Till sidans huvudinnehåll

Minska föreningens elförbrukning


Genom att minska föreningens elförbrukning kan ni spara pengar och samtidigt bidra till att sänka den totala energiförbrukningen i Sverige. Alla föreningar har olika förutsättningar att spara el, men alla kan göra något.

Tips för att minska er elförbrukning

Se över belysningen

Säkerställ att belysningen inte används när den inte behövs, till exempel i rum som står tomma eller där dagsljuset är fullt tillräckligt. Använd punktbelysning i stället för att lysa upp onödigt stora ytor. Planera utrymmen och aktiviteter i lokalen för att optimera användningen av dagsljus.

Stäng av kontorsutrustning ordentligt

Se till att kontorsutrustning (kopiatorer, skrivare, scanner, projektor, datorer och liknande) går ner i energisparläge när de inte används.

Stäng dörrar

Stäng portar, fönster och dörrar när de inte används. Låt inte dörrar stå öppna för att släppa in folk, utan hitta ett sätt att kommunicera för att någon öppnar framförallt för att undvika värmeförluster men även risk för inbrott, skadegörelse, hot och våld.

I både simhallar och ishallar är det stora temperaturskillnader i olika områden. Stäng dörrar mellan de olika klimatzonerna när de inte används för att undvika stora värme och kylförluster.

Ha inte på onödig värme

Ställ inte upp värmen mer än nödvändigt. Varje grad som inomhustemperaturen höjs innebär 5 procents ökad energianvändning.

Möblera rätt

Tänk på att möblera på rätt sätt för att undvika drag från fönster eller ventilation. Placera inte sittplatser för nära fönstret eller direkt under ventilationsdonen då det kan upplevas kallt och dragigt. Täck inte in radiatorer med inredning, håll ett avstånd mellan radiator och inredning så att värmen kan ta sig ut i hela rummet.

Relaterad information

Energimyndigheten: Energieffektivisera din organisation

Energimyndigheten har information, stöd och vägledning till dig som vill energieffektivisera din organisation.

Riksidrottsförbundet: Energieffektivisering för idrottsföreningar

Riksidrottsförbundet har tagit fram råd hur framförallt idrottsföreningar kan minska sin energiförbrukning.

Kontakta idrotts- och föreningsförvaltningen

Telefon

Telefon
031-368 20 00

Besöksadress

Nedre Kaserngården 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.030634455396443,57.73514580713637] }, "properties":{ "title":"Föreningsstöd idrotts- och föreningsförvaltningen", "content":"Nedre Kaserngården 1" } }]

Postadress

Box 114
401 21 Göteborg

Öppettider

${loading}