Förvara och lagra avfall
Så här förvarar du avfall
Farligt avfall
Du ska förvara farligt avfall så att det inte är åtkomligt för barn och andra obehöriga, gärna i ett utrymme som går att låsa. Giftklassat avfall måste du alltid hålla inlåst. Du ska också förvara farligt avfall så att det inte kan läcka till dag- eller spillvattenbrunnar eller förorena marken. Eventuella spill eller utsläpp ska du kunna samla upp och ta hand om. Därför måste du ha tillgång till lämpliga redskap och absorptionsmedel, det vill säga material som kan suga upp utsläppet.
Du kan läsa mer om skyddsåtgärder vid lagring av farligt avfall i miljöförvaltningens faktablad Säker lagring av kemikalier
Här kan du läsa mer om farligt avfall - Vad är farligt avfall - och hur ska det tas om hand?
Övrigt avfall
För övrigt avfall gäller att du kan förvara det på platsen där det uppstår medan du väntar på borttransport, under förutsättning att det inte skräpar ner.
Regler för lagring av avfall
Om du vill lagra avfallet någon annanstans än där det uppstår gäller särskilda regler.
Lagring av farligt avfall som en del i insamling av avfall
När det gäller farligt avfall måste du i de flesta fall göra antingen en anmälan till miljöförvaltningen eller söka tillstånd från länsstyrelsen, beroende på vilket slags farligt avfall och vilka mängder det handlar om. Ett undantag är insamling av till exempel batterier i en butik.
Läs mer om reglerna för lagring av farligt avfall som en del i insamling av avfall i 29 kapitlet Avfall 50-51§§ i miljöprövningsförordningen.
Inrapportering av farligt avfall till avfallsregistret
Den verksamhet som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar ett farligt avfall är skyldig att anteckna de uppgifter som anges i 6 kap 1-5 §§ avfallsförordningen (2020:614). Den som är skyldig att föra en anteckning ska även rapportera uppgifterna till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Den 1 januari 2022 trädde en miljösanktionsavgift i kraft för den som rapporterar för sent. Bestämmelsen följer 11 kap 8 b § förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter.
Läs mer här: Rapportera till avfallsregistret, (Naturvårdsverket).
Lagring av övrigt avfall som en del i insamling av avfall
Anmälan till miljöförvaltningen
- Om du vill lagra mer än 10 ton, men högst 30000 ton, och avfallet ska användas för byggnads- eller anläggningsändamål, ska du göra en anmälan till miljöförvaltningen.
- Om du vill lagra mer än 10 ton men högst 10000 ton annat icke-farligt avfall i annat fall, ska du göra en anmälan till miljöförvaltningen.
Tillstånd från Länsstyrelsen
- Om du vill lagra mer än 10 000 ton avfall som inte är farligt, måste du ha tillstånd från länsstyrelsen.
- Om du vill lagra mer än 30000 ton som inte är farligt och avfallet ska användas för byggnads- eller anläggningsändamål, måste du ha tillstånd från länsstyrelsen.
Läs mer om reglerna för lagring av annat avfall än farligt avfall som en del i insamling av avfall i 29 kapitlet Avfall 48-49 §§i miljöprövningsförordningen.
Regler för avfallstransporter
För transport av avfall och farligt avfall finns särskilda regler som du hittar på sidan Transportera avfall.
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om förvaring och lagring av avfall så kan du kontakta miljöförvaltningen.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg