Regler för servering med anledning av coronaviruset och covid-19

Från 1 juni 2021 får serveringsställen ha öppet till 22.30. Regeln om max en person per bord, som gällde för serveringsställen på handelsplatser, har hävts - där gäller nu samma som på alla andra serveringsställen, fortfarande max fyra personer per sällskap.

Serveringsställen får ha öppet till 22:30

De nya reglerna gäller från och med den 1 juni 2021 och innebär att serveringsställen nu ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 22.30 och 05.00, istället för som tidigare från 20:30. 

Serveringsstället får dock hålla öppet även efter 22:30 för försäljning av mat och alkoholfri dryck för avhämtning/take away.

För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller nu samma antal besökare i ett sällskap som för andra serveringsställen: max fyra per bord.

När måste restaurangen vara utrymd?

Restaurangen ska vara utrymd 22.30.

Kan jag ha öppet efter det om jag inte serverar alkohol?

Nej.

Kan jag sälja mat för take away efter klockan 22.30?

Ja, det är tillåtet att laga mat och sälja för take away efter utrymningstiden 22.30.

  • Om du har tillstånd att sälja alkohol får du bara ha take-away för avhämtning utanför.
  • Har du inget serveringstillstånd för alkohol så får du ha take-away-avhämtning inne,  men bara om det inte blir för trångt.

Servering av alkohol

Läs om hur serveringstillstånd för alkohol påverkas på sidan Tillfälligt serveringsförbud

Håll dig uppdaterad

Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa de senaste besluten kring åtgärder du som verksamhetsutövare behöver känna till.

Övriga regler kring trängsel på serveringsställen

Du som driver en näringsverksamhet som serverar mat eller dryck till allmänheten och där man kan äta och dricka på plats har enligt lag ett ansvar för att förhindra trängsel. Lagen gäller för till exempel restauranger, barer, caféer och pubar. Även foodtrucks och kiosker som har bord för sittande gäster omfattas av lagen.

  • Högst 4 personer får sitta tillsammans i ett sällskap.
  • Det får inte uppstå trängsel bland gästerna, varken inomhus eller utomhus. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.
  • Avskiljare, exempelvis plexiglas, är inte en tillräcklig åtgärd. Det ska ändå vara minst en meter mellan olika sällskap.
  • Mat och dryck får bara serveras till gäster som sitter vid bord eller sitter vid bardisk. Det är inte tillåtet att servera stående gäster.
  • Att beställa och hämta mat vid en disk, buffé eller liknande är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel och med minst en meters avstånd till besökare som sitter.
  • Att erbjuda hämtmat är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel och med minst en meters avstånd till besökare som sitter, väntar, hämtar eller betalar.
  • Gästerna ska kunna tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjudas handsprit.
  • Gästerna ska informeras om hur de kan minska risken för smittspridning.
  •  Läs om vad som gäller kring alkoholservering på sidan Tillfälligt serveringsförbud.

Lagen och föreskrifterna gäller inte för icke vinstdrivande verksamheter, verksamheter som inte riktar sig till allmänheten eller där det saknas sittplatser och bord. Till exempel omfattas inte skol- och personalmatsalar, take away-ställen, foodtrucks och kiosker utan sittplatser och bord. Där gäller dock precis som tidigare var och ens personliga ansvar för att se till att trängsel inte uppstår.

Rutiner för egenkontroll

Som en del av egenkontrollen ska du

  • ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare
  • göra regelbundna riskbedömningar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer
  • ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Kommunen kan stänga din verksamhet

Miljöförvaltningen gör tillsyn av trängseln på Göteborgs serveringar. Om det finns risk för smittspridning av covid-19 har miljöförvaltningen rätt att

  • ta beslut om att verksamheten ska vidta åtgärder
  • ta beslut om vite
  • stänga de verksamheter som inte följer reglerna.  

Lag och föreskrifter

Lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Det är kommunen som har rätt att besluta om åtgärder för de verksamheter som inte följer reglerna.

För att hjälpa serveringsställen att motverka spridning av covid-19 har Folkhälsomyndigheten även tagit fram föreskrifter och allmänna råd. 

Länkar till lag och föreskrifter

1 juni 2021:  Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om
tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (Lag 2020:526)

Affisch för utskrift — Håll avståndet

Här finns affischer som uppmanar gäster att hålla avståndet. Skriv ut och sätt upp! 

Affisch: Nu skärper vi oss  smittan måste minska!

Affisch: Håll avståndet Ett sätt för dig att rädda liv