Hantera avfall

Du måste förvara, lagra och transportera din verksamhets avfall på ett säkert sätt. Mycket av avfallet kan du lämna på en återvinningscentral, men ditt hushållsavfall måste transporteras bort av Kretslopp och vatten.

Hantering av fett

Är du fastighetsägare och har en verksamhet som hanterar livsmedel, till exempel kafé, restaurang, storkök eller bageri, i din fastighet, måste du installera en fettavskiljare till avloppet. Fettavskiljaren ska tömmas minst sex gånger per år. Om du som verksamhetsägare hanterar stora mängder fett kan du också vara tvungen att ha ett uppsamlingskärl.

Matavfallskvarn till tank för restaurangen

Om du har stora mängder matavfall, till exempel i ett restaurang- eller storkök, kan det vara bra att installera en matavfallskvarn som är ansluten till en tank.

Förvara och lagra avfall

Du som driver företag, verksamhet eller äger flerbostadshus ska lagra och hantera avfall på ett säkert sätt. Det finns regler för hur olika slags avfall ska förvaras och hanteras, vilket utrymme och vilken utrustning som krävs. Entreprenörerna som hanterar avfall kan ofta hjälpa dig med bra förvaringsutrustning och system för avfallshantering.

Transportera avfall

Det finns speciella lagar och regler för avfallstransporter, oavsett om du kör din verksamhets avfall själv eller anlitar en transportör. Här får du information om vad som gäller och vart du kan vända dig om du vill hitta en transportör eller söka tillstånd.