Till sidans huvudinnehåll

Starta en delvis sluten uteservering


En delvis sluten uteservering kan bestå av en eller flera avskärmande delar, tak eller uppbyggt golv som är högre än 0,6 meter. Kan kräva bygglov och tillåts endast under sommarsäsongen.

Ju mer, större och avskärmande byggnation du gör, desto mer påverkad blir omgivningen och desto viktigare blir utformningen, vad gäller detaljer och material. Även sannolikheten att uteserveringen kräver bygglov ökar med en större och mer avskärmande byggnation. Det är ofta helhetsintrycket som avgör om du behöver bygglov för en delvis sluten uteservering.

Illustration som visar en delvis sluten uteservering. Uteserveringen är inglasad till viss del men delen mot gatan är öppen.

En delvis sluten uteservering har en eller flera av följande:

 • Fasta väggar eller räcken som är högre än 110 cm från marken och har mindre än 50 procent genomsiktlighet. Det gäller alla material, även för glas. Med genomsiktlighet menas luftspalten mellan materialet, till exempel utrymmet mellan två smidesstolpar i ett staket.
 • Höj- och sänkbara inramningar, som kan skjutas upp mer än 110 cm från marken.
 • Markiser eller utfällbara tak med stödben.
 • Markiser, fästa i en fristående ställning.
 • Flera sammanlänkade parasoller eller parasoller som fästes i fasaden eller annan konstruktion.
 • Tak
 • Uppbyggda golv som är högre än 0,6 meter från marken.

Så ansöker du om en delvis sluten uteservering

 1. 1

  Att tänka på före du ansöker

  Vägen till en färdig uteservering går smidigare om du redan i förväg känner till vilka regler som gäller för dig. Det kan till exempel handla om:

  • Krav på tillgänglighet.
  • Hur du får använda platsen.
  • Vad som gäller för ljud som kan uppfattas som störande.

  Du bör därför läsa igenom informationen som finns här och på ett tidigt stadium kontakta de olika tillståndsgivarna, och eventuellt ta hjälp av konsulter.

  Det handlar till exempel om att prata med stadsmiljöförvaltningen om kostnad för att få använda stadens mark, med tillståndsenheten om vilka handlingar som krävs för serveringstillstånd eller kanske ta hjälp av en konsult såsom arkitekt eller antikvarie innan du lämnar in din bygglovsansökan.

  Du kan inte få svar på allt innan du ansöker eftersom det först kan avgöras vid tillståndsprövningen, men du kan få hjälp med vilka tillstånd du behöver och hur du lämnar in ansökningar som är så kompletta som möjligt från början.

  Tänk också på att:

  • Det kan vara svårt att avgöra om uteserveringen kräver bygglov, eller inte. Ta gärna hjälp av kundservice, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
  • En delvis sluten uteservering tillåts bara under sommarsäsongen.
  • Dela gärna upp uteserveringen i en mindre, delvis inbyggd del närmast fasaden och framför den en större, öppen del med bygglovfria åtgärder. Det är lättare att få bygglov för en sådan.
 2. 2

  Ta reda på vilka tillstånd du kan behöva

  Ta reda på vilka tillstånd du behöver och hur du ansöker. Här kan du läsa om de tillstånd som ofta behövs för att få ha en uteservering.

 3. 3

  Ta reda på vilka regler som gäller för din uteservering

 4. 4

  Invänta beslut och checka av att du har alla beslut

  Kontrollera att du har alla beslut - det kan ta längre tid än du tror. Du blir kontaktad om du behöver skicka in fler handlingar. Tillstånden du kan behöva är:

 5. 5

  Dags att bygga

  När du har fått alla beslut är det dags att bygga.
 6. 6

  Byggt klart? Är uteserveringen bygglovspliktig är det dags för slutbesked

  När uteserveringen är färdig ska du anmäla det till stadsbyggnadsförvaltningen om den är bygglovspliktig. Därefter ska stadsbyggnadsförvaltningen godkänna det som är byggt och ge ett slutbesked. I startbeskedet, som ofta tas i samband med beslut om bygglov, står det vilka handlingar du behöver skicka in när du ansöker om slutbesked.

  Begäran om slutbesked

 7. 7

  Dags att möblera och välkomna gäster

  När du har fått alla beslut kan du möblera och välkomna gäster. Det är några saker du bör tänka på när du möblerar din uteservering.

  Möbler och möblering

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice

Har du synpunkter eller frågor om uteserveringar kan du kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 19 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

${loading}