Egenkontroll för fastighetsägare
Kunskap och bra rutiner
Att vara fastighetsägare är ett stort ansvar och innebär att du måste ha god kunskap om de regler som rör byggnader och skötsel av fastigheter. Du måste också ha fungerande rutiner för att kunna planera och kontrollera verksamheten för att förebygga problem. Ofta får du ekonomiska fördelar av att ha en bra egenkontroll av din fastighet, inte minst genom att en välskött fastighet är en större ekonomisk tillgång än en misskött fastighet.
Regelbundna kontroller
Regelbundna kontroller och tydliga rutiner kan minimera kostnaderna. Genom att du vet vem som ska göra vad i en viss situation, till exempel vid en vattenskada, kan du ofta begränsa problemen och undvika oväntade kostnader. Om du går igenom fastigheten regelbundet får du en bättre framförhållning när det gäller stora och oundvikliga kostnader, till exempel för stambyte eller ombyggnation av ventilationssystem. Detta kan vara extra viktigt för ett litet bostadsföretag eller en bostadsrättsförening med begränsad budget.
Dokumentation underlättar
Det är viktigt att du har en väl genomtänkt dokumentation för att kunna göra bedömningar av det slitage och de risker som följer med fastigheten. Det underlättar när du ska lära upp nyanställda och säkerställer att kunskapen stannar i verksamheten. Dokumentationen är också en god hjälp när du har kontakt med myndigheter som kontrollerar om du följer gällande regler.
Områden fastighetsägare bör ha koll på
Det finns många områden du som fastighetsägare bör ha kontroll över. En generell sammanställning är svårt att göra, eftersom det varierar från fastighet till fastighet. Här ser du några områden som är bra att ha rutiner för i egenkontrollen:
- Avfallshantering
- Buller (från renovering, installationer och mellan grannar)
- Cistern
- Fukt och mögel
- Förekomst av miljö- och hälsoskadliga byggnadsmaterial
- Inomhustemperatur
- Energianvändning
- Kemikalier
- PCB
- Radon
- Skadedjur
- Transporter till och från verksamheter i fastigheten
- Varmvattentemperatur
- Ventilation
- Verksamheter i fastigheten (till exempel affär, restaurang, förskola)
Gemensamma kärl för förpackningsinsamling
Verksamheter i flerfamiljshus kan ha gemensamma avfallskärl för förpackningar med bostäder och använda sig av kommunens system för förpackningsinsamling. Det kan till exempel vara en frisör, förskola eller restaurang som har samma avfallskärl för förpackningar som de boende i en bostadsrättsförening.
För att få använda samma förpackningsinsamling som bostäder krävs två saker av verksamheten i huset: att de har en överenskommelse med hyresvärden eller fastighetsägaren och att de anmäler det hela till kommunen (ny lag från 2024).
Läs mer om detta på sidan Anmälan av samlokaliserad verksamhet
Mer information
Egenkontroll för fastighetsägare är ett faktablad från miljöförvaltningen som innehåller mer information och ett antal frågor som kan vara en hjälp i egenkontrollen.
Avfallshantering i flerbostadshus Miljöförvaltningens faktablad
Föreskrifter för avfallshantering i Göteborgs Stad
Folkhälsomyndighetens information om egenkontroll för fastighetsägare
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur - FoHMFS 2014:17
4.4 Temperaturkontroll (sakervatten.se)
Boverket: Ska din byggnad ha en energideklaration?
Strålsäkerhetsmyndigheten: Radon
Radon inomhus Miljöförvaltningens faktablad
Risker med radon - och hur de åtgärdas Miljöförvaltningens faktablad
Folkhälsomyndigheten: skötsel av vattensystem
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation FoHMFS 2014:18
Frisk luft hemma Miljöförvaltningens faktablad
Inomhusmiljön i din lägenhet – fastighetsägarens skyldigheter och ditt ansvar Miljöförvaltningens faktablad
Miljöförvaltningen gör tillsyn
Miljöförvaltningen är en kommunal tillsynsmyndighet som bland annat kontrollerar att fastighetsägare till flerfamiljshus arbetar med egenkontroll. Tillsynen kan göras på två olika sätt. Miljöförvaltningen kan begära in rutiner och uppgifter från er egenkontroll och/eller utföra tillsyn på plats i fastigheten. Vid tillsyn på plats kontrollerar miljöförvaltningen boendemiljö i ett urval av fastighetens lägenheter. Vi gör bland annat enkla kontroller av fastighetens ventilation, kontrollerar varmvatten, tittar efter tecken på fukt och mögel eller andra synliga brister som ligger på fastighetsägarens ansvar. Fastighetsägaren informeras alltid inför tillsynen.
Avgift vid tillsyn
När vi gör tillsyn av er egenkontroll tar vi ut en timavgift. Avgiften omfattar den tid som tillsynen tar samt den tid som inspektören behöver för förberedelser, resor, telefonsamtal, dokumentation med mera. Du kan läsa mer om avgiften på sidan Avgifter för miljötillsyn. Avgiften är beslutad av kommunstyrelsen i Göteborgs Stad.
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om egenkontroll så kan du kontakta miljöförvaltningen.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg