Anmäl provsmakning

Du som har ett serveringstillstånd för din restaurang kan anmäla att du vill arrangera provsmakning av drycker ur ditt sortiment. Även du som tillverkar egna alkoholdrycker och du som är godkänd partihandlare kan få tillstånd för provsmakning. Här får du mer information om vad som gäller och hur du anmäler.

Information och regler

Du måste ha serveringstillstånd om du vill arrangera en provsmakning

Det kan antingen vara ett stadigvarande tillstånd eller ett tillfälligt tillstånd. Tillståndet ska vara utfärdat av den kommun där du ska arrangera provsmakningen. Du måste ha beslutet på serveringstillståndet innan du anmäler en provsmakning till tillståndsenheten.

När du har serveringstillstånd för restaurang

Du som redan har ett serveringstillstånd för din restaurang kan arrangera provsmakning, men du måste först skicka in en anmälan till kommunen.

Här kan du läsa hur du gör för att ansöka om stadigvarande tillstånd.

När du producerar själv

Du kan arrangera provsmakning av din egenproducerade alkoholdryck för allmänheten med ett särskilt tillstånd för provsmakning. Blanketterna hittar du längst ner på sidan.

Provsmakningen får bara gälla de egenproducerade dryckerna. Lokalen för provsmakningen ska ligga i anslutning till tillverkningsstället.

Du som är godkänd upplagshavare

Du som är upplagshavare kan ansöka om ett särskilt, tillfälligt, serveringstillstånd för provsmakning. Du ska uppfylla de villkor som gäller för det stadigvarande tillståndet med undantag för kravet på att servera mat. Här kan du läsa om hur du gör för att ansöka om ett tillfälligt tillstånd för provsmakning.

Så här gör du

Anmäl direkt på webben

För att kunna använda den elektroniska tjänsten ska du fylla i och skicka in en anmälan om fullmakt till tillståndsenheten. Du får sedan inloggningsuppgifterna skickade hem till dig och kan då direkt använda tjänsten. När du fått inloggningsuppgifterna kan du anmäla och ansöka om flera olika ändringar i ditt serveringstillstånd.

 1. Blanketten för att anmäla fullmakt hittar du här:

  Anmälan om fullmakt att använda e-tjänster

 2. Anmäl på webben:

  Anmäl provsmakning

Anmäl via blankett

Du kan även välja att fylla i en blankett och skicka in med post till tillståndsenheten.

 1. Fyll i blanketten
  Blankett M - provsmakning på serveringsställe
 2. Skicka den till:
  Tillståndsenheten
  Box 5282
  402 25 Göteborg