Anmäl bassängbad
Vad är ett bassängbad?
Ett bassängbad är en badanläggning som är till för allmänheten eller som används av många personer, till exempel i bostadsrättsföreningar eller på arbetsplatser. Det kan vara simbassänger, vattenrutschbanor, pooler, dammar och badtunnor i olika former och storlekar, som finns inomhus eller utomhus. Bad där vattnet byts ut mellan varje kund behöver inte anmälas.
Minska riskerna för de badande
Att bada i en bassäng kan innebära en risk att utsättas för smitta som kan orsaka besvär eller sjukdom. För att minimera riskerna är det viktigt hur anläggningen sköts, hur vattnet renas och vilka metoder som används för desinfektion. Det är du som driver ett bassängbad som ansvarar för att minska riskerna för de badande. För att göra det ska du arbeta med så kallad egenkontroll.
Ansvar och egenkontroll
- Det ska finnas rutiner för att löpande kontrollera att all utrustning för drift och kontroll är i gott skick. Kontroller och förebyggande åtgärder ska dokumenteras.
- Ni ska göra undersökningar och bedömningar av miljö- och hälsoriskerna med verksamheten. Det ska göras regelbundet och systematiskt. Ni ska dokumentera resultatet av de undersökningar och bedömningar ni gör.
- Det ska finnas en lista över de kemiska produkter som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risk för miljö och hälsa. Där ingår även städkemikalier.
Mer information om bassängbad
Du kan läsa mer om bassängbad hos Folkhälsomyndigheten:
Rapportera om något händer
Om det sker driftstörningar eller liknande händelser som kan vara farligt för människors hälsa eller för miljön, ska ni genast rapportera det till miljöförvaltningen. Det gör ni genom att fylla i och skicka in den här blanketten:
Bassängbad, svarsblankett för avvikelser i vattenkvalitetenAnmäl senast sex veckor före start
Tänk på att du måste göra din anmälan till miljöförvaltningen senast sex veckor innan du startar verksamheten. Om du startar utan att ha anmält det riskerar du att få betala en straffavgift på 3 000 kronor.
Avgift för anmälan
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för att handlägga din anmälan. I vår handläggning ingår bland annat att granska de uppgifter du lämnat och att besöka din verksamhet. När du skickar in din anmälan är det viktigt att den är så komplett som möjligt, för att minska handläggningstiden.
Läs mer på sidan Avgifter för miljötillsyn
Innan du anmäler
Se till att du har tillgång till följande uppgifter när du gör din anmälan:
- En planritning över duschar, bastu, omklädningsrum och toaletter
- En planritning över vattenreningsanläggningen/arna
- Vilken typ av ventilation som finns på badanläggningen, exempelvis självdrag eller mekaniskt styrd ventilation
- Vattenreningsanläggningens kapacitet, det vill säga hur många badande per dygn är reningssystemet anpassat för
- Typ av desinfektionsmedel och pH-justeringsmedel
Så här anmäler du
Fyll i det här formuläret och tryck sedan på Skicka in:
Vad händer när du skickat in din anmälan?
När du har skickat in din anmälan kontaktar miljöförvaltningen dig inom kort och går igenom de uppgifter du lämnat. Vi bokar en tid för inspektion, bland annat för att kontrollera att verksamheten bedrivs enligt din anmälan. Du får sedan en skriftlig bekräftelse från miljöförvaltningen med besked om att verksamheten ska bedrivas enligt anmälan och det som framkom vid inspektionen.
Om din verksamhet ändras
Om din verksamhet upphör, flyttar eller om någon annan tar öververksamheten måste du meddela detta till miljöförvaltningen så fort som möjligt.
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor kring att starta och driva ett bassängbad eller liknande så kan du kontakta miljöförvaltningen via Göteborgs Stads kontaktcenter.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg