Till sidans huvudinnehåll

Handlingar som krävs för att ansöka om gårdsförsäljningstillstånd

På den här sidan ser du vilka handlingar du ska skicka med din ansökan om gårdsförsäljning av alkohol.

Läs igenom den här sidan ordentligt och förbered handlingarna. Skicka in dem tillsammans med din ansökan.

Tänk på att ju mer du förberett din ansökan, desto fortare går handläggningen av den.

Dessa handlingar behöver du skicka in:

Ägarförhållanden

Tillståndsenheten bedömer vem eller vilka personer som är en person med betydande inflytande (en så kallad PBI). För att vi ska kunna göra den bedömningen behöver du visa vem eller vilka som äger företaget som ska bedriva gårdsförsäljningsverksamhet. Hur du gör det beror på vilken bolagsform du valt. 

Nedan beskrivs hur du behöver göra för de vanligaste bolagsformerna.

Aktiebolag

  • Om du har ett aktiebolag (AB) skickar du in en kopia av aktieboken som innehåller en förteckning över alla aktieägare och hur många aktier de äger.

Aktiebolag som ägs av ett annat aktiebolag

  • Om ditt AB ägs av ett annat AB ska du även skicka in en kopia på ägarbolagets aktiebok.
  • Är det flera bolag som är ägare ska samtliga aktieböcker skickas in. Den måste visa vilka fysiska personer som är ägare (bolag är juridiska personer).

Handelsbolag eller kommanditbolag

  • Om du har ett handelsbolag eller ett kommanditbolag ska du skicka in ett bolagsavtal.
  • Om du inte har något bolagsavtal måste du meddela det skriftligt till tillståndsenheten.

Föreningar

  • Om ni är en förening som ansöker behöver ni skicka in stadgar, protokoll samt en förteckning över styrelsens sammansättning där det även framgår namn, personnummer, roll samt vem som är firmatecknare.

Kunskapsprov i alkohollagen

För gårdsförsäljningstillstånd krävs det att minst hälften av personer med betydande inflytande i verksamheten har kunskap i svensk alkohollagstiftning. Det kontrolleras genom ett kunskapsprov. Tillståndsenheten avgör vilka som behöver genomföra provet.

  • Om du har ett godkänt kunskapsprov gällande gårdsförsäljningstillstånd behöver du skicka in det.

Du kan inte tillgodoräkna dig ett godkänt kunskapsprov avseende serveringstillstånd.

  • Om du vet med dig att du är en person med betydande inflytande och vill skriva kunskapsprovet, skriv det i samband med att du ansöker om gårdsförsäljningstillstånd.

Du kommer att faktureras en avgift för kunskapsprovet. Avgiften avser person och provtillfälle.

Information om avgift för kunskapsprovet finns på sidan Avgifter för serveringstillstånd

Mer information om kunskapsprovet

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om hur provet går till och vad frågorna handlar om:  Kunskapsprov om alkohollagstiftningen

Intygande om juridisk och ekonomisk obundenhet 

För att få gårdsförsäljningstillstånd för egentillverkade alkoholdrycker krävs det att du som tillverkare är ekonomisk och juridisk oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker. Det betyder att du använder lokaler som är skilda från andra tillverkare av alkoholdrycker vars årsproduktion överstiger de tillåtna volymerna för gårdsförsäljningstillstånd. Du får inte heller tillverka alkoholdrycker på licens.

  • Du behöver visa att du är juridiskt och ekonomiskt oberoende till andra tillverkare av alkoholdrycker. 

Av prop.2024/25:86 s. 63 f framgår att tillverkare som ingår i en koncern med andra dryckestillverkare kan därmed inte få ett gårdsförsäljningstillstånd. Inte heller kan en tillverkare med samma personer i ledningen eller som på annat sätt står i ett beroendeförhållande till en sådan tillverkare få gårdsförsäljningstillstånd. [...] Syftet med kravet på oberoende är att undvika situationer där strukturella kopplingar i form av ägande och rösträtt leder till att en och samma person, som har ledningsuppgifter i flera företag som tillverkar alkoholdrycker, har möjlighet att påverka de olika företagens affärsbeslut.

Beslut om godkännande som upplagshavare 

Du ansöker om gårdsförsäljningstillstånd av egentillverkade alkoholdrycker till allmänheten vid ditt tillverkningsställe. En förutsättning för detta är att du är godkänd som upplagshavare för tillverkning eller bearbetning av vin, folköl, starköl eller andra jästa alkoholdrycker, ett så kallat tillverkningstillstånd. Jämför 2 kap. 3 § och 8 kap. 7 § alkohollagen.

  • Du behöver därför skicka med en kopia av ditt godkännande som upplagshavare (tillverkningstillstånd) från Skatteverket när du ansöker om gårdsförsäljningstillstånd. 

Egenkontrollprogram 

För att få ett gårdsförsäljningstillstånd att sälja alkoholdrycker så måste du utöva egenkontroll över din verksamhet. För den egenkontrollen ska du ha ett särskilt program, ett egenkontrollprogram.

  • Programmet ska du lämna in till oss med din ansökan. Ta del av anvisningen för egenkontrollprogram för att bättre förstå vad egenkontrollprogrammet är för något och hur det ska utformas. 

Anvisning till egenkontrollprogram för gårdsförsäljningstillstånd

Beskrivning av besöksarrangemanget

För gårdsförsäljningstillstånd krävs det att kunden deltar i ett besöksarrangemang med kunskapshöjande inslag på minst 30 minuter.  

  • Du ska skicka med en beskrivning av ditt besöksarrangemang i samband med att du ansöker om gårdsförsäljningstillstånd

Anvisning till besöksarrangemang för gårdsförsäljningstillstånd

Beskrivning av din tillverkning 

Du behöver tillverka den alkoholdryck som du vill sälja. Tillverkningen ska ske yrkesmässigt och på ett hantverksmässigt sätt. Det betyder att hela tillverkningsprocessen ska utföras av tillståndshavaren, inte bara den karaktärsgivande delen av tillverkningen.

Beroende på vilken alkoholdryck och tillverkningsprocess det handlar om kan du beviljas undantag från kravet på att alla steg i tillverkningen ska utföras av dig som tillverkare. För spritdrycker är utgångspunkten att destillationen ska ske på tillverkningsplatsen, för jästa drycker bör jäsningen ske på tillverkningsplatsen. Avseende vissa spritdrycker kan andra krav ställas, beroende på hur de tillverkas, exempelvis gin.

Att enbart blanda inköpta komponenter, späda, filtrera eller söta drycken på tillverkningsstället är inte tillräckligt för att uppfylla kravet på egentillverkning.

Om du tillverkar vin ställs det krav på egen råvara, det vill säga egenodlade druvor. Druvorna ska komma från mark som du som tillverkare förfogar över, till exempel genom ägande eller arrende.

Det är inte möjligt att genom gårdsförsäljning sälja vin som framställts av druvor som har odlats utanför Sverige.

Arbetskraften som skördar råvarorna ska antingen vara din egen eller anlitas av dig som tillverkare.

  • Du ska komma in med en skriftlig redogörelse över hur du tillverkar alkoholdrycker.

Rapporterad försäljningsvolym

För att kunna få gårdsförsäljningstillstånd krävs det att din årsproduktion av:

      a) spritdrycker inte överstiger 75 000 liter,

      b) jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol inte överstiger 400 000 liter, och

      c) jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol inte överstiger 200 000 liter.

  • Du ska skicka in en redogörelse över din årsproduktion av tillverkade alkoholdrycker under föregående år samt handlingar som styrker din redogörelse.
  • Har du inte haft någon tillverkning av alkoholdrycker under föregående år behöver du redogöra för din uppskattade årsproduktion det här året.

Finansieringsplan

Som en del av den ekonomiska lämpligheten utreder vi hur du har finansierat din verksamhet. Tillståndsenhetens uppgift är att säkerställa att alla pengar som finansierat verksamheten har tjänats på laglig väg och är beskattade. 

  • När du ansöker om gårdsförsäljningstillstånd behöver du därför redovisa de kostnader du haft i samband med starten av verksamheten och hur du har finansierat dessa kostnader.
  • Om du nyligen (inom de tre senaste åren) startat tillverkningsställe är det kostnaderna för det som du behöver redogöra för. 
  • Om du bedrivit verksamhet längre än tre år, så är det kostnaderna du har haft för att ändra din verksamhet till att även omfatta gårdsförsäljningstillstånd som du ska redogöra för. För att visa att du bedrivit verksamhet längre än tre år behöver du skicka in dina två senaste årsredovisningar samt resultat- och balansräkning för ditt aktuella räkenskapsår.

Blankett Gg, Finansieringsplan vid gårdsförsäljningstillstånd

Köpeavtal

Om du inte köpt din verksamhet inom de tre senaste åren kan du bortse från denna punkt. 

För att du ska kunna få ett gårdsförsäljningstillstånd är det viktigt att du kan visa att du har köpt eller arrenderar lokalen där du ska bedriver din verksamhet.

  • Därför måste du lämna in antingen:
  • ett köpeavtal som är undertecknat av både säljare och köpare (ditt bolag som söker gårdsförsäljningstillstånd)

eller:

  • ett arrendeavtal som är undertecknat av såväl fastighetsägare som arrendator (ditt bolag).
  • Om det finns bilagor till avtalet ska du även lämna in dem.

Hyreskontrakt

För att få ett gårdsförsäljningstillstånd måste du kunna visa att du hyr lokalen där försäljningen ska bedrivas. Det gäller oavsett om du hyr i första eller andra hand.

  • Om du hyr i första hand ska du skicka med en kopia av hyreskontraktet.
  • Om du hyr i andra hand ska du skicka med en kopia på grundhyresavtalet, andrahandskontraktet och ett intyg som visar att hyresvärden har godkänt uthyrning i andra hand.

Kontraktet måste vara undertecknat och visa att hyresgästen är samma bolag som nu söker gårdsförsäljningstillstånd.

  • Ett annat krav är att lokalen också måste vara godkänd för att sälja och servera alkohol.

Ritningar

  • Till din ansökan ska du bifoga ritningar av försäljningsstället och platsen för besöksarrangemanget. Ritningarna ska uppfylla följande:
  • Ritade på papper i format A4 eller A3.
  • Ritade i skala 1:100 (där 1 centimeter motsvarar 1 meter).
  • Tydligt och detaljerat visa alla utrymningsvägar som finns i lokalen.

Rätten att använda marken

Om du planerar att bedriva verksamhet utomhus måste du också kunna visa att tillstånd att använda marken där verksamheten ska ske. Det kallas dispositionsrätt, alltså rätt att disponera marken.

  • För att visa att du har den rätten ska du till din ansökan bifoga ett skriftligt godkännande från fastighetsägaren.

Brandsäkerhet 

Du som verksamhetsutövare är ansvarig för att det bedrivs ett systematiskt brandskyddsarbete. 

Enligt alkohollagen ska lokaler som används för servering till allmänheten eller för servering till slutet sällskap vara lämpliga från brandsäkerhetssynpunkt.

Eftersom du som tillverkare även tillåts att erbjuda provsmakning av dina egentillverkade alkoholdrycker, behöver du därmed säkerställa brandsäkerheten om provsmakning ska ske i lokaler. 

Ansökan om gårdsservering

Du ansöker via blankett eller e-tjänst på sidan Om gårdsförsäljning av alkoholdrycker


Kontakta tillståndsenheten

Har du synpunkter eller frågor om vilka bilagor som ska skickas med, så kan du kontakta tillståndsenheten.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Karl Johansgatan 23
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.92664117990286,57.69694913471715] }, "properties":{ "title":"Serveringstillstånd/ Tillståndsenheten", "content":"Karl Johansgatan 23" } }]

Postadress

Box 7012
402 31 Göteborg
${loading}