Radon
Fastighetsägaren ansvarar för att mäta och vidta åtgärder
Förhöjda radonhalter kan bero på byggnadsmaterialet blå lättbetong eller på att radonhaltig luft läcker in i fastigheten från marken. Om radonhalten ligger över referensvärdet har du ansvaret för att vidta åtgärder som sänker radonhalten. Oftast kan det göras relativt enkelt och utan alltför stora kostnader. En bra utgångspunkt för att minska risk för förhöjda radonhalter är att ha en fungerande ventilation där luftflödet är tillfredsställande.
Hur mycket ska mätas?
Du bör mäta i alla lägenheter som ligger direkt på mark utan källare. I övriga våningsplan bör du även mäta i minst 20 procent av antalet lägenheter i varje byggnad. Mätning bör göras i minst en lägenhet per våningsplan jämt fördelat i fastigheten. Du kan läsa mer om hur mätningar bör utföras i Strålsäkerhetsmyndighetens Mätning av radon i bostäder – metodbeskrivning.
Vad gör miljöförvaltningen?
Miljöförvaltningen kontrollerar vid tillsyn att ägare till flerbostadshus har utfört radonmätningar och att åtgärder vidtas om radonhalterna ligger över referensvärdet.
Har du frågor om radon inomhus kan du kontakta miljöförvaltningen.
Är du intresserad av hur mycket radon det finns i marken på olika ställen i Göteborg kan stadsbyggnadsförvaltningen svara på dina frågor.
Miljöförvaltningens faktablad om radon
Faktablad: Risker med radon - och hur de åtgärdas
Mer information om radon
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om radonhalter inomhus så kan du kontakta miljöförvaltningen.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg