersom det är nötförbud i alla Göteborgs Stads förskolor.

Du som vårdnadshavare är ansvarig för att meddela förskolan om behovet av specialkost förändras. Finns inte längre behov av specialkost eller om barnet har ändrade behov kontaktar du ansvarig pedagog. 

Om ditt barn byter förskola ska du fylla i en ny specialkostblankett lämna till rektorn på den nya förskolan. 

Här kan du ladda ner blanketten för ansökan om specialkost:

Ansökan om specialkost i förskola

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider