Nya regler för servering med anledning av coronaviruset och covid-19

På grund av covid-19-pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Du som driver verksamhet måste se till så att trängsel inte uppstår i lokaler eller i köer.

Folkhälsomyndigheten har kommit med föreskrifter och allmänna råd för servering på grund av smittrisken.

För dig som driver en verksamhet innebär det att:

  • Du har skyldighet att se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd till varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller, om det är möjligt utan att trängsel uppstår, sittandes vid en bardisk.
  • Buffé går bra om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat går bra så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Du ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till din verksamhet.

Rutiner för egenkontroll

Som en del av egenkontrollen ska du ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Du behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Du behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning. Smittskyddsläkaren har rätt att stänga de verksamheter som inte följer reglerna.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar

Affisch för utskrift — Håll avståndet

Här finns en affisch som uppmanar gäster att hålla avståndet. Skriv ut den och sätt upp!

Affisch: Håll avståndet Ett sätt för dig att rädda liv

Faktablad för utskrift – nya regler för serveringar

Här finns ett faktablad som du kan skriva ut. Faktabladet innehåller samma information som står här på sidan.

Nya regler för servering miljöförvaltningens faktablad för verksamhetsutövare