Kranmärkt

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.


I Göteborg, och resten av Sverige, har vi gott, friskt och hälsosamt vatten direkt ur kranen. Dessutom är det billigt, för omkring 4 öre per liter får du ett av världens bästa dricksvatten, och då ingår även hemleverans.

Att välja kranvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Att producera och leverera en liter förpackat vatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast, för att sedan transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Information och regler

Nu kan du kranmärka din verksamhet och visa att du tar ställning för miljön. Det hela är mycket enkelt. Du avstår helt enkelt från flaskvatten till förmån för kranvatten.

Så här kranmärker du din verksamhet eller ditt event

Här kan du ansöka om att få kranmärka din arbetsplats, din konferens, ditt möte eller evenemang

Via länken ovan kan du också ladda ner Kranmärkts logotyp och bilder och sprida i sociala medier för att inspirera andra att ta ställning för miljön och bli kranmärkta.

Tänk på att Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning och inte en certifiering. Det innebär att ni själva ansvarar för att leva upp till vad det innebär att vara kranmärkta. Det kostar ingenting att kranmärka sin verksamhet.

Dessa har redan gjort det

Kranmärkt togs fram av Göteborgs Stad Kretslopp och vatten 2015. Sedan 2017 är kranmärkningen en nationell hållbarhetssymbol.

Här kan du se företag, verksamheter och organisationer som redan är kranmärkta.

Välkommen i gänget!

Läs mer på Svenskt Vattens hemsida Flaskvatten vs kranvatten