Till sidans huvudinnehåll

Skönhet och hälsa

Ta reda på vilka regler som gäller för din verksamhet och ansök om tillstånd för ditt företag eller din organisation. Du ansvar för att verksamheten och lokaler öppna för allmänheten inte påverkar människors hälsa eller miljön negativt. I Göteborg är det miljöförvaltningen som ansvarar för tillsyn enligt miljöbalken.

Kosmetiska produkter

För dig som ska importera, tillverka eller sälja kosmetika gäller särskilda regler. Reglerna syftar till att förhindra att människor kommer till skada vid användning av produkterna eller att miljön påverkas negativt. Kosmetiska produkter är exempelvis tvålar, krämer, parfymer och smink.

Anmäl solarier

Om du ska starta ett solarium måste du anmäla detta till miljöförvaltningen. Det gäller både om du ska driva ett solarium i en egen lokal eller om solariet finns i en annan anläggning, till exempel ett träningscenter, ett hotell eller en hygiensalong.

Anmäl hygienisk behandling

Om du ska starta en verksamhet med hygienisk behandling och använder stickande eller skärande verktyg måste du anmäla det till miljöförvaltningen.

Anmäl bassängbad

Om du vill öppna ett bassängbad eller liknande måste du först anmäla till miljöförvaltningen, som är tillsynsmyndighet i Göteborg. Det gör du via e-tjänsten här på sidan. Här finns även blankett för att rapportera driftstörningar eller andra händelser som kan innebära risker för människors hälsa.

Gym och träningslokaler

Du som driver ett gym eller en träningslokal måste ha goda hygienrutiner för att förhindra smittspridning. Miljöförvaltningen kontrollerar att du följer miljöbalkens regler.
${loading}