Tillfälligt serveringsförbud

För att minska smittspridningen av covid-19 har regeringen fattat beslut om en tillfällig föreskrift. Alla serveringsställen ska stänga senast 20.30. Nya besked kommer, och sidan uppdateras löpande.

Hur länge får jag servera alkohol?

Fram till kl 20.00.

De skärpta reglerna gäller från och med den 1 mars 2021 och innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00.

Serveringsstället får dock hålla öppet för försäljning av mat och alkoholfri dryck som inte förtärs på stället, avhämtning/takeaway. Maten måste dock överlämnas på utsidan.

När måste restaurangen vara utrymd?

Restaurangen ska vara utrymd 20.30.

Gäller förbudet alla med tillstånd?

Förbudet gäller för all förtäring på stället mellan 20.30 och 05.00. Alkoholdrycker får inte säljas efter 20.00 oavsett vilket sorts serveringstillstånd du har.

Hur länge gäller den nya föreskriften?

De skärpta reglerna gäller till och med den 16 maj.

Observera att regeringen kan fatta beslut om att föreskriften ska upphöra i förtid men också förlänga tiden. Du som tillståndshavare behöver hålla dig uppdaterad på vad som gäller. 

Kan jag ha öppet efter 20.30 om jag inte serverar alkohol?

Nej.

Kan jag sälja mat för Take-away efter kl 20.30?

Ja, det är tillåtet att laga mat och sälja för Take-away. Maten måste dock överlämnas på utsidan.

Kan jag pausa mitt serveringstillstånd?

Du kan pausa ditt serveringstillstånd under en begränsad tidsperiod. Du ska då fylla i blankett A. Ange att du vill pausa och hur länge. Det gör du enklast genom att bifoga blanketten i ett mejl till tillstandsenheten@miljo.goteborg.se. 

Vad gäller för hotell med serveringstillstånd?

För hotell med en restaurang med serveringstillstånd gäller samma regler som för övriga serveringsställen. Hotellets gäster får dock vistas i hotellobby då den ingår i serveringsytan för att t.ex. checka in eller ut från hotellet. Någon serveringsverksamhet får inte förekomma. Roomservice och minibar är ok.

Folkhälsomyndigheten kan komma med ny information som ger andra svar på frågorna ovan. Du som ansvarar för ett serveringstillstånd behöver hålla dig uppdaterad om förändringar. Folkhälsomyndigheten publicerar information på sin webbsida, där du kan se exempelvis Folkhälsomyndighetens allmänna råd och tillsynsvägledning för restauranger

Den här sidan uppdateras löpande.