Ansök om föreningsbidrag för bevarande av nationella minoriteters språk och kultur
Det finns totalt 3 miljoner att ansöka om under 2025. Enheten Samverkan med civilsamhället, socialförvaltningen Centrum ansvarar för hanteringen av ansökningarna.
Sveriges fem nationella minoriteter
Sveriges fem nationella minoriteter är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar och de fem nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Detta kan din organisation söka bidrag för
Vem kan söka?
- Civilsamhällesorganisationer som representerar och drivs av personer från en nationell minoritet, eller
- Civilsamhällesorganisationer från majoritetssamhället i samverkan med representanter från en eller flera nationella minoriteter
Vad kan din organisation söka för?
- Aktiviteter för personer som tillhör en nationell minoritet. Aktiviteten ska främja den nationella minoritetens språk eller kultur, och/eller
- Aktiviteter som syftar till att sprida kunskap om nationella minoriteters språk och kultur
De aktiviteter som beviljas bidrag behöver rikta sig till göteborgare.
Detta krävs för att få bidraget
Föreningen eller organisationen ska uppfylla kriterier enligt:
Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället
Ansökningsperiod för bidraget
Under 2025 utlyser socialförvaltningen Centrum bidrag under två perioder.
- Den första ansökningsperioden var mellan 13 januari och 16 februari 2025 och är nu avslutad.
- Den andra ansökningsperioden är mellan 28 april och 10 augusti 2025. Handläggning kommer ske löpande under den perioden vilket innebär att pengarna för bidraget eventuellt kan ta slut innan ansökningsperioden är över.
Så ansöker din organisation om bidrag
Gör så här:
- Skapa en kundbild i e-tjänsten för bidrag och bokning:
bokningochbidrag.goteborg.se
Här kan du läsa mer om hur du gör:
Så använder du e-tjänsten för att söka föreningsbidrag - Ladda upp organisationens senast fastställda årshandlingar i e-tjänsten under ”Dokument/filer”:
• Stadgar
• Årsmötesprotokoll (signerat)
• Revisionsberättelse (signerad)
• Konstituerande styrelsemötesprotokoll (signerat)
• Ekonomisk berättelse med resultat och balansräkning (signerat)
• Verksamhetsberättelse, verksamhetsplan och budget - Fyll i ansökningsblanketten mellan den 28 april och 10 augusti 2025. Blanketten hittar du under "Tillgängliga bidrag" i vänstra menyn som finns inne i e-tjänsten.
Så mycket bidrag kan organisationen få
Det finns ingen undre eller övre gräns för vilken summa din organisation kan ansöka om. Det totala beloppet som vi har att fördela under 2025 är 3 000 000 kronor.
Så redovisar din organisation bidragen
Organisationen redovisar bidraget efter att aktiviteten eller verksamheten har avslutats. Det framgår i beslutet när bidraget ska redovisas. Redovisningen ska innehålla både en ekonomisk redovisning samt beskrivning av den verksamhet som genomförts.
Information och stöd
Om din förening har frågor angående utlysningen kan ni kontakta handläggare på socialförvaltningen Centrum. Vi kan besvara frågor som rör de aktiviteter som ni planerar att genomföra, frågor som rör de årshandlingar som behöver lämnas in vid en ansökan samt ge stöd i e-tjänsten.
Vill ni boka in ett möte med en handläggare, vänligen kontakta oss via e-postadressen: samverkan.med.civilsamhallet@socialcentrum.goteborg.se
Kontakta Samverkan med civilsamhället
Har du frågor eller av annan anledning vill komma i kontakt så kan du kontakta oss som arbetar med samverkan med civilsamhället.
Besöksadress
Gårdavägen 2Postadress
402 25 Göteborg