Villkor för fristående barnomsorg
Villkor för att få godkännande och rätt till bidrag
Kommunen är skyldig att godkänna de verksamheter som uppfyller vissa kvalitetskrav. Om verksamheten blir godkänd och är öppen för alla barn, får din verksamhet bidrag av kommunen.
Regler enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen
För att driva en förskola, fritidshem eller skola måste verksamheten följa regler i miljöbalken och livsmedelslagen. Miljö- och hälsoskyddsregler för förskola, skola och fritidshem
Göteborgs Stads regler för fristående barnomsorg
Förskolenämnden har beslutat om regler för fristående förskoleverksamhet samt regler för enskild pedagogisk omsorg. Följande regler gäller från och med 1 januari 2025.
Göteborgs Stads regler för fristående förskola
Göteborgs Stads regler för enskild pedagogisk omsorg
Lagkrav
Som fristående aktör kan du ansöka om att starta barnomsorg, men för att få starta krävs att du uppfyller de krav som finns beskrivna i lagar, föreskrifter och regler som är aktuella för den verksamhet du ska bedriva. Exempelvis behöver du följa skollag, läroplan och barnkonventionen.
En huvudman som är godkänd att bedriva verksamhet är skyldig att löpande säkerställa att kraven på erfarenhet och insikt samt lämplighet är uppfyllda inom ägar- och ledningskretsen. Huvudmannen behöver också löpande säkerställa att det finns ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten.
En befintlig huvudman som gör förändringar inom ägar- och ledningskretsen är från och med den 1 januari 2019 skyldig att anmäla detta till förskoleförvaltningen inom en månad efter förändringen.
Vid en anmälan om förändring i ägar- och ledningskretsen prövar förskoleförvaltningen om huvudmannen alltjämt genom erfarenhet eller på annat sätt har förvärvat insikt i de föreskrifter som gäller för verksamheten samt att tillkommande personer i övrigt bedöms lämpliga.
En prövning av ägar- och ledningskretsen kan även göras vid ordinarie tillsynav verksamheten. Ägar- och ledningskretsen ska uppfylla kraven på insikt och lämplighet.
Ägar- och ledningsprövning för fristående huvudmän
En ägar- och ledningsprövning görs i samband med godkännandeprövning samt vid tillsyn av fristående förskolor, enskild pedagogisk omsorg och vissa fristående fritidshem. Detta innebär bland annat att den krets av personer som omfattas av ägar- och ledningsprövningen ska vara insatta i de lagar och regler som berör verksamheten de bedriver.
För förskola ska godkännande lämnas om den enskilde uppfyller lagkraven enligt 2 kap. 5 § skollagen (2010:800).
För pedagogisk omsorg ska godkännande lämnas om den enskilde uppfyller lagkraven enligt 25 kap. 10 § skollagen.
Krav på erfarenhet eller insikt innebär att det inom ägar- och ledningskretsen ska finnas kompetens gällande de föreskrifter som krävs för att bedriva förskoleverksamhet, till exempel skollagstiftning, arbetsrätt, arbetsmiljö samt ekonomi.
Det räcker med en samlad kompetens inom ägar- och ledningskretsen. Varje enskild person behöver alltså inte ha den erfarenhet eller insikt som krävs. Det är inte tillräckligt att det finns tillgång till kompetent administrativ och ekonomiskt kunnig personal. Det är huvudmannen, och dess ägare och ledning, som ska ha den samlade kompetensen.
Bestämmelserna förtydligar även kravet på ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamhet. I kravet ligger att verksamheten ska bedrivas på ett sätt som innebär att den bär sina egna kostnader och att det finns ekonomiskt utrymme för nödvändiga investeringar. Om huvudmannen ingår i en koncern beaktas även koncernens ekonomi.
Personer som ingår i ägar- och ledningskretsen ska även i övrigt bedömas lämpliga. Vid lämplighetsprövningen beaktas viljan och förmågan att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse. Var och en i ägar- och ledningskretsen måste bedömas lämplig. Det räcker alltså med att en person bedöms olämplig för att kraven inte ska anses vara uppfyllda. De omständigheter som enligt förarbetena bör läggas till grund vid prövningen är framför allt tidigare brottslighet och ekonomisk misskötsamhet. Den 1 januari 2023 skärptes kraven på lämplighet ytterligare i form av ett demokrativillkor.
Anmäl ägar- och ledningskrets för fristående förskoleverksamhet
Vilka är ägar- och ledningskretsen?
Ägar- och ledningsprövningen omfattar ägare med ett väsentligt inflytande, ledning och även andra som har ett bestämmande inflytande i huvudmannens verksamhet såsom:
- den verkställande direktören och andra som genom ledande ställning eller på annat sätt har ett bestämmande inflytande över verksamheten (faktisk företrädare)
- styrelseledamöter och styrelsesuppleanter
- bolagsmännen i kommanditbolag eller andra handelsbolag, och
- personer som genom ett direkt eller indirekt ägande (ägande i flera led) har ett väsentligt inflytande över verksamheten.
Med väsentligt inflytande över verksamheten avses som huvudregel ett ägande om minst tio procent av det röstberättigade aktiekapitalet.
En anställd med arbetsledande funktion, som till exempel en rektor, ingår inte i prövningen om det inte finns några omständigheter som talar för det, till exempel att rektorn också ingår i verksamhetens styrelse.
Hämta in uppgifter
Förskoleförvaltningen kan vid bedömning av ekonomiska förutsättningar samt vid ägar- och ledningsprövning bland annat hämta in uppgifter från Polismyndigheten, Bolagsverket, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och företag som erbjuder kreditupplysningar.
Handläggning av ansökan
Läs om handläggning här: Ansökan om att starta eller förändra fristående barnomsorg
Avgifter vid ansökan om godkännande av att starta eller förändra fristående barnomsorg
För närvarande gäller kommunfullmäktiges beslut i sammanträdesprotokoll den 24 november 2022, Avgiftsreglering vid godkännandeprövning av fristående verksamheter § 20 0810/22.
Avgiften ska betalas i samband med ansökan och ärendet tas inte upp till prövning om avgiften ej betalas.
Avgifter för förskola
Avgiften är 28 000 kr för den som ansöker om godkännande att starta fristående förskola genom nyetablering av en fristående förskoleenhet samt vid godkännande av en ny huvudman för en befintlig förskoleenhet. Avgiften är 20 000 kr för den som ansöker om utökning (utöver 10 procent av beviljat barnantal) av en redan befintlig förskoleenhet.
Avgifter för pedagogisk omsorg
Avgiften är 20 000 kr för den som ansöker om att godkännas som huvudman för pedagogisk omsorg i enskild regi, det vill säga när verksamheten drivs av en dagbarnvårdare i sitt eget hem.
Avgiften är 28 000 kr för nyetablering av enskild pedagogisk omsorg i annan form än enskild regi i det egna hemmet samt vid godkännande av ny huvudman för befintlig verksamhet.
För utökning av platser i redan befintlig pedagogisk omsorg är avgiften 20 000 kr för ansökan för all enskild pedagogisk omsorg som inte bedrivs av dagbarnvårdare i sitt eget hem.
Ansökan om att starta eller förändra fristående barnomsorg
Ansök om att starta eller förändra fristående barnomsorg
Anmälningsplikt vid förändringar inom ägar- och ledningskretsen
En huvudman som gör förändringar inom ägar- och ledningskretsen är skyldig att anmäla detta till förskoleförvaltningen inom en månad efter förändringen. (Observera att det inte tas ut någon avgift vid anmälan om förändringar inom ägar- och ledningskretsen.)
Här hittar du e-tjänsten: Anmäl ägar- och ledningskrets för fristående förskoleverksamhet
Avgifter för vårdnadshavare
Avgifter som huvudmannen tar ut får inte vara oskäligt höga. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år får avgiften avse bara den del av verksamheten som överstiger 525 timmar om året. Huvudmannen ska som högst tillämpa maxtaxa i enlighet med förordning (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet. Huvudmannen kan inte ta ut avgifter från vårdnadshavare som överstiger maxtaxan.
Barnen i förskola eller pedagogisk omsorg ska serveras varierade och näringsriktiga måltider. Det är viktigt att frukost, lunch och mellanmål serveras på regelbundna tider. Kostnader för frukost, lunch och mellanmål ingår i ersättningen och därför kan avgift för detta inte tas ut från vårdnadshavarna.
Ovanstående framgår av 8 kap. 20 § samt 25 kap. 10 § p. 5 skollagen samt av förordning (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet.
Mottagande av barn och öppettider
Fristående enheter ska vara öppna för alla barn i enlighet med skollagens krav.
Om huvudmannen inte har plats för alla barn som söker till en förskoleenhet, ska huvudmannen placera barnen i kö. Huvudmannen får, enligt skollagen, bara använda de urvalsgrunder som Göteborgs Stads förskolenämnd godkänner, vilka är:
- syskonförtur
- ansökningsdatum
- vid samma ansökningsdatum, placeras äldre barn före yngre.
Med urvalsgrunden ansökningsdatum avses att det barn med tidigast ansökningsdatum och som därmed varit längst placerad i kö ska erbjudas den lediga platsen. Vidare så innebär urvalsgrunden ansökningsdatum att den fristående förskolan endast får ha en sammanhållen kö och inte flera separata köer uppdelat efter exempelvis ålder eller kön bland de sökande barnen.
Verksamheten ska hållas öppen i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete, studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Vid behov ska verksamhetens öppettider motsvara Göteborgs Stads förskolors öppettider (6.00–19.00). Omsorg ska även erbjudas på studiedagar och semester.
Ersättningsbelopp för fristående verksamhet
Ersättningsbelopp för fristående verksamheter
Barngrupper och säkerhet
Huvudmannen ska se till att barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek och att barnen även i övrigt erbjuds en god miljö. Huvudmannen är ansvarig för barnens säkerhet under den tid de vistas i verksamheten och ska bland annat ha dokumenterade rutiner för barnsäkerhet.
Hyr eller äger huvudmannen en gård för barnens utevistelse ska den årligen kontrolleras och besiktigas av huvudmannen. Mer information om regler för utemiljön finns att läsa på Boverkets hemsida.
Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg
Kommunen gör tillsyn av de fristående verksamheterna så att huvudmännen lever upp till de krav som ställs i skollag och läroplaner samt kan bistå huvudmän med råd- och vägledning.
Tillsyn av fristående verksamheter
Avveckling av verksamhet
Huvudmannen ska skriftligen och i god tid informera Göteborgs Stads förskoleförvaltning samt alla föräldrar med barn inskrivna i verksamheten inklusive de vårdnadshavare som har ställt sina barn i kö att verksamheten kommer att avvecklas.
Huvudmannen ska fatta ett formellt beslut om avvecklingen. Huvudmannen fyller sedan i en blankett och skickar till förskoleförvaltningen, inklusive en handling (exempelvis registreringsbevis) som anger vem som är behörig firmatecknare. Beslutet ska vara undertecknat av behörig firmatecknare.
Blankett för begäran om återkallelse av godkännande
Skicka in din begäran tillsammans med bilagor till:
Göteborgs Stad, förskoleförvaltningen
Box 1116
405 23 Göteborg
Kontakta förskoleförvaltningens enhet Fristående verksamheter och tillsyn
Har du synpunkter eller frågor om villkor för fristående barnomsorg så kan du kontakta enheten Fristående verksamheter och tillsyn.