Anmäl provsmakning

Du som har ett serveringstillstånd för din restaurang kan anmäla att du vill arrangera provsmakning av drycker ur ditt sortiment. Även du som tillverkar egna alkoholdrycker och du som är godkänd partihandlare kan få tillstånd för provsmakning.

Information och regler

Serveringstillstånd krävs för att arrangera provsmakning 

Det kan antingen vara ett stadigvarande tillstånd eller ett tillfälligt tillstånd. Tillståndet ska vara utfärdat av den kommun där du ska arrangera provsmakningen. Du måste ha beslutet på serveringstillståndet innan du anmäler en provsmakning till tillståndsenheten.

När du har serveringstillstånd för restaurang

Du som redan har ett serveringstillstånd för din restaurang kan arrangera provsmakning, men du måste först skicka in en anmälan till kommunen.

Här kan du läsa hur du gör för att ansöka om stadigvarande tillstånd: Ansök om serveringstillstånd för restaurang

När du producerar själv

Du kan arrangera provsmakning av din egenproducerade alkoholdryck för allmänheten med ett särskilt tillstånd för provsmakning. Blanketterna hittar du längst ner på sidan.

Provsmakningen får bara gälla de egenproducerade dryckerna. Lokalen för provsmakningen ska ligga i anslutning till tillverkningsstället.

Du som är godkänd upplagshavare

Du som är upplagshavare kan ansöka om ett särskilt, tillfälligt, serveringstillstånd för provsmakning. Du ska uppfylla de villkor som gäller för det stadigvarande tillståndet med undantag för kravet på att servera mat. Här kan du läsa om hur du gör för att ansöka om ett tillfälligt tillstånd för provsmakning.

Så här gör du