Serveringstillstånd för alkohol

För att få sälja och servera alkohol behöver du tillstånd. I Göteborg, Ale, Härryda, Mölndal, Partille, Kungälv, Tjörn, Stenungsund och Öckerö är det tillståndsenheten i Göteborg som utreder. Här kan du ansöka om serveringstillstånd och anmäla förändringar i din verksamhet. Du hittar också information om alkoholservering.

Tillfälligt serveringsförbud

För att minska smittspridningen av covid-19 har regeringen fattat beslut om en tillfällig föreskrift. Alla serveringsställen ska stänga senast 20.30. Nya besked kommer, och sidan uppdateras löpande.

Utbildning i ansvarsfull alkoholservering

Göteborgs stad har inte längre någon egen utbildning i ansvarsfull alkoholservering, RUS-utbildningen. Det är dock viktigt att du som tillståndshavare arbetar för att uppnå en god miljö för alkoholservering.

Anmäl serveringsansvariga

Under hela öppettiden ska det vara tydligt vem som har serveringsansvaret på din krog med serveringstillstånd. När du utser en eller flera serveringsansvariga måste du alltid meddela tillståndsenheten. Det gäller också om du byter serveringsansvariga.

Blanketter - serveringstillstånd

Här hittar du alla blanketter du behöver för att ansöka eller anmäla till tillståndsenheten. Här hittar du också anvisningarna där du kan läsa hur du ska göra.

Kunskapsprovet

För att få serveringstillstånd måste de personer som har inflytande i verksamheten ha tillräckliga kunskaper om alkohollagen. Du som söker serveringstillstånd måste därför klara ett kunskapsprov.

Restauranger med serveringstillstånd

Du kan använda restaurangregistret för att söka fram uppgifter om gällande serveringstillstånd för alkohol. Du kan också söka restaurang- och ägaruppgifter.

Riktlinjer för alkoholservering

Det är alkohollagen som reglerar vad som krävs för att få servera alkohol. Varje kommun ska också ha riktlinjer för hur de tillämpar reglerna för alkoholservering.

Tillsyn av serveringstillstånd

Tillståndsenheten ansvarar för tillsynen över de restauranger som fått serveringstillstånd. Det gör vi för att kontrollera att serveringen följer de lagar och riktlinjer som finns.

Uppdatera dina uppgifter

I vår e-tjänst kan du ansöka om serveringstillstånd direkt på webben. Om du redan har ett serveringstillstånd och vill göra förändringar kan du anmäla dem här.