Så söker du polistillstånd för att använda stadens mark
De flesta platser där du kan röra dig utomhus i staden är offentliga platser. Det kan vara trottoarer, torg och parker. När du vill använda offentlig plats ska du söka polistillstånd, oavsett om du är privatperson eller företräder ett företag eller en organisation. Polisen skickar frågan till Göteborgs Stad som avgör om användningen av ytan är lämplig. Om staden godkänner din ansökan tar vi ut en avgift.
1. Välj en plats
- Du börjar med att välja plats och läsa igenom reglerna för det tillstånd du vill ha.
- Förbered din ansökan genom att kortfattat beskriva vad du vill göra.
- Du behöver också bifoga en kartskiss över platsen i din ansökan.
- Markera den plats på karta du vill använda och hur stort utrymme du behöver.
-
Byggbelamring
Byggbelamring
Om du behöver använda stadens mark för byggbelamring måste du först söka polistillstånd. Polistillståndet måste vara utfärdat innan du börjar använda platsen och ska omfatta allt du ställer dit under hela den tid du använder marken.
Om du behöver upplagsplats för ställningsmaterial vid upp- och nedmontering behöver det också ingå i ditt polistillstånd. Särskild hänsyn ska tas till oskyddade trafikanter både vid upp- och nedmontering samt under arbetets gång.
Du behöver ansöka om polistillstånd för:
- Byggställningar, läs mer i Riktlinje för byggställningar
- Byggsäckar
- Byggbelamringar, byggetableringar, inhägnat arbetsområde
- Containrar, arbetsbodar och liknande
- Mobilkranar
- Tillfartsområde till byggetablering
- Byggskyltar
För samtliga villkor för byggbelamring, se Villkorsbilagan.
Ibland behövs bygglov
Tänk på att det till exempel behövs giltigt bygglov för alla slags bodar uppställda längre än 4 veckor. Detta ska finnas innan platsen tas i anspråk. Här kan du läsa mer om hur du ansöker om bygglov.
Generellt tillstånd för uppställning av lift/kranbil/mobilkran och container
Om du under en kortare period (1 dag) vill ställa upp liftar, kranbilar eller mobilkranar på mark som förvaltas av stadsmiljöförvaltningen söker du ett generellt tillstånd för Göteborgs kommun hos polisen. Du anmäler sedan till stadsmiljöförvaltningen att du sökt tillstånd hos polisen. När du har fått ditt generella tillstånd av polisen måste du också anmäla till stadsmiljöförvaltningen varje gång du vill ställa upp en kran eller container.
Läs mer om generellt tillstånd för uppställning av kran, lift och container här.
Skicka din anmälan digitalt
Skicka din anmälan via blankett
Det finns även möjlighet för den som hyr ut containrar som placeras på mark som förvaltas av stadsmiljöförvaltningen att söka ett generellt tillstånd hos polisen. Det tillståndet gäller för uppställningar av containrar i upp till fem (5) arbetsdagar utan övrigt tillstånd från polisen. Längre uppställningar kräver ett separat tillstånd.
Anmälan containrar för företag med generellt tillstånd
Anmälan kranuppställning för företag med generellt tillstånd.
-
Evenemang och arrangemang
Evenemang och arrangemang
Runt om i staden finns många platser som är lämpliga för olika slags aktiviteter, marknader och event. Om du vill använda stadens mark för att ordna ett evenemang behöver du ansöka om polistillstånd för att använda marken.
Information om vad du som vill ordna ett evenemang behöver tänka på.
-
Filminspelning
Filminspelning
Det ska vara enkelt att filma i Göteborg och Västra Götaland. Här finns platser som liknar många olika svenska landskap: södra Sveriges ängar och fält, norra Sveriges skogar och sjöar, västkustens skärgård och förstås staden själv.
Läs mer om vad du behöver tänka på om du vill spela in film i Göteborg.
-
Försäljning, till exempel food truck, matvagn och annan typ av försäljning
Försäljning, food truck, matvagn med mera
Vill du sälja varor på offentlig plats? Eller vill du starta en verksamhet inom mobil streetfood?
Information om vad som gäller kring försäljning och torghandel
-
Uteservering
Uteservering
Här hittar du information om hur du ansöker om polistillstånd för att kunna öppna en uteservering. Innan du ansöker om polistillstånd kan du läsa mer om vad som krävs för att öppna en uteservering i Göteborg.
Ansök via polisens e-tjänst
Ansök om polistillstånd via polisens e-tjänstBifoga rätt underlag i din ansökan för snabbare handläggning
Tillstånden för uteservering gäller för en säsong och är uppdelade på sommarsäsong (1 april-31 oktober) och vintersäsong (1 november – 31 mars). Du kan söka tillstånd för sommar- och vintersäsong i samma ansökan, då löper uteserveringsåret från fasta datum (1 april - 31 mars).
I din ansökan behöver du bifoga en blankett:
Uteservering vinter 1 november - 31 mars
Uteservering sommar 1 april — 31 oktoberDu behöver också bifoga en bild på platsen där placering av uteserveringen är markerad. Ange även mått på uteserveringen och hur stor bredd av gångbanan eller trottoaren som lämnas fri. Här kan du läsa mer om utformning av uteservering.
Tänk på att:
- uteserveringen ska placeras intill egna lokalens fasad och ska ha en tydlig avgränsning.
- allt ska rymmas inom avgränsningen såsom menyskyltar, blommor och övriga anordningar.
- uteserveringen ska vara tillgänglighetsanpassad (se Boverkets information om "Enkelt avhjälpta hinder").
- uteserveringen ska vara städad och fri från klotter och reklam.
- möblerna ska placeras direkt på marken.
- det under sommarsäsongen alltid ska finnas minst 1,5 meter fri bredd av gångbanan eller trottoaren utan hinder. I vissa fall behöver det vara mer.
- det under vintersäsongen alltid ska finnas minst 2,5 meter fri bredd av gångbanan eller trottoaren utan hinder. Du som verksamhetsinnehavare har ansvar för att uteserveringen och dess närområde hålls skottat och halkfritt
- vissa uteserveringar kräver bygglov beroende på utformning (läs mer om vad som kräver bygglov på sidan Regler och tillstånd för uteservering)
Mer information om att öppna uteservering
Villkor för uteservering sommar
Villkor för uteservering vinter
Här hittar du mer information om att öppna uteservering i Göteborg.
-
Marknadsföring, varuexponering och utsmyckning
Marknadsföring, varuexponering och utsmyckning
Varuexponering/utsmyckning får ske utanför egen lokal, max 5 m², och endast under butikens öppethållande.
Varuexponering/utsmyckning får inte sticka längre ut från huslivet än 0,8 meter och ska placeras utanför egen lokal. Minsta bredd på gångutrymmet ska vara 1,5 meter.
Det är inte tillåtet att sätta upp beachflaggor.
2. Skicka ansökan till polisen
Hämta och fyll i ansökningsblanketten från polisens webbplats eller använd deras e-tjänst.
Skicka ansökan till polisen via e-post eller brev. Du kan också lämna in ansökan vid ett besök hos polisen. Adresser för tillståndsansökan hos polisen.
Det är viktigt att du betalar polisens ansökningsavgift. När polisen har tagit emot din ansökan skickar de ut en inbetalningsavi. De börjar inte handlägga ditt ärende förrän denna är betald.
3. Polisen bedömer ansökan
Polisen bedömer din ansökan utifrån utgångspunkterna: trafiksäkerhet, allmän ordning och säkerhet. Om det finns hinder för någon av dessa punkter kan de avstyrka din ansökan och då får du inget tillstånd. Om det inte finns några hinder skickar de vidare ansökan på remiss till stadsmiljöförvaltningen.
4. Stadsmiljöförvaltningen bedömer ansökan
Stadsmiljöförvaltningen kontrollerar först om ansökan rör offentlig eller privat plats.
Ansökan rör offentlig plats
Om det är en offentlig plats handlägger stadsmiljöförvaltningen din ansökan. Vi bedömer bland annat hur det du söker tillstånd för fungerar med trafik, städning, miljö och tillgänglighet med mera.
Beroende på vilken plats och vilken typ av projekt det är kan vi behöva kontakta andra delar av kommunen för att samla in synpunkter för att kunna fatta ett beslut. Det innebär att handläggningen kan ta längre tid.
När vi har gjort vår bedömning, så tillstyrker eller avstyrker vi polisens remiss. Därefter skickar vi remissvaret till polisen.
Ansökan rör privat plats
Om det rör en plats på privat mark skickar stadsmiljöförvaltningen tillbaka ansökan till polisen. Polisen utfärdar tillstånd villkorat med att godkännande finns från markägaren.
5. Polisen tar beslut
Polisen tar beslut om att ge eller inte ge polistillstånd enligt ordningslagen. För att du ska kunna få tillstånd måste både polisen och stadsmiljöförvaltningen ställa sig positiva till din ansökan.
6. Betala avgiften och följ reglerna
Upplåtelseavgift för att använda platsen
Om din ansökan blir godkänd får du betala upplåtelseavgiften för platsen. Du får hem en betalningsavi som du använder för att betala.
Kostnaderna för att använda stadens mark är olika beroende på var marken ligger. Kommunfullmäktige beslutade 2020 om normer och avgifter för att använda offentlig plats.
Avgifter för att använda stadens mark
Här kan du se zonindelningen för avgifterna:
Uteservering området vid Frölunda Torg
Följ reglerna och undvik åtal och böter
Om du inte följer reglerna kan du rapporteras för brott mot ordningslagen 3:1 olaga upplag vilket gör att du riskerar att få böter. Du kan bli åtalad för grövre brott beroende på omständigheterna och kan också få betala bortforsling av olagligt uppställt gods eller materiel, vilket kan medföra stora kostnader.
Kontakta stadsmiljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om att använda stadens mark kan du kontakta stadsmiljöförvaltningen.
Besöksadress
Köpmansgatan 20
Postadress
Box 2403
403 16 Göteborg